Ligleri ve kulüpleri bekleyen büyük tehlike! Yayın gelirleri düşecek...

İsa Kethüda
23.11.2023 - 15:13 | Son Güncellenme: 23.11.2023 - 15:20

FIFA ve UEFA turnuvalarındaki artacak maç sayılarından dolayı TV yayın gelirlerinde önümüzdeki dönemde Süper Lig dahil tüm liglerde ciddi düşüş bekleniyor.

Ligleri ve kulüpleri bekleyen büyük tehlike! Yayın gelirleri düşecek...

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Türkiye’de ve Avrupa’nın beş büyük liginde kulüplerin en önemli gelir kalemini TV yayın gelirleri oluşturuyor. Özellikle Premier Lig’de televizyon yayın kuruluşlarının ödediği yıllık 1 milyar 863 milyon Euro tutarındaki rakam dudak uçuklatıyor. Diğer büyük ligler ise 1 milyar barajını çoktan aşmış durumda. Beş büyük ligin şu anda süren anlaşmalardan elde ettiği rakam 6 milyar Euro’ya yaklaşıyor.

Premier Lig fark atıyor

İngiltere Premier Lig, 1 milyar 876 milyon Euro yıllık TV geliriyle 4 yılda 7,5 milyar Euro geliri yalnızca yurtiçinden elde ediyor. 2021-2025 arasındaki dört sezonu kapsayan bu rakamın 380 maçın 200’ünün canlı yayını için olduğunun özellikle altını çizmek gerekiyor. Çünkü Premier Lig’de ülke içinde cumartesi öğleden sonra oynanan maçların canlı yayınlanması yasak. (Saturday blackout)

Yine 2021-2025 arasında Bundesliga yıllık 1 milyar 100 milyon televizyon geliri elde ediyor. Bu rakam La Liga’da 5 yıllık ihalede yıllık 990 milyon Euro Serie A’da 2021-2024 arasındaki dönem için yıllık 927 milyon 500 bin Euro ve Fransa’da 2021-2024 arasında yıllık 582 milyon Euro. Ancak Fransa’da pandemi öncesinde yapılan son ihalede rakam 1 milyar 153 milyon Euro olarak ortaya çıkmıştı. Fakat ihalenin büyük kısmını alan İspanyol Media Pro’nun pandemi bahanesiyle çekilmesiyle gelir yarı rakamına düştü. 

İlgini Çekebilir
ÖZEL HABER | Fenerbahçe’nin orta sahasına Süper Lig’den aday
Habere Git

Bütün liglerde TV gelirlerinin düşme ihtimali yüksek

Son yıllarda özellikle 5 büyük ligde ciddi şekilde artan TV yayın gelirlerinin önümüzdeki dönemde Süper Lig dahil tüm liglerde düşüşe geçmesi bekleniyor. Bunun başlıca nedeni ise FIFA ve UEFA turnuvalarındaki maç sayılarının ciddi biçimde artacak olması.

Öncelikle gelecek sezondan itibaren UEFA tarafından organize edilen Avrupa’nın üç kupasında yeni formata geçilmesiyle maç sayısı 375’ten 531’e çıkacak. Diğer yandan FIFA 2025 yılından itibaren Kulüpler Dünya Kupası’nı 32 takımla 2026 Dünya Kupası’nı ise 48 takımla oynatacak. Kulüpler Dünya Kupası’nda 64 maç oynanırken Dünya Kupası’nda 64 olan maç sayısı 104’e çıkacak. 

İşte işin püf noktası da bu artış. Çünkü maç sayısı arttıkça televizyon kuruluşlarının maçlara ödeyecekleri paralar da artacak. Buna bağlı olarak da yayıncı kuruluşlar liglere kaçınılmaz olarak daha düşük teklifler verecekler. Bunun ilk çarpıcı örneği kısa bir süre önce Fransa’da görüldü. Lig 1 ve 2 için 800 milyon Euro ile açılan ihaleye hiçbir yayıncı kuruluş teklif vermedi. Bunun üzerine Lig yönetimi yayıncılarla doğrudan görüşme kararı aldı.

İlgini Çekebilir
ÖZEL HABER | Başkan için darp raporu aldı, sözleşmesini feshetti!
Habere Git

İngiltere Premier Lig yönetimi ise yayın gelirlerini hiç olmazsa aynı seviyede tutabilmek amacıyla önümüzdeki yıl yapılacak ihalede canlı maç sayısını arttırıp maç sayısını 200’den 270’e çıkartma kararı aldı. Bununla birlikte cumartesi öğleden sonra oynanması gereken birçok maç Pazar gününe kaydırılarak canlı yayınlanmaları sağlanacak. 

İtalya’da 24/25 ve 28/29 yıllarını kapsayacak 5 sezonluk ihalede teklif edilen rakam yıllık 900 milyonda kaldı. Şu andaki rakam ise 927 milyon. İspanya ve Almanya’da da gelecek sene yapılacak ihalelerde tekliflerin şu andakinin altında kalması bekleniyor. Bundesliga da 1 milyar Euro’nun altına düşebilir.

Süper Lig’de de düşüş kaçınılmaz

Bu bağlamda Süper Lig’in yeni yapılacak ihalesinde de rakamın şu andakinin altına düşmesi kaçınılmaz gözüküyor. Şu anda 2022/23 ve 2023/24 sezonlarını kapsayan sözleşmede toplamda 2 milyar 200 milyon TL ödeyen (şu anda yaklaşık 70 milyon Euro) Digiturk’ün gelecek sezon yapılacak ihalede teklif edeceği rakamın 50-60 milyon Euro’ya düşmesi bana göre kaçınılmaz gözüküyor. TFF’nin bu nedenle daha önce görmezden geldiği alternatif çözümleri göz ardı etmemesi gerekiyor. 

TV yayın gelirlerinin daha da düşecek olması borç içinde yüzen ancak transfer hovardalığından bir türlü vaz geçemeyen kulüplerimiz için hiç de iyi bir haber olmasa gerek.

Senin için hazırladığımız haberler