Vertigo hastalığı nedir, belirtileri neler ve tedavisi nasıl olur?

Ali Bozkurt
31.01.2022 - 22:00 | Son Güncellenme: 31.01.2022 - 22:11

Galatasaray oyuncusu Fatih Öztürk'ün yakalndığı iddia edilen Vertigo hastalığı merak konusu olmaya başlandı. Vertigo hastalığı nedir, belirtileri neler gibi aramalar sürüyor. İşte detaylar...

Vertigo hastalığı nedir, belirtileri neler ve tedavisi nasıl olur?

AJANSSPOR PLUS

Sosyal medyada gündeme gelen vertigo hastalığı merak konusu olmaya başlandı. Vertigo hastalığı nedir ve ne gibi yan etkileri var gibi aramalar sürüyor. Tedavisi nedir? İşte merak edilenler...

Vertigo hastalığı nedir neden olur?
 

Vertigo labirentit ve vestibüler nörit denilen iç kulağın iltihaplanması sonucu oluşabilir. Etken genellikle virüslerdir. En sık rastlanılan etkenler grip, kızamık, kızamıkçık, herpes, kabakulak, çocuk felci, hepatit ve EBV virüsleridir. Baş dönmesi ile birlikte duyma kaybı da olabilir. Vertigo, baş dönmesi ile kendini gösteren ve sık görülen bir sağlık sorunudur. İç kulakta ya da beynin dengeyle ilgili bölümlerinde oluşan sorunlardan kaynaklanır. Baş dönmesi ile aynı şey değildir, daha şiddetlidir. Hasta, dünya etrafında dönüyormuş gibi ya da kendi hareket etmiyorken bile kendisi ve çevresinin hareket ettiğini hisseder. Ancak bu his, bir yanılsamadan ibarettir. Tanı ve tedavisinde pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır.

Vertigo hastalığı tehlikeli midir?

  
Vertigo hastalığı tehlikeli olmasa da kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi olmak gerekir.

Vertigo olup olmadığımı nasıl anlarım?

 
Vertigo'nun en belirgin belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Her baş dönmesi vertigo anlamına gelmemektedir. Vertigo hastalığının kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı, kusma gibi başka belirtileri de vardır.

Vertigo hastalığı ne zaman geçer?

 
Şiddetli ve uzun süreli baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin yaşandığı bu durumda hasta, tedavi için birkaç gün hastanede yatabiliyor. Şikayetlerin tamamen sona ermesi ise 15 günü bulabiliyor

Vertigonun geçmesi için ne yapılmalı?

  
Enfeksiyona bağlı vertigo oluşumu için doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemi düzenli istirahat ve ilaç tedavisidir. Kafein, sigara, alkol, stres, tuz tüketimi vb. tetikleyici faktörler hastanın yaşamından uzak tutulmalıdır. Denge egzersizleri vertigo teşhisi konulan hastalar için etkili bir yöntemdir.

Vertigo hangi hastalığın habercisi?

 
Vertigo en sık hangi nedenlerle ortaya çıkıyor? Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.

Vertigo ömür boyu sürer mi?

 
Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer. Tedavisi atakların tedavisi ve önlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Başarı oranı yüksektir.

Vertigo halsizlik yapar mı?

 
Şiddetli Vertigo atakları birkaç saniye sürebileceği gibi 24 saate kadar uzayabilir. Baş dönmesine aynı zamanda bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizlik eşlik edebilir.

Vertigo hastası nasıl yatmalı?

 
Ancak başın uzun bir süre aşağı pozisyonda tutulmasından kaçınmak gerektiği konusunda doktorlar vertigo hastalarını uyarmaktadır. Çünkü uzun süre başı aşağı eğik pozisyonda tutmak, vertigo ataklarını tetikleyebilir. Bunun içinde gün içerisinde ve uyurken başın düz pozisyonda tutulmaya çalışılması tavsiye edilmektedir.

Vertigo kanda belli olur mu?

 
Bu basit kan testi iç kulakta hasar olduğunu tespit etmekle kalmıyor, proteinin kandaki oranına bakarak işitme kaybının kapsamını belirlemeye de yardımcı oluyor. Vertigo için de kanda özgün proteinlerin varlığına bakılarak teşhisin hızlanması sağlanabiliyor.

Vertigo atakları sırasında ne yapmalı?

 
Hareketsiz olmak ve gözlerinizi kapamak derin duyu ve görsel uyarıları azaltacağından beynin dengeleme işlevini kolaylaştıracaktır. Geçen zamanda yorgunsanız dinlenin özellikle uyumaya çalışın, sıvı tüketin, ani hareketlerden kaçının. ' ifadelerini kullandı.

Vertigo olanlar nelere dikkat etmeli?

 
Özellikle vertigoda nelere dikkat edilmeli sorusunun bir yanıtı olabilecek baş dönmesi şikayetinin en aza indirilebilmesi için, bu problemi tetikleyen tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Başta kafeinli içecekler olmak üzere, sigara tüketimi, çay ve kahve baş dönmesini arttırabilecek etmenler arasında yer almaktadır.

Vertigo baş ağrısı yapar mı?

  
Vertigoya kulak çınlaması ve mide bulantısı da eşlik edebilmektedir. Vertigo ile birlikte konuşma güçlüğü, baş ağrısı, bilinç kaybı görülüyorsa zaman kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır

Vertigo hangi organdan kaynaklanır?


Denge organı, (vestibüler labirent) iç kulağın içinde yer alır. Baş hareketini algılayan kıl benzeri sensörlerden ve sıvılı ilmek şeklinde yapılardan oluşur. Kanallar, iç kulak boşluğuna bağlıdır. Yer çekimi, ileri-geri hareketlerin tespiti kıl benzeri alıcılar tarafından gerçekleştirilir. Vertigo iç kulakta kaynaklanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkar

Vertigo belirtileri

Baş dönmesi
Mide bulantısı ve kusma,
Halsizlik
Yürürken tökezleme
Baş ağrısı
Konuşma güçlüğü
Bilinç kaybı
Çift görme, anormal göz hareketleri
Kol ve bacaklarda kontrolsüzlük
Vücutta uyuşma ve karıncalanma
Görme kaybı ve işitme kaybı

Senin için hazırladığımız haberler