Euro kuru bugün kaç TL? Euro son durum nedir?

Ali Bozkurt
23.11.2021 - 16:09 | Son Güncellenme: 23.11.2021 - 16:16

23 Kasım Salı günü euro artışı takip edilmeye başlandı. euro 15 TL'yi gördü.. Peki euro kaç tl ve euro kaç tl oldu? İşte tüm detaylar....

Euro kuru bugün kaç TL? Euro son durum nedir?

Piyalar bir türlü durmuyor. Euro her geçen dakika artmasından sonra sosyal medyada gündeme geldi. Google üzerinde en fazla aranan kelimeler arasına giren euro ülkemizde artışa devam ediyor. Kendi alanında rekor kıran euro 15 TL ye kadar yükseldi. Bununla birlikte 23 Kasım Salı günü euro ne kadar olduğu ve canlı takibi nasıl yapılacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. İşte euro hakkında tüm detaylar...

EURO KAÇ TL OLDU?

Gün içinde 15 TL seviyelerini gören euro en çok aranan kelimeler arasına girmeye devam ediyor.  Euro güncel olarak 14.23 seviyelerini takip ediyor. 

Ayrıca dört Avrupa ülkesinde (Andorra, Monako, San Marino ve Vatikan) daha kullanımda olan euro, 2018 itibarıyla her gün yaklaşık 343 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır. Ek olarak 2 itibarıyla dünya genelinde 240 milyon insan -Afrika'daki 190 milyon insan dahil- euroya sabitlenmiş para birimlerini kullanmaktadır.

Euro, Amerikan dolarının ardından dünyada en büyük ikinci rezerv para ve en çok kullanılan ikinci para birimi konumundadır.  Eylül 2018 itibarıyla dolaşımdaki yaklaşık €1.2 trilyon değerindeki banknot ve madenî parayla birlikte euro, dünyadaki en büyük toplam değere sahip para birimidir. Uluslararası Para Fonu'nun çeşitli para birimleri arasında yaptığı 2008 yılı GSYİH ve satın alma gücü paritesi tahminlerine göre, euro bölgesi dünyadaki ikinci büyük ekonomidir.

Euro adı 16 Aralık 1995'te resmen kabul edildi. Euro, 1 Ocak 1999'da hesap birimi olarak dünya finans piyasalarına tanıtıldı ve 1:1 (ABD$1,1743) oranı ile ECU'nun yerini aldı. Euro madenî para ve banknotları 1 Ocak 2002'de dolaşıma girdi.

Euro kabul edildiği zamandan beri ABD dolarının ardından en önemli uluslararası rezerv para birimini oluşturmaktadır. Gelişmiş ekonomilerde euronun rezerv olarak kullanımı, gelişmekte veya az gelişmiş olanlara göre daha azdır. IMF'ye göre 2008'de dünyadaki toplam rezerv euronun değeri $1,1 triliyon (€850 milyon) olmuş, euro gelişmiş ekonomilerin ulusal rezervlerinin %22'sini, gelişmekte veya az gelişmiş olanlarının ise %31'ini oluşturmuştur. Euronun ABD dolarının yerini alarak en çok kullanılan rezerv olup olamayacağı ekonomistler arasında tartışılan bir konudur.

AB içerisinde Bulgar levası, Hırvat kunası ve Danimarka kronu, ilgili ülkeler ERM II'ye üye olduklarından ötürü euroya sabitlenmiştir. Avrupa içerisinde bu ülkelere ek olarak Bosna-Hersek değiştirilebilir markı ve Makedon denarı da euroya sabitlidir.

Afrika'da ve bazı Pasifik adalarında euroya sabitlenmiş para birimlerinin kullanımı yaygındır. 14 ülkede kullanılan CFA frangı (Orta Afrika frangı ve Batı Afrika frangı), Fransız denizaşırı kolektivitelerinde kullanılan CFP frangı, Komor frangı, Yeşil Burun Adaları eskudosu ve São Tomé ve Príncipe dobrası euroya sabitlenmiş para birimleridir. Bu ülkelerin kullandığı para birimleri (Portekiz kökenli eskudo ve dobra dışında) zamanında Fransız frangına sabitlenmiş olup, bu para euro ile birlikte feshedilince euro kuruna sabitlenme gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında 182 milyon Afrikalının, 27 milyon euro bölgesi dışında yaşayan Avrupalının ve yarım milyonu aşkın Pasifik adalının euroya sabitlenmiş bir para birimi kullandığı rapor edilmiştir.

Senin için hazırladığımız haberler