Adnan Örnek: "Altyapıda iş yapacak teknik adamları küstürdüler"

23.11.2019 - 18:29 | Son Güncellenme: 23.11.2019 - 18:37

Adnan Örnek: "Altyapıda iş yapacak teknik adamları küstürdüler"

Bursaspor'un eski direktörlerinden Adnan Örnek, Türkiye Futbol Federasyonu'na altyapı antrenörleri konusunda çağrıda bulundu. Deneyimsiz antrenörlerin ilk olarak altyapıda görevlendirildiğini belirten Örnek, "Avrupa'da durum tam tersi. Bence pro-lisansı olan teknik adamlar altyapıda çalıştırılmalı. Böyle teknik adamlar küstürüldü. Federasyon bu konuyu incelemeli" ifadelerini kullandı. Adnan Örnek, ayrıca öğrencilerinden biri olan Ahmed Kutucu'nun milli formayı giymesini değerlendirdi.

Radyospor'da Spor Kazanı programında Emrah Karalinç'in canlı yayında sorularını yanıtlayan Adnan Örnek'in açıklamaları şu şekilde:

Adnan Örnek: "Türk futbolu açmaza girdi"

Avrupa'da mücadele eden takımlarımız genelde UEFA'nın kıskacında. Bu durum üzücü. İstediğimiz kalitede oyuncuları almamız böylece mümkün olmuyor. Mali tabloların kötülüğü buna sebebiyet veriyor. Bunu yöneticiler biraz geç fark etti. UEFA'nın kıskacında olan kulüpler bu durum sebebiyle etkilendi. Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor istediğini yapamadı. Bir tek Başakşehir var. Mali kriterler, Türk futbolunu inanılmaz etkiledi. Bu ligin kalitesini de düşürdü. Türk futbolu açmaza girdi. Gelecek dönemde bunu daha net hissedeceğiz. 

"Milli Takım'da çıkış noktası Avrupa'da oynayan oyuncuların görev alması"

Suçlular hep mi teknik direktörler? Mutlaka değil. Teknik adamlar iyi takım kuracak ortamı bulamayabiliyor. Kulüp takımlarının plansızlıkları var. A Milli Takım ise gurur verici. Milli Takım'da çıkış noktası; Avrupa'da oynayan oyuncularımızın forma giymesi ve verdiği katkıdır. Başarıyı oynayan, genç oyuncularla sağladı Şenol Güneş. Formda oyuncular oynadı. Ama kulüplerden alınan futbolcular noktasında sıkıntı devam ediyor. 

Büyük takımlarda altyapıdan oynayan oyuncu eksikliği...

Büyük olarak adlandırdığımız takımlarda altyapıdan oynayan oyuncu var mı? Yok. Nasıl olacak? Sürekli yabancı oyuncu transferi yapılıyor. Ama her gelen yabancı oyuncu da kaliteli olmuyor. Mesela; sokağa çıkıp Beşiktaş'ın ilk 11'ini say deseniz birçok insan soramaz. Bunda sakatlıkların da etkisi var ama genel itibarıyla büyük takımlarda durum bu.

Adnan Örnek: "Ahmed Kutucu milli takıma büyük güç katacaktır"

Ahmed Kutucu benim milli takımda öğrencilerimden biriydi. Ben milli takımlarda birçok kategoride çalıştım. Böyle bir çok oyuncu var. Milli Takıma güç katacaktır. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa gibi ülkelerden de oyuncular alınmaya başladı. Milli Takımın geleceği Avrupa'da oynayan oyunculara kaymış durumda. Bu pekiyi bir geçiş süreci mi? O da önemli. 

Ümit Milli Takım eleştirisi...

Ümit Milli Takımı'nın durumu üzücü. Andorra'nın bile altında olmamız kabul edilemez. Burada bir tezat var. Aslında Türk futboluna uygun bir tezat bu. A Milli Takım başarılıyken, Ümit Milli Takımın böyle olması bence sorgulanmalı.

Adnan Örnek: "Altyapıdaki antrenörlerin pro-lisansı olmalı"

Türkiye'de tecrübesiz antrenörleri ilk olarak altyapıda görevlendiriyorlar. Avrupa'da ise tam tersi. En kıdemsiz antrenörler altyapı için yeterli görülüyor. Altyapıdaki antrenörlerin pro-lisansının olması lazım bence. Böyle teknik adamları küstürdüler. Altyapı hocalarının yüzde 80'i işsiz kalıyor. Kaliteli antrenörlerin hepsine bir istihdam sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir yola gidilmeli. Mali ve futbolcu profili açısından bu gerekli.

Senin için hazırladığımız haberler