FIFA, Raporunu Açıkladı! Transferin Aslan Payı Avrupa ve İngiltere'nin

Orhan Gülek
11.09.2023 - 16:20 | Son Güncellenme: 11.09.2023 - 16:29

FIFA, transfer raporunun bu yıl dördüncüsünü yayınladı. Rapora göre; transferin aslan payı Avrupa ve İngiltere'nin. En büyük sıçrayışı ise Suudi Arabistan yaptı.

FIFA, Raporunu Açıkladı! Transferin Aslan Payı Avrupa ve İngiltere'nin

AJANSSPOR - HABER

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), uluslararası yaz transferleriyle ilgili raporununu yayınladı. Rapora göre erkek ve kadın futbolunda uluslararası transferler bir önceki döneme göre yine artış gösterdi. Bu artış, erkeklerde yüzde 2.2 kadınlarda ise yüzde 19.1 oldu. 

Transfere en çok harcamayı Avrupa kulüpleri yaptı

Erkeklerde uluslararası transferlere harcanan para yüzde 47.2, kadınlarda ise yüzde 140.8 arttı. Transfere en çok harcamayı yüzde 81.6 ile Avrupa kulüpleri yaptı. Suudi Arabistan ekiplerinin de yaptıkları harcamalar, transfer bütçelerinin daha çok artmasını sağladı. 

Transferde yeni rekor

Yazın toplam 10 bin 125 uluslararası transfer yapıldı ve bu yeni bir rekorun gelmesini sağladı. Bu transferlerin yüzde 20'si ise serbest oyuncuların yön değiştirmesiyle oldu. Kulüpler, bu transferler için toplam 7.36 milyar Dolar'lık rekor bir taahhüdün altına girdi. Bundan önceki rekor 2019'da 5.80 milyar Dolar'dı. En çok transfere para harcayan Avrupalı ekipler, harcamalarını geçen yıla göre yüzde 47.2 artırdı. 

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'a 10 numara transfer!
Habere Git

Kadın futboluna ilgi arttı

Avustralya ve Yene Zelanda'da düzenlenen FIFA Kadınlar Dünya Kupası, kadın futboluna ilgili artırdı. 2022 yaz transfer dönemine göre bu sezon transfere harcanan rakam bu yıl neredeyse ikiye katlandı. Kadın futbolu için ödenen 3.0 milyon Dolar'lık transfer parası, bu alanda yeni bir rekora yol açtı.

Menajerlere ödenen para

Bu transfer döneminde menajerlik hizmetleri için kulüpler toplam 696.6 milyon Dolar ödedi. En çok menajerlik hizmetinin ödendiği yıl olarak kayıtlara geçerken, bu yılki menajerlik hizmetleri transfere ödenen rakamların neredeyse yüzde 10'una denk geldi. 10 yıl önce ise menajerlik hizmetleri, toplam transferlerin yüzde 5.8'ine denk geliyordu. 

Transfer tipleri

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda transferlerin büyük bir bölümü sözleşmesi sona eren oyuncularla oldu. Yüzde 56.6 oyuncu serbest statüde yeni takımıyla sözleşme imzaladı. Geri kalan transferlerin yüzde 19.3'ü bonservisle, yüzde 12.7'si kiralık kalan yüzde 11.5'lik bölüm ise eski takımına dönen oyuncularla gerçekleşti. 

İlgini Çekebilir
Trabzonspor'un yeni transferi Pepe, 29 numaralı formayı giyecek
Habere Git

Genç oyuncular tercih edildi

Bu yıl uluslararası transferlerin yüzde 52.8'lik bölümünün yaş aralığı 18 ile 23 arasındaydı. Bu yaş aralığını 24 ile 29 yaş takip etti. En çok transfer ücreti de bu yaş aralıklarına ödendi. En çok bonservis yüzde 47.3'le 18-23, yüzde 43.3'le de 24-29 yaş aralığındaki futbolculara ödendi. 30 yaş üzeri transferlere ödenen bedel de bu sezon rekor kırdı. Takımlar toplam 106 30 yaş üstü oyuncunun bonservisine bu yıl 5.9 milyon Dolar ödedi. 

Konfederasyonların transferde payı

Yaz transfer dönemindeki uluslararası transferlerin yüzde 75'inde en az bir UEFA'ya bağlı federasyonun imzası vardı. Buna benzer şekilde Avrupa kulüpleri global toplam transfer ücretlerinin yüzde 80'ine müdahil oldu. Transfere harcanan rakamların yüzde 90'ı ise Avrupa kulüplerinin kasasına gitti. 

Transferde Suudi Arabistan etkisi

Asya Futbol Konfederasyonu'na bağlı ülkelerin transfere harcadığı oran toplam transfer harcamalarının yüzde 14'ü oldu. Tarihte ilk kez Avrupa dışındaki bir konfederasyonun toplam transfer harcaması yüzde 10'u geçti. Bunda Suudi Arabistan'ın oyuna dahil olma kararı etkili oldu. 

Federasyonlar

İngiliz kulüpleri toplam 1.98 milyar Dolar'lık transfer yaptı. İngiliz ekipleri bir kez daha zirveyi kimseye bırakmadı. Suudi Arabistan kulüpleri ise bonservise toplam 875.4 milyon Dolar ödedi ve İngiltere'nin ardından en çok harcama yapan ülke oldu. Transferden en çok kazanan ülke ise Almanya oldu. Alman ekipleri kasalarına toplam 1.11 milyar Dolar koydu ve bu alandaki pastanın yüzde 15'inde egemenlik kurdu.  

Senin için hazırladığımız haberler