Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Ali Bozkurt
08.07.2023 - 23:06 | Son Güncellenme: 08.07.2023 - 23:54

Lenf kanserini 3 kez yenen Özkan Uğur, yaklaşık 3 aydır yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ünlü sanatçı vefat edince lenf kanseri nedir ve belirtileri gibi araştırmalar sıklaştı. Detaylar...

Lenf kanseri nedir? Lenf kanseri neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

AJANSSPOR HABER

MFÖ grubunun üyelerinden usta müzisyen ve oyuncu Özkan Uğur, 69 yaşındaki hayata veda etti. Uğur'un ölümünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Söz konusu gelişmenin ardından “Lenf kanseri nedir? gibi aramalar sıklaştı. İşte detaylar...

Lenf kanseri nedir?

Lenf sistemi vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Lenf sisteminde yer alan Lenf nodları filtre görevi görerek virüs ve bakterilerin vücuda yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesi lenf kanseri oluşumuna neden olur. Lenfoma ya da lenf kanseri, kanın üretildiği yer olan kemik iliğinden ya da kan kaynaklı “kan kanserleri”nden biridir.

Lenf kanseri ilk belirtileri nelerdir?

Bu aşamada birçok belirti ve bulgu lenf nodu büyümesine eşlik edebilir:
Öksürük ve nefes darlığı
Bademcik şişmesi.
Yüksek ateş
Gece terlemeleri.
Halsizlik.
Açıklanamayan kilo ve iştah kaybı
Karın bölgesi krampları
Kaşıntı

Lenf kanseri tehlikeli mi?

Lenf kanseri oldukça tehlikeli ve ciddi bir hastalıktır. Tedavi süreci kişinin durumuna ve yapılan tedaviye göre değişmektedir. İhmale gelmeyecek bir hastalık olup mutlaka kontroller ve tedavi süreci tamamlanmalıdır. Duruma göre öldürücüdür; duruma göre ise tedavi başarı ile sonuçlanır.

Lenf kanseri nerelerde çıkar?

Lenf kanseri; lenf nodu adı verilen lenf bezlerinin yanı sıra bademcik, dalak, kemik iliği, timus organlarını da etkileyebilir. Lenf kanseri genel olarak; Hodgkin Lenfoma ve Non-Hodgkin Lenfoma (NHL) olmak üzere iki alt grupta incelenir.

Lenf kanseri nasıl başlar?

Tıp dilinde lenfoma olarak da adlandırılan lenf kanseri, lenfosit adlı kan hücrelerinin lenf bezlerinde gereğinden fazla çoğalmasıyla ortaya çıkar. Lenfoma; çoğalan kötü huylu lenfositlerin sadece lenf bezlerinde değil karaciğer, kemik iliği, dalak gibi diğer organlara da yayılması ve çoğalması durumudur.

Senin için hazırladığımız haberler