Küme baş ağrısı belirtileri nedir, tedavisi var mı? Neden olur, genetik mi?

Ali Bozkurt
31.07.2023 - 14:13 | Son Güncellenme: 31.07.2023 - 14:20

Son günlerde en çok merak edilenler arasında giren Küme baş ağrısı araştırılmaya başlandı. Peki nedir, belirtileri nedir, tedavisi var mı? Neden olur, genetik mi?

Küme baş ağrısı belirtileri nedir, tedavisi var mı? Neden olur, genetik mi?

AJANSSPOR HABER

Küme baş ağrısı, en şiddetli ağrılardan biri olarak tanımlanan bir hastalık türüdür. Hastalığın nedeni hakkında çeşitli teoriler ortaya atılsa da tam olarak bilinmemekle birlikte şiddetli ataklar olarak kendisini gösterir. Detaylar...

Küme baş ağrısı belirtileri nedir, tedavisi var mı?

Küme baş ağrısı olarak dilimize çevrilen ve yılın belli zamanlarında gelen ataklar nedeniyle bu ismi alan cluster Headache, son zamanlarda en çok araştırılan hastalıklar arasında yerini aldı. Şiddetli nöbetler esnasında fiziksel ve bilişsel yetileri sınırlayan küme baş ağrısı, vücuttaki en şiddetli ağrılar arasında yer almaktadır. 

Yoğun baş ağrısı

Ağrı, şiddetli, keskin ve acı vericidir. Genellikle gözün arkasında ya da yarısında ve şakakta hissedilir.

Atakların Süresi

Tipik olarak, ağrılı ataklar 15 dakika ile 3 saat arasında sürer.

Atakların Sıklığı

Küme baş ağrısı, adından da anlaşılacağı gibi periyodik ataklar halinde gelir. Bu ataklar genellikle gün içinde birden fazla kez (günde birkaç kez) olabilir ve haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Ardından, semptomsuz bir süre geçer, ancak daha sonra tekrar geri dönebilir.

Göz ve Burun Şikayetleri

Ağrı genellikle gözde kızarma, göz yaşarması, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı gibi göz ve burunla ilişkili semptomlarla birlikte görülür.

Huzursuzluk Hali

Atak sırasında kişiler sık sık huzursuz ve hareketli olabilirler. Bu, ağrı nedeniyle oturmak ya da yatmakta zorlanabilecekleri anlamına gelir.

Tek Taraflı

Küme baş ağrısı genellikle başın bir tarafında (tek taraflı) meydana gelir ve genellikle taraflar arasında değişir.

KÜME BAŞ AĞRISI (CLUSTER HEADACHE) TEDAVİSİ VAR MI?

Küme baş ağrısı için tedavi yöntemleri, ağrının şiddeti, sıklığı ve bireyin sağlık durumu dikkate alınarak belirlenir. Tedavi seçenekleri, hastanın doktoru tarafından değerlendirilerek uygun tedavi planı oluşturulur. Eğer küme baş ağrısı şüphesi yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışarak doğru tanı ve tedavi süreci için yardım almanız önemlidir. İşte küme baş ağrısı tedavisi için kullanılan bazı yöntemler:

Akut Atak Tedavisi

Ağrılı atak sırasında hızlı bir şekilde etkili bir tedavi sağlamak için kullanılır. İlaçlar, genellikle triptanlar ve oksijen terapisi bu tedavi yöntemine dahildir. Triptanlar, beyindeki ağrıyı yatıştırmak için kullanılan ilaçlardır. Oksijen terapisi ise %100 oksijen verilerek ağrının hafiflemesini sağlar.

Profilaktik Tedavi

Bu tedavi yöntemi, küme baş ağrısı ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmayı amaçlar. Profilaktik ilaçlar, atakların önceden belirlenen dönemlerde ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olabilir. Beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri, antikonvülsanlar ve kortikosteroidler gibi ilaçlar profilaktik tedavide kullanılır.

Sinir Uyarımı (Nöromodülasyon)

Nöromodülasyon teknikleri, sinirsel uyarıları düzenleyerek baş ağrısını hafifletmeyi amaçlar. Bunlar arasında occipital sinir uyarımı, vagus sinir uyarımı ve derin beyin stimülasyonu gibi yöntemler yer alır.

Diğer Tedaviler

Bazı hastalarda diğer tedaviler de kullanılabilir. Bu tedavilere örnek olarak kortikosteroid enjeksiyonları, psikoterapi ve meditasyon gibi yöntemler sayılabilir.

Ağrı sırasında hastaya burundan maskeyle, 10-20 dakika süreyle, dakikada 8 ila 12 litre oksijen vermek ağrıyı geçirir. Oksijen dışında ağrı kesiciler ve triptanlar kullanılabilir. Çok sık veya çok şiddetli atak geçiren hastaların koruyucu tedavi kullanması gerekir. Koruyucu tedavi için kalsiyum kanal blokerleri, duygu durum düzenleycisi lityum, anti epileptikliler ve kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir. Uyku problemi olan hastalarda melatonin takviyesi yapmak küme başarılarının da azalmasını sağlamaktadır.

Senin için hazırladığımız haberler