Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl İşler?

Ali Bozkurt
20.05.2024 - 20:32 | Son Güncellenme: 24.10.2024 - 13:15

Bitcoin’in temel işleyişine bakıldığında, geleneksel finans sistemlerine kıyasla daha şeffaf olduğu ifade edilebilir. Blok zincir üzerinde yapılan tüm işlemler, diğer kişiler tarafından görüntülenebilir ancak kimin yaptığını görmek mümkün değildir.

Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl İşler?

Bitcoin’in temel işleyişine bakıldığında, geleneksel finans sistemlerine kıyasla daha şeffaf olduğu ifade edilebilir. Blok zincir üzerinde yapılan tüm işlemler, diğer kişiler tarafından görüntülenebilir ancak kimin yaptığını görmek mümkün değildir. Bu bağlamda kişilerin anonim bir şekilde faaliyet göstermesine de imkan tanımıştır. Ayrıca güvenli bir ağ üzerinde işlem görmesi, kripto paralarla ilgili endişeleri de büyük ölçüde azaltmıştır.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, ilk kez Ekim 2008’de duyurulan ve blok zincir tabanında geliştirilen kripto para birimidir. Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen geliştirici ekibin gerçek kimliği hala bilinmemektedir. Bu durumun temelinde ise BTC’nin bağımsız bir ekonomi modelini hedeflemesi yatar. Dolayısıyla kripto paraların atası konumundaki birim, herhangi bir aracı kuruma bağlı kalmadan faaliyet gösterir. Ayrıca dijital varlıklar, geleneksel finans sisteminden farklı olarak sadece sanal cüzdanlarda muhafaza edilebilir. Bu noktada yatırımcıların varlıklarını en iyi kripto para borsası üzerinde saklaması oldukça önemlidir.

Kripto paraların yönetiminde blok zincir modülü ve şifreleme altyapısı kilit rol oynar. İşlem gören her dijital varlık temelde komplike şifrelere dayanır. Ödeme, transfer ve varlığın el değiştirmesini kapsayan diğer tüm süreçler; Blokchain’e dahil olan kullanıcı bilgisayarları tarafından denetlenir. Bu sayede hem güvenlik hem de faaliyetlerin şeffaflığı açısından avantaj sağlanır. 

Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl İşler?

Blokchain teknolojisi, değer atfedilen Bitcoin gibi şifreli dijital varlıkların kaydının tutulmasını sağlayan bir sistemdir. Kripto paralarda kayıt defterleri, sisteme dahil olan dünya çapındaki kullanıcıların bilgisayarları tarafından işlenir. Böylece mevcut arz-talep dengesi ve varlıkların el değiştirmesi süreçleri herhangi bir kuruma bağlı kalmaksızın şeffaf biçimde gerçekleştirilmiş olur. Takip sürecindeyse bilgi işlem ve onay mekanizmaları aktif rol oynar.

Program içerisindeki her dijital varlığın sisteme özgü şifreli değeri bulunur. Şifrelerin kayıtları internet aracılığıyla anlık olarak bilgisayar blokları arasında aktarılır. Her transferde kişinin sahip olduğu şifreler bir diğer kullanıcıya aktarılır. Blockchain’in rolüyse değişim işleminin kaydını tutmak ve başarılı biçimde gerçekleştirilmesi için kontrole dayalı onay vermektir. Böylece tüm finansal süreçler güvenlik esaslı olarak takip edilebilir.

Bitcoin’in Tarihçesi ve Gelişim Süreci

Whitepaper yayınıyla tanıtılan Bitcoin, zaman içerisinde ödeme sistemlerine dahil edilmiştir. Aynı zamanda çeşitli ülkeler tarafından resmi para birimi olarak değerlendirmeye alınmıştır. Dolayısıyla erken gelişiminden yükselişine kadar pek çok farklı finansal gelişmede aktif rol oynamıştır. Bu bakımdan itibari paraya güçlü bir alternatif olma yolunda büyük adımlar atıldığını belirtmekte fayda vardır.

Erken Gelişim Evresi

Bitcoin, 2008 yılının ortalarında anonim geliştirici grubun yayınladığı teknik doküman aracılığıyla duyurulmuştur. İlk dijital para birimi olarak faaliyetlerine başlaması ise 2009 senesine denk gelmektedir. Çıkış fiyatı, “1 BTC / 0 ABD Doları” değerindedir. Takip eden 4 yılda kullanıcıların sisteme dahil olmasıyla ücreti 100 Dolara çıkmıştır. İlerleyen dönemdeyse 60.000 USD bandına kadar yükseliş göstermiştir.

İlk birimin gösterdiği başarıyla birlikte yeni kripto paralar da zaman içerisinde piyasaya sürülmüştür. Bu süreçte Ethereum gibi değerleme bakımından yüksek miktarlara ulaşan farklı paralar da inşa edilmiştir. Aynı zamanda ana bloklara bağımlı olarak piyasaya sürülen altcoinler de borsa hacmine dahil olmuştur. Böylece dijital varlıkların değeri de günden güne artış göstermiştir.

BTC’nin İlkleri ve Yükseliş Dönemi

Paranın piyasaya sürülmesinin ardından BTC, aynı yıl içerisinde yabancı borsalarda da işlem görmeye başladı. İlk kez kriptoya dayalı ödemeyse 2010 yılında Laszlo Hanyecz isimli bir kullanıcı tarafından yemek alışverişinde yapıldı. Böylece sistemin tanıtımından kısa süre sonra, geleceğine dair net sinyaller verildi.

BTC, 2017 senesinde ilk kez resmi ödeme yöntemi olarak Japonya’da kullanıldı. İlerleyen yıllarda ABD gibi ülkelerde de sistemin finansal araçlara entegrasyonu için adımlar atıldı. Böylece birimin değeri günden güne yükseliş gösterdi. Covid-19 pandemisine denk gelen dönemdeyse çeşitli sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olarak tüm zamanların en geniş sınırlarına ulaştı.

Ülkelerce Resmi Birim Olarak Değerlendirilmesi

Kripto birimleri benimseyen ülkeler arasında El Salvador’un 2021 yılında yaptığı hamleler dikkat çekti. Ülkenin mevcut hükümeti, gerekli yasal yükümlülükler dahilinde Bitcoin’i resmi para birimi ilan etti. Bu sayede ilk defa kripto birimler ülkelerin yasal değerleri arasında yer almış oldu. Aynı zamanda pek çok farklı uluslararası şirket de bu süreçte ödeme yöntemlerini genişletti.

BTC ile Yapılabilecek İşlemler

Bugünün dünyasında büyük bir yer edinen Bitcoin, ödeme süreçlerinden yatırıma kadar pek çok farklı alanda kullanıma uygundur. Dolayısıyla çok yönlü dijital para birimi olarak değerlendirmeye alınması mümkündür. BTC ile gerçekleştirebileceğiniz başlıca finansal işlemler şunlardır:

  • Destekleyen e-ticaret platformları ve fiziksel mağazalarda ödeme yapmak

  • Birikimleri değerlendirmek amacıyla yatırım aracı olarak kullanmak

  • Verilen hizmet veya mal karşılığında pratik biçimde ödeme almak

  • Küresel çapta para transferleri gerçekleştirmek

  • Blok zincir aracılığıyla madencilik yaparak kazanç sağlamak

  • Sosyal yardım kuruluşlarına bağış yapmak

Tüm bunlarla beraber geleneksel parayla takip edebileceğiniz diğer işlemleri de BTC’yle gerçekleştirmeniz mümkündür.

Finansal İşlemlerde Bitcoin’in Sunduğu Avantajlar

Başta ödeme, yatırım ve birikim olmak üzere çeşitli finansal süreçlerde BTC kullanmanın sunduğu avantajlar bulunur. İlgili olanaklar hakkında detaylı bilgi edinerek kullanma sürecinde verimlilik sağlamak mümkündür. Kripto paraların sunduğu başlıca finansal imkanlar ve artılar aşağıdaki gibidir:

  • Şifrelenmiş dijital varlıklar, çeşitli cüzdan altyapılarıyla kolayca muhafaza edilebilir.

  • Transfer ve ödemelerde sorumlu olunan komisyon miktarı minimum düzeydedir.

  • Blok zincire dahil olunarak madenciliğe bağlı yeni arzlardan pay alınması mümkündür.

  • Küresel çapta işlem görmesi gereği yatırım aracı olarak kullanıma uygundur.

  • Tüm işlemler güvenli bir şekilde takip edilir.

  • Stabilitesini arz miktarıyla dengeleyen birimler, yerel paralara alternatif sunar.

  • Gündelik hayatta fiziki ve sanal alışverişlerde ödeme yapılmasını sağlar.

  • Sistem içerisindeki tüm işlemler bağımsız ve şeffaf biçimde gerçekleşir.

  • Transfer işlemleri zaman ve mekan fark etmeksizin anlık olarak yapılabilir.

Konumu mevcut arz-talep ilişkisine göre değişen BTC; pek çok farklı açıdan avantajlı bir yapıya sahiptir. Borsa akışı ve güncel değer aralıkları hakkında bilgi edinerek sistemin sunduğu olanakların etkili biçimde değerlendirilmesi mümkündür.

BTC ve Kripto Para Borsası

Kripto paralar, tıpkı geleneksel borsa altyapıları gibi kamuoyunun kullanımına açık yapıdadır. Dolayısıyla yeni halka arzlarla ve yatırımlarla desteklenmeye açıktır. Çeşitli borsa altyapıları aracılığıyla coinlere erişim sağlanması mümkündür. Böylece yatırım, ödeme ve transfer işlemleri pratik biçimde takip edilebilir.

Bitcoin Fiyatı

BTC adıyla borsada işlem gören Bitcoin’in fiyatı arz-talebe bağlı olarak şekillenir. Dolayısıyla ülke ekonomisi, yakıt ve kıymetli maden rezervi gibi değerlere bağlılık söz konusu değildir. Tamamıyle kullanıcıların yatırımlarına ve yeni arzların piyasaya sürülmesine göre değerlendirmeye alınır. BTC’nin güncel fiyatı, altyapısal olarak bağımlı yapıdaki diğer altcoin ve coinleri de doğrudan etkileyen yapıdadır.

Kripto Para İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitcoin’le takip edilecek finansal süreçlerde kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı temel durumlar bulunur. İşlemlerin güvenliği ve kayıpların önlenmesi için ilgili hususlar hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Başlıca özen gösterilmesi gereken durumlar şu şekildedir:

  • Tercih edilecek cüzdan uygulamasının altyapısı ve işleyişi yakından tanınmalıdır.

  • Değerlerin muhafaza edilmesi durumunda hesap erişiminin çeşitli kimlik doğrulama araçlarıyla desteklenmesi gerekir.

  • Yatırımlarda mevcut halka arz değerleri ve birimin kuralları göz önünde tutulmalıdır. Bitcoin için arz değeri 21.000’le sınırlıdır. Böylece fiyatını arza bağlı olarak yükseltici yönde işleme alır.

  • Ödeme aracı olarak kullanımında çevrim sürecinde tahsil edilecek komisyonlar incelenmelidir.

  • Alım-satım süreçlerinde kripto paranın likiditesi değerlendirilmelidir.

  • Saklama sürecinde soğuk ve sıcak cüzdan türlerinin yakından tanınması gerekir.

  • Volatilite faktörü göz önünde bulundurularak risk yönetimi sağlanmalıdır.

  • Tüm işlemler öncesinde vatandaşı olunan ülkenin kripto yasaları detaylı biçimde araştırılmalıdır.

İlgili faktörlere dikkat eden kullanıcıların yatırımlarını sağlıklı biçimde takip etmesi mümkündür. Böylece Bitcoin ve diğer kripto paraların finansal araç olarak kullanımında verimlilik sağlamış olurlar.

Senin için hazırladığımız haberler