32 takımlı ilk Kulüpler Dünya Kupası cumartesi başlıyor: İşte ayrıntılar

Orhan Gülek
09.06.2025 - 16:34 | Son Güncellenme: 09.06.2025 - 17:11

Ajansspor yazarı Hüseyin Özkök kaleme aldı: FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun girişimiyle hayata geçirilen ve ABD’de düzenlenecek 32 takımlı ilk Kulüpler Dünya Kupası başlıyor. İşte tüm detaylar...

32 takımlı ilk Kulüpler Dünya Kupası cumartesi başlıyor: İşte ayrıntılar

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun “icadı” olan ve dört yılda bir düzenlenecek 32 takımlı Kulüpler Dünya Kupası ABD’de start alıyor. Mısır’ın Al Ahly takımı ile Messi’li Inter Miami arasında oynanacak açılış maçının ardından turnuva 13 Temmuz günü oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecek.

Bir ülkeden en fazla iki takım yer alıyor

Yeni turnuvaya konfederasyonların son dört sezonda Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan takımları ile dörtten fazla takımı olan konfederasyonların son dört sezonda Şampiyonlar Ligi’nde kulüp puanı en yüksek olan takımları katılabiliyor. Bir ülkeden en fazla iki takımın yer alabileceği organizasyonda konfederasyon şampiyonları aynı ülkeden olduğu takdirde herhangi bir kısıtlama yapılmıyor.

Ev sahibi, ekstra bir kontenjana sahip

Kulüpler Dünya Kupası’na dünyadaki altı konfederasyondan kulüpler katılıyor. En çok katılım ise 12 kulüple UEFA’dan. Diğer konfederasyonlardan Güney Amerika (CONMEBOL) altı, Asya (AFC), Afrika (CAF) ve Orta ve Kuzey Amerika (CONCACAF) dörder takımla organizasyona katılırken Okyanusya (OFC) tek takımla temsil ediliyor. Ev sahibi ABD ise ekstra bir kontenjan ile (Inter Miami) 32 takımı tamamlıyor.

UEFA’dan gelen takımların turnuvaya değer kattığı bir gerçek. Başlarda Avrupa kulüpleri maç yoğunluğu nedeniyle turnuvaya sıcak bakmasa da Infantino yüksek gelir vaatleriyle Avrupa kulüplerini turnuvaya katılmaya razı etti.

Avrupa şu takımlar tarafından temsil edilecek

Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern Münih, PSG, Inter, Porto, Benfica, Dortmund, Juventus, Atletico Madrid, Salzburg. Barcelona ise kulüp puanı Salzburg’dan yüksek olmasına karşın aynı ülkeden iki takım kontenjanına takıldığı için turnuvaya katılamadı.

FIFA kesenin ağzını açtı

Yaklaşık 2 milyar Dolar bütçesi olan turnuvada FIFA, kulüplere yüksek miktarda primler ödeyecek. FIFA ayrıca bu primlerden bir kısmının oyunculara dağıtılmasını da şart koştu.

Kulüplere toplamda 525 milyon Dolar dağıtacak FIFA prim olarak şu rakamları ödeyecek.

  • Katılım: 9.500.000 Dolar

  • Galibiyet: 2.000.000 Dolar

  • Beraberlik: 1.000.000 Dolar

  • Son 16 turu: 7.500.000 Dolar

  • Çeyrek final: 13.125.000 Dolar

  • Yarı final: 21.000.000 Dolar

  • Finali kazanan: 40.000.000 Dolar

  • Finali kaybeden: 30.000.000 Dolar

FIFA dünya futbolu dayanışma fonuna da 250.000.000 Dolar kaynak ayrılacağını açıkladı.

Dünya futbolunun patronu FIFA, özellikle 48 takımlı 2026 Dünya Kupası’nın hazırlığı olarak gördüğü bu turnuvada teknolojiden de maksimum seviyede faydalanacak. FIFA tarafından yapılan açıklamada duyurulan yenilikler şunlar;

Hakemler, canlı maç yayınlarında kullanılan görüntülerle birlikte vücut kameraları takacaklar.

FIFA tarafından tüm konfederasyonlardan seçilen 117 hakem turnuvada görev yapacak.

Uluslararası Futbol Birliği'nin (IFAB) onayının ardından, 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'ndaki hakemler vücut kameralarıyla donatılacak. Görüntüler, yayın haklarını elinde bulunduran küresel yayıncı DAZN tarafından turnuva sırasında canlı yayınlarının bir parçası olarak kullanılacak.

Topların içinde bir sensör olacak

Denemenin temel amaçlarından biri, hakemin pozisyonundan yeni kamera perspektifinin televizyonda ve çevrimiçi olarak izleyiciler için izleme deneyimini iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek. Ayrıca, FIFA turnuvadan elde edilen bulguları futbolda bu tür kameraların kullanımı için yeni yönergeler geliştirmek için kullanacak.

Hakemin monitör incelemelerindeki görüntüler stadyumlarda canlı olarak yayınlanacak.

Yeni uygulamalar sadece canlı TV yayında gösterilmeyecek. Maçları stadyumda canlı izleyenler, hakemin VAR monitöründe incelediği görüntülerin aynısını görecek. Görüntüler statlardaki dev ekranlarda canlı olarak gösterilecek. Bu uygulama taraftarların hakemlerin kararlarını anlamasını kolaylaştıracağı gibi şeffaflığa da katkı sağlayacak.

Gelişmiş yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılacak. Topların içinde bir sensör olacak.

FIFA Intercontinental Cup'ta başarılı denemeler ve bir dizi FIFA gençlik turnuvasında kullanımı sonrasında, yarı otomatik ofsayt teknolojisinin gelişmiş bir versiyonu artık FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2025’te kullanılacak. Sistem ofsaytlarda karar verme sürecini daha da hızlandırmak için tasarlandı.

Çok sayıda özel kamera, topun içindeki bir sensör ve yapay zekadan oluşan sistem, oyuncuların pozisyonlarını ile topu izliyor ve net ofsayt durumları için VAR’a gerçek zamanlı otomatik bildirimler gönderiyor. Ancak karmaşık ofsayt kararları için VAR, sistem tarafından sağlanan verileri değerlendirmeye devam edecek ve nihai karar öyle verilecek.

FIFA, Hawk-Eye ile ortaklığının bir parçası olarak canlı maç verilerini toplamak için yapay zeka kullanılacak.

Her takıma başlama vuruşundan önce birer tablet verilecek

FIFA, ilk kez büyük bir turnuva için Football Technology Centre AG'nin algoritmalarını kullanacak. Hawk-Eye ile ortak girişim yürüten şirket, mevcut izleme verilerine dayanarak canlı etkinlik verilerinin çoğunu otomatik olarak toplayacak.

Oyuncu değişiklikleri kağıt fişler yerine dijital bir tablete girilecek bilgilerle yapılacak.

Bir diğer yenilik ise yeni oyuncu değişikliği tableti olacak. Sistem geleneksel kağıt formatını ve manuel iletişimi değiştirerek oyuncu değişikliğini basitleştirip iyileştirecek. Her takıma başlama vuruşundan önce birer tablet verilecek ve oyuncu değişiklikleri bu tabletlere işlenecek. Bu, ilgili herkesin tüm bilgilere ihtiyaç duyduğunda güncel verilere ulaşmasını sağlayacak. Teknoloji ayrıca kalan değişiklik haklarına ilişkin net bir tablo da sunacak.

Maçlar TRT’de

Kulüpler Dünya Kupası’nın yayın hakları FIFA tarafından 1 milyar Dolar karşılığında dünyanın en büyük spor yayın platformu İngiliz Dazn’a (Dazon) satıldı. Şirket daha sonra ülkelerdeki televizyon kuruluşlarıyla da alt lisans anlaşmaları yaparken Avrupa’da TRT’nin de üyesi olduğu Avrupa Yayın Birliği (EBU) ile de bir anlaşma yaptı. Bununla birlikte maçların TRT’den yayınlanmasının yolu açıldı.

Senin için hazırladığımız haberler