Türkiye'de Fan Tokenler Git Gide Büyüyor

Orhan Gülek
20.12.2022 - 22:35 | Son Güncellenme: 21.12.2022 - 12:22

Türkiye'de de Fan Token ekosistemi günden güne büyüyor. Sektörün önde gelen markası Socios.com'a göre yeni nesil üyelik modeli Fan Token üzerinden geçiyor.

Türkiye'de Fan Tokenler Git Gide Büyüyor

AJANSSPOR - HABER

Spor endüstrisinin yeni gelir kaynağı Fan Tokenlar, geride bırakmaya hazırlandığımız 2022 yılına damga vurdu. Blokzincir teknolojisinin spor dünyasındaki yeri Kripto Meydanı'nda masaya yatırıldı.Bünyesinde Cointelegraph Türkiye, BTCHaber.com ve Coinkolik.com gibi önemli mecraları barındıran Kriptomeda’nın 5. Kripto Meydanı buluşması yapıldı. Levent Kolektif House’da Kıvılcım Harika Ertunç moderatörlüğündeki etkinliğe Türk kripto ekosistemindeki paydaşları ve uzmanlarından Socios.com Kurumsal İletişim Müdürü Sema Tuğçe Dikici, Paribu Ürün Yöneticisi Mert Altaç ve Scouthub Kurucu Ortağı Doğa Özcan konuşmacı olarak katıldı. 

Spor dünyasında blokzincir etkisi

Blokzincir teknolojisinin spor dünyası üzerindeki teksi hızlı ve güçlü şekilde artarak sürüyor. Bu bağlamda dünyanın global spor kuruluşları, dijital yatırımları, web 3 teknolojileri ve özellikle de Fan Tokenlar'la kendilerini daha güçlü kılacak sürdürülebilir gelir kaynağı yaratıyor. 5. Kripto Meydanı “Spor Dünyasında Blokzincir” başlıklı söyleşide konuşan uzmanlar da gelinen süreci anlatırken, dinleyicilerden gelen soruları da cevapladı. Etkinlikte Fan Tokenlar ve kulüplerin Fan Token iş birlikleri öne çıktı.

 

Blokzincir dünyası ile entegresyon emekliyor

Blokzincir teknolojisinin spor dünyasına entegrasyonunun henüz tamamlanmadığını kaydeden Socios.com Kurumsal İletişim Müdürü Sema Tuğçe Dikici, “Blokzincir dünyasının sporla entegrasyonu henüz emekleme aşamasında. Bu durumun Fan Tokenlar iiçin de geçerli olduğunu düşünüyorum. Fan Tokenların sporseverlere ne sağladığını anlatmak büyük önem taşıyor. Fan Tokenları dijital dünyanın kulüp üyeliği aidiyet programı olarak da nitelendirebiliriz. Bu sayede taraftarlar destekledikleri takımların bazı kararlarda söz sahibi oluyor. Özellikle ülkemize bakıldığında, taraftarların daha fazla söz sahibi olmak istediği aşikâr" diye konuştu.

İlgini Çekebilir
Trabzonspor'un efsaneleri turnuvada karşı karşıya geldi!
Habere Git

Taraftarın söz hakkı daha çok artacak

Blokzincir dünyasıyla spor entegrasyonu sayesinde taraftarların daha etkin bir biçimde sürece dahil olacağına dikkat çeken Dikici, "Kulüpler buradaki potansiyeli görerek yavaş yavaş deneyimlemek istiyor. İlerleyen dönemlerde taraftarın süreçlere daha fazla dahil olacağı ve daha fazla söz hakkının konuşulacağı projelerin geleceğini düşünüyorum. Artık dünya buraya evriliyor. Televizyonun bugünkü konumuna ulaşmasının en önemli sebeplerinden biri olarak 1974 Dünya Kupası gösteriliyor. Çağ, trendler ve teknolojik eğilimler değişirken spor da buradaki dönüşüme ayak uyduruyor. Sürecin olumlu yönde ilerlediğini düşünüyorum” dedi. 

 

1 Fan Token ile Camp Nou maç deneyimi

Socios.com'un 150’den fazla global spor partneri bulunduğunu vurgulayan Dikici, "1.8 milyona yakın sporsevere, taraftardan fazlası olma fırsatı veriyor. Para ile satın alınamayacak deneyimleri ödül olarak sunuyor. Bir futbol taraftarı düşünün, sadece sahip olduğu 1 adet Fan Token ile Camp Nou, Wanda Metropolitano, Mestalla, Stadion Maksimir, Akyazı Stadı ya da II.Louis Stadı’nda 11’e 11 gerçek bir maç deneyimi yaşama fırsatını elde edebilsin… Bu futbol taraftarları için çok özel bir deneyim. Biz futbolun gerçek sahipleri olan taraftarları daha çok oyunun içine dahil etmeye çalışıyoruz" dedi. 

İki Trabzonspor efsanesiyle maç

En son yaptıkları Trabzonspor etkinliğinden örnek veren Dikici, şunları anlattı: "Geçen ay ay TRA Fan Token sahibi 22 şanslı Trabzonspor taraftarları, Akyazı Stadı’nda iki Trabzonspor efsanesi ile buluşarak, aynı takımda maç yapma fırsatını elde etti. Amacımız taraftarlara söz hakkı verirken onlara unutamayacakları deneyimleri sunmak ve para ile satın alamayacakları özel anları yaşatmak." 

Yeni nesil için dijitalleşme şart

Paribu Ürün Yöneticisi Mert Altaç ise spor endüstrinin yaklaşık 500 milyar dolarlık bir ekonomik hacme ulaştığını vurgulayarak, "Kulüplerin 100 yıldır yaptıkları şeylerden ziyade farklılaşmaya gitmeleri gerekiyor. Günümüzde yeni nesli, 90 dakika veya 120 dakika ekranın başında tutmak daha zor hale geliyor. Bu sebeple kulüplerin dijitalleşme zorunluluğu ortaya çıkıyor" dedi.

 

Kulüpler motive, iyi yoldayız

Yeni nesile göre hareket etme konusunda kulüpleri gerekli motivasyona sahip olduğunu gördüğünü kaydeden Altaç, sözlerini şöyle tamamladı: "Blokzincir ekosistemi açısından bakacak olursak çok büyük bir fan topluluğu olan kurumlar var. Ekosistemin büyümesi için de bu alan çok büyük fırsatlar sunuyor. İki tarafın fırsatları fark etmesi Fan Token projelerinin ortaya çıkışını tetikledi. İyi bir yolda olduğumuzu düşünüyorum. Bu alandaki yatırımlarımız önümüzdeki süreçte de artarak devam edecek."

Senin için hazırladığımız haberler