46 yıl sonra aynı skandal! Bir alkollü hakem bir de Halis Özkahya...

06.11.2021 - 14:24 | Son Güncellenme: 06.11.2021 - 14:29

Süper Lig'de dün akşam oynanan ve hakem Halis Özkahya'nın skandal kararıyla damga vurduğu Gaziantep FK - Kasımpaşa maçındaki hatanın benzerinin 46 yıl önce Almanya'da yaşandığı ortaya çıktı.

46 yıl sonra aynı skandal! Bir alkollü hakem bir de Halis Özkahya...

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Süper Lig’in 12. Haftasında dün akşam oynanan Gaziantep-Kasımpaşa maçında hakem Halis Özkahya’nın 9 dakika gösterilen uzatmaya karşın maçı uzatmanın 5. dakikasında bitirmesinin ardından soyunma odasına giden oyuncuları yeniden çağırıp maçı tamamlatmasının yankıları sürüyor.

4. hakemin Özkahya'yı uyarmaması daha büyük skandal

Bu olayı şu şekilde özetleyebiliriz.
Halis Özkahya skandal bir hata yapmıştır evet. Ancak bir ekip çalışması olan hakemlikte Özkahya’nın ekibi de tamamen sınıfta kalmıştır. Özellikle 9 dakika uzatmayı kendisi gösteren 4. Hakem Emre Argın’ın hakemi uyarmaması bana göre daha büyük bir skandaldır. Diğer yandan VAR görevinde bulunan Özgüç Türkalp’in de hakeme maçın daha bitmediğini hatırlatmasını engelleyecek protokolle ilgili bir durum söz konusu değil. O da kulaklıktan gerekli uyarıyı yapmadığı için ekip çalışmasında hakeme gerekli desteği vermemiştir. Hakemin 1 ve 2 numaralı yardımcıları Ekrem Kan ve İlker Takpak’ın da sessiz kalmalarıyla birlikte tüm hakem ekibi dün akşam hep birlikte bu skandalda rolleri paylaşmışlardır.

Oyunu tamamlayarak maçın masa başına taşınmasını engelledi

Diğer yandan Halis Özkahya’nın “rezil” olmayı göze alarak maçı yeniden başlatması ise onun lehine yazılacak bir harekettir. Çünkü futbol oyun kurallarına göre uzatmalar eksik oynatılamaz. Dolayısıyla Özkahya oyunu tamamlayarak maçın masa başına taşınması ihtimalini ortadan kaldırmıştır.

Benzeri 46 yıl önce Almanya'da yaşandı

Dün akşamkine benzer bir olay ise yıllar önce Almanya’da yaşanmıştı.
1975 yılında Hannover-Bremen maçında şimdi hayatta olmayan hakem Wolf-Dieter Ahlenfelder, 32. dakikada devre arası düdüğü çalıp soyunma odasına gitmesinin ardından yapılan uyarıyla bir süre sonra tekrar sahaya çıkar. Maçı kaldığı yerden devam ettiren hakem devreyi bitiren düdüğü çaldıktan sonra oyuncular saha değiştirir ve soyunma odasına gitmeden maç tamamlanır. 

Öğle yemeğinde içki içmiş

Ahlenfelder daha sonra öğle yemeğinde içki içtiğini itiraf edince maçı alkollü şekilde yönettiği anlaşılır. Almanya Futbol Federasyonu’nun daha sonra belli bir ceza vermesinin ardından görevlendirmeye devam etmesiyle de 1975-1988 arasında 106 Bundesliga maçı yönetir.

Bu olayla Almanya’da unutulmazlar arasına giren eski hakem 2014 yılında girdiği şeker koması sonrası 70 yaşında hayatını kaybetti.

Senin için hazırladığımız haberler