21 takımlı Süper Lig paraya mı boğulacak?

31.07.2020 - 16:27 | Son Güncellenme: 31.07.2020 - 17:16

Son dakika spor haberleri... TFF, küme düşmenin bu sezon için kaldırıldığını ve ligin gelecek sene 21 takımla oynanacağını açıklamıştı. Peki 21 takımlı Süper Lig'de kulüplerin gelirleri artacak mı, nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

21 takımlı Süper Lig paraya mı boğulacak?

AJANSSPOR - HABER

Süper Lig'de küme düşmenin kaldırılıp takım sayısının 21'e çıkartılmasının yankıları devam ediyor. Bu kararın alınması içen en yoğun çabayı sarfeden kişi Kayserispor Başkanı Berna Gözbaşı oldu. Gözbaşı, geçen Ocak ayında Ankara'da düzenlenen Spor Federasyonları Çalıştayı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede bile "Ben düşersem kadınlar da düşmüş olur" diyerek, bu küme düşmenin kaldırılmasının ön çalışmalarını başlatmıştı.

'21 takım olursa gelir artacak'

Diğer yandan Gözbaşı, tavsiye kararının alındığı son Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında küme düşmenin kaldırılarak, takım sayısının yüksetilmesinin savunan bir sunum yaptı. Bu sunum 21 takımlı Süper Lig'in gelirlerinin daha da artacağı iddiası üzerine kuruluydu.

Spor kamuoyu da bu sunumdaki iddaları çok fazla sorgulamadan alkışladı. Gözbaşı'nın iddiasına göre takım sayısı artan liglerde gelirler de artıyor. Gözbaşı'nın iddiası için ortaya koyduğu en önemli örnekse İtalya Ligi ve Fransa Ligi oldu.

Gözbaşı'nın İtalya ve Fransa örnekleri

Gözbaşı, 2003-04 sezonunda 18 takımla oynanan Serie A'nın bir sonraki sezon 20 takıma çıkartıldığını hatırlatıp, 500 milyon dolar olan yayın gelirinin yüzde 32'lik artışla 824 milyon dolara çıktığını kaydediyor. Gözbaşı'na göre 2001-02'de 18 takımla oynanan Fransa Ligue 1'in yayın geliri , bir sonraki sezon takım sayısı 20'ye çıkınca yüzde 28'lik artışla, 275 milyon dolardan 351 milyon dolara çıktı. Sunuma göre İtalya liginin zararı 265 milyon dolar düştü. Ancak sunumda Fransa ligi çin bir çalışma yer almıyor.

'Süper Lig'in geliri yüzde 45 artacak'

Gözbaşı'na göre takım sayısı 21'e çıkan Süper Lig'in  geliri yüzde 45 artarak, 5 milyar liradan 7.2 milyar liraya çıkacak!

Sunum kavramsal açıdan da sıkıntılı. Fransa ve İtalya'da takım sayısındaki artış için 'yayın geliri' kavramı kullanırken, Süper Lig için genel bir  tanımla 'gelir' deniliyor.

Oysa şu içinde bulunduğumuz sıcak tartışmaya göre zaten yayın gelirinde indirim isteyen yayıncı kuruluş, takım sayısının artmasıyla daha da sıkıntıya düştüğünü söylüyor. Süper Lig yayıncısının talepleri kabul edilirse, 21 takımlı ligin yayın geliri düşecek. En büyük gelir kaynağı yayıncı olan Süper Lig'in geliri nasıl artacak?

Sunumda takım sayısı artışıyla yayın geliri arasındaki bağlantı açıklanmıyor. Süper Lig'de takım sayısı artmadığı halde yayın geliri 120 milyon dolardan 400 milyon dolara ve son ihalede de 500 milyon dolara çıkmıştı! Demek ki takım sayısıyla yayın geliri artışı arasında doğrudan bir bağlantı yok.

Takım sayısıyla gelir artışı arasında bir bağ yok

Konuyu bir de uzmanına sorduk. Spor ekonomisi konusunda Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Tuğrul Akşar da, Kaysersipor Başkanı Berna Gözbaşı'nın takım sayısının artmasıyla gelirin artacağı iddiasının dayanağını kulüplere verilen sunumda  göremediğini söyledi.

Akşar, Gözbaşı'nın İtalya ve Fransa örneklerine karşılık 18 takımlı Bundesliga'yı örnek gösterdi:

"Süper Lig'in 20 takıma yükseltilmesi ile gelirlerin artacağına ilişkin somut bir korelasyon bulunmamaktadır. Bu yazıda (Gözbaşı'nın sunumunda) 20 takıma yükselen liglerdeki gelir artışından bahsedilmiş. Ama bunun elle tutulur somut bir dayanağı ortaya konulmamış. 5 büyük Avrupa liginin dördünde gelir artışı, takım sayısının artışına bağlanmış. Ne var ki, 5 büyük lig içinde Bundesliga'nın 18 takımla oynatılıyor olmasına karşın, Avrupa'nın en fazla gelir elde eden ikinci ligi haline gelmesini nasıl yorumlamalı? Buna değinilmemiş. Peki, 18 takımla Bundesliga devam ederken, takım sayısını artırmadan Almanlar nasıl olmuş da bugün parasal anlamda Avrupa'nın Premier Lig'den sonra en fazla para kazanan ligi konumunda? Bundesliga bugün 3 milyar 168 milyon Euro ile Premier Lig'den sonra Avrupa'nın en fazla gelir elde eden ikinci ligidir.  Aynı zamanda Bundesliga 1 milyar 382 milyon Euro ticari gelirle yine Avrupa'nın en fazla ticari gelir elde eden ikinci ligi konumunda" dedi.

Akşar, Bundesliga'nın bu gelir artışını nasıl sağladığını da şöyle anlattı: "Bu başarının altında yatan temel unsurları şöyle sıralamak mümkün: Bundesliga'da futbol alt yapıda ve üst yapıda, ekonomik, finansal, yönetsel ve sportif olarak çok iyi yönetildiği için Avrupa'nın en değerli ve en zengin liglerinden birisi. Sportif performansta da aynı şekilde."
 
Senin için hazırladığımız haberler