Abdullah Avcı'dan şampiyonluk açıklaması!

28.12.2018 - 18:55 | Son Güncellenme: 28.12.2018 - 21:55

Abdullah Avcı'dan şampiyonluk açıklaması!

Medipol Başakşehir teknik direktörü Abdullah Avcı, A Spor'da yayınlanan Artı Futbol programına katılarak  gündemi değerlendirdi. Abdullah Avcı'nın açıklamalarından Ajansspor'un derledikleri şu şekilde:

3 sezondur ilk yarıyı lider bitiriyoruz. Geçen sene 34 hafta futbol kültürü ve şampiyonluk kültürü olan takımlarla yarıştık. Zihinsel bir yorgunluk oldu ama toparlandık. Genel olarak skora ve tabelaya bakıldığı için oyun planında değişiklik yaptık. 4 sene evvel ligin en az gol yiyen takımıydık ama şimdi hücum yapıp en az gol yiyen takımız. Ligin sonunda 6 puan ileride olacaksın dediğin zaman herkes kabul ederdi.

Futbolda hedefsiz orta diye bir şey yok. Bunu biz ortadan kaldırdık. Uç noktada takımlarını örnek alsak, biz de bunu uygulamaya çalışıyoruz. 3. bölgede sorunu problem çözen oyuncu çözer. Savunmada biraz daha dar, hücumda geniş oynayan bir takım olgusunu oluşturmaya çalışıyoruz. Sonuçlandırmada bazen bireysel oyuncu performansları belirleyici oluyor. Beklediğiniz performansı alamadığınız sonuç oluyor.

"Oynadığımız oyundan memnunum"

Hayatım hep dengelidir. Oyunlarda da dağınıklık olmasını sevmem. Seyircinin hoşuna gidebilir ama ‘Saldır’ oyununu doğru bulmuyorum. Bu oyun artık böyle bir oyun değil. 11 kişinin kurguladığı bir oyun. Bu oyun pas ve ayak oyunuysa, ligde en çok topa sahip olan takımız. Ben oyundan memnunum.

Avrupa kupaları hakkında...

Geçen sene Avrupa kupaları ile ilgili çok eleştiri aldık. Bazen saygısızca eleştiriler de aldık. Beslenme, antrenman planlanması, dinlenme ve izinlere dikkat ediyoruz. Bazen toparlanma ve dinlenme antrenmandan daha önemlidir. Sakatlanma riskini en az yaşayan takımız. Elia ve Arda’nın yaralanmaları fazla olunca bölge olarak zorluk yaşadık.

Deneyim, şampiyonluğa oynarken çok önemlidir. Bunu Adebayor, Emre, Arda ile de konuştum. Diğer bölümünü sağlıklı planlarsan, zihinsel olarak oyuncuların daha dingin ve takım enerjisiyle hareket edebileceği bir ortam yaratmak da önemlidir. Topa sahip olunca ikili mücadeleye fazla girmiyorsun. Az temaslı mücadele bizim tercihimiz oluyor. Bu oyun artık akıl oyunu, çarpışma oyunu değil.

"Detaylar çok önemli..."

Oyun, organizasyonlarla, bütün halde kazanılıyor. Detaylar çok önemlidir. Hücumda ve savunmada alacağın pozisyonu bilmek lazım. Edin Visca, ekibin tespit ettiği ve bana söylediği bir isimdi. Slovenya’da bir hazırlık maçında denk geldik ve aldık. Alt takımlardan çıkmış gibi, iş ahlakı yüksek bir oyuncu. Olmazsa da B planımız her zaman hazır. Kulübün ve oyuncuların menfaatleri yönünde her zaman B planımız var.

Visca’nın ligin en iyi oyuncusu olduğunu düşünüyorum. Kötü performans sergilese de, sorumluluklarını yerine getirmeye çalışır. Gol atmasa da, performansı kötü olmasa da kötü koşmayan bir oyuncu.

Kulüp gelişimi ve vizyonuyla ilgili başkan ve yönetim inanılmaz şeyler yapıyor. Bu kulübü nasıl geliştirebiliriz diye düşünüyoruz. Hakem değil, oyunu ve kulübü geliştirmek üzerine düşünüyoruz.

Artık bazı oyuncularımızın kitap okuma alışkanlığı da var. Birebir görüşmelerimizde kalitelerinin arttığını görüyoruz. Genç bir oyuncum tiyatroya gittiğini söyledi. Psikolojik etmenlerin ağırlığı çok. Bu benim çok dikkat ettiğim ve önem verdiğim konulardan bir tanesidir. Karşımda çok deneyimli bir oyuncu grubu var.

Tiyatroya giden oyuncu İrfan Can Kahveci’ydi. Oyuncular artık mevkisel olarak evriliyor. İrfan bu oyunculardan bir tanesiydi. Geldiği zaman yeteneği ile ilgili bir sıkıntımız yoktu ama tekbenci bir oyuncuydu. Oynamadığı için mutsuzlukları vardı. Kilosu ve yağ oranı fazlaydı. Artık İrfan’a sahanın kenarında bakıp bu pozisyonda olması gerekir dediğiniz zaman oraya gidiyor. Ben sezon başından beri 65 toplantı yaptım. Ders çalışıyoruz.

Cengiz Ünder’e Roma’ya giderken, yapacağın en büyük yatırım kendine yapacağın yatırımdır demiştim. İrfan da bu potansiyellerden bir tanesi. Hem zihinsel, hem fiziksel yükleme yapıyoruz. Umarım bunun karşılığını o da verecektir.

"Mert’in milli takımda olması bizi mutlu eder"

Eski bir milli takım antrenörü olarak zaman zaman tercihlerimizde eleştirildik. Mert’i de ilk olarak milli takımda oynatan benim. Bundan dolayı da bir şehir takımından eleştiri aldım. Biz Mert’in ayağından hücum başlatıyoruz. Galatasaray maçında 37 kere baskıyı kırıp oyuna başladık. Mert verdiğimiz şansı iyi kullandı. Milli takımın kaleci departmanı bununla ilgili muhakkak çalışma yapıyordur. İki tane yerli ve büyük kulüpleri gören, belki zaman kaybetmiş kaleciye sahibiz. Mert’in milli takımda olması bizi mutlu eder. Ben Emre’yi milli takıma aldığım zaman Türkiye karıştı, şimdi niye alınmıyor deniyor.

Karşı takımın kaos futbolu oynaması işimize gelmiyor. Oynamaya çalışan iki takım olduğu zaman oyun organizasyonları ve seyir keyfi daha çok oluyor. Bazen dörtlü, bazen altılı set karşımıza çıkabiliyor. Futbolun içinde bu da var, eleştiri olarak söylemiyorum. Rakip sahada oynarken yetenekli oyuncunun ayağı daha ön plana çıkıyor. Eski İngiliz futbolunu oynayan bir takım Burnley. Bazen skoru alırsın, takım savunması iyi olan bir ekiple bunu tutabilirsin. 2014-2015’de biz takım savunmasına göre oynuyorduk, kadromuz onu gerektiriyordu.

Adebayor neden oynamıyor?

Benim Adebayor ile iletişimimle ilgili hiçbir sıkıntı olmaz. 12 senedir bu kulüpte çalıştım. Adebayor, ‘Giderken bana teşekkür edeceksin’ dedi. Neden oynatmadığımı ona da anlattım. Sezon başı itibariyle kampta hastalanan, hazırlık maçı oynamayan ve Burnley maçında 25 dakika oynayan bir oyuncu. Performansı, yaş ve sakatlık olunca, hazırlık maçı olamayınca fiziksel eksikleri olabilir. Adebayor, kalitesi yüksek bir oyuncu ama bazen rakibin boyunu uzatmak için merkezde kalmak gerekir. Adebayor gezmeyi ve topa temas etmeyi çok seven bir oyuncu. 4-3-3 düzeninde oyunun dışına çıkabiliyor. 7 maçlık süreçte formayı Bajic’e adaletli olarak verdik ve Adebayor da eksiklerini kapattı, doğru bildirimler verdi, Alanyaspor maçına onunla başladık. Herkes ile ilgili ikinci yarıda o da şans bulabilir. Bir sorun yaşamadık.

İkinci yarı daha zor, daha şiddetli oyunlar olacak. Fikstür avantajına inanmıyorum. Parçadan bütüne gidiyoruz. Ligimizin oyuncu kaynağının en fazla olduğu ve renkli bir şehir olan Trabzon maçı ile başlayacağız. Teknik, taktik ve zihinsel olarak hazırlanacağız.

Endişe ve kaygı seni çukura çeker. Benim öyle bir şeyim yok. Kaybettiğimiz zaman da, kazandığımız zaman da bir gün konuşulacak. Oyunu nasıl geliştirebileceğimize bakıyoruz. 12-13 senedir bir emek var ve saygı görüyoruz. Bu çok değerli. Bunu taçlandırırsak bizi mutlu eder.

"Roller değişti..."

Beklerin rolleri bizde değişti. 4-3-3 sisteminde oynuyoruz. Detaylı anlatabilmem için tabela olması lazım. Sağ bekimizin, sol bekimizin oyuna başlarken nasıl bir opsiyon aldığını, hücum opsiyonu alırken nasıl bir savunma düzeni aldığına dikkat etmek lazım. Bugün Caiçara'yı kenardan orta yaparken göremiyorsunuz ama şut atarken görüyorsunuz. Bazen oyun organizasyonu kurarken, Clichy gibi iki ayağını da kullanan oyuncuların oyun organizasyonunda problem çözmede kritik rol oynar. Costa her savunmada hem hücumda, duran topta etkili bir oyuncu. 2006 itibarıyla A takıma aldığım Mahmut iki ayaklı, teknik kapasitesi yüksek bir oyuncu.

Caiçara da Clichy de inanılmaz derecede tam bir profesyoneller. Ekstra çalışmalar yapıyorlar.

Mossoro keşke bugün 25 yaşında olsaydı diye her zaman söylüyorum. İnanılmaz takımdaş bir oyuncu aynı zamanda. Saha içinde en büyük problem çözen oyuncularımızdan biri. Yaş büyüdükçe 8 numara oynamak daha da zorlaşacaktır. Yükü çok fazla oluyor.

Milos isteyerek aldığım bir oyuncu. Geçiş oyununu çok iyi oynuyor. Tam bir 'Box to box' oyuncusu. Oynayamamasının sebebi dar alanda ondan daha teknik oyuncular olduğu için onları tercih ediyorum

"Çimin bile standardı var"

Ben 4.5 senedir bazı konu başlıklarım var onları yazarım. TFF ile ilgili de zaman zaman açıklamalarım oldu. 21 kişiye çıkmasını çok isteyenlerdendim. Bunlar gerçekleşti. Maçlardan evvel biliyorsunuz oynamaya çalışan takım zeminin biraz düzgün ve ıslak olmasını ister. Türkiye'de şöyle bir şey var; ev sahibi takım 'ıslatmayacağız' diyordu. Çimin bile standardı var. Bugün artık statlarımız yenilendi.

Biz son 6 ayda lig maçından bir gün sonra antrenman yaptık. Sakatlanma ve toparlanma risklerinden bahsettik. Bazen bunun da çok faydası olduğunu düşünüyorum.

Bugün itibarıyla 4 bin 500 taraftar ortalaması olan bir takım haline geldik. Ülkemizde seyirci baskısından bahsediyorlar. Bazen bunda ters tepkiler oluyor. Seyirci çok önemlidir. Örnek Galatasaray 45 bin seyirci ile baskıyı oluşturabiliyor. Bizim statta o baskıyı yapamadılar. O maçta topu ayağımızda tuttuk. 4.5 senede çok hızlı mesafe kat ettik. Akademi projesi bitti. Bugün yarın ihaleye çıkacak.

Senin için hazırladığımız haberler