'Ağlamıyorum. Troller boşuna saldırmasın'

19.11.2020 - 18:23 | Son Güncellenme: 19.11.2020 - 18:42

Son dakika spor haberleri... Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, açıklamalarda bulundu. Çebi, kulübün mali durumuna ilişkin açıklamalarda bulunurken, Fikret Orman'dan hesap sorma konusuna da açıklık getirdi. Öte yandan Çebi ile beraber Beşiktaş İcra Kurulu Başkanı ve Genel Sekreter Mesut Urgancılar da değerlendirmeler yaptı. İşte tüm detaylar...

'Ağlamıyorum. Troller boşuna saldırmasın'

Kenan BAŞARAN-AJANSSPOR

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, önceki dönemin yarattığı mali tahribatı dillendirdiği için kendisine 'ağlıyor' yakıştırması yapılmasına tepki gösterdi.

Çebi ve Beşiktaş İcra Kurulu Başkanı ve Genel Sekreter Mesut Urgancılar, bugün spor müdürleriyle buluştu. Vodafone Park'taki buluşmada Çebi ve Urgancılar bize, teslim aldıklarında ve aradan geçen 1 yılda gelinen noktada kulübün mali görünümünü anlattı. (AHMET NUR ÇEBİ: "LİG AŞ KURULMALI)

Fikret Orman'dan kulübü büyük bir borç yüküyle alan Çebi ve yönetimi, sık sık bunu dile getiriyor. Bu nedenle de son aylarda ''Sürekli şikâyet ediyorlar, artık çare bulun'' tepkilerine neden oluyordu.

Çebi de ilk kez açık açık bir yılda mali açıdan yaptıklarını basınla paylaştı. Daha önce imtina ettiği bilgileri de verdi. Yani şahsi olarak cebinden kulübe ne kadar katkı sunduğunu da... (BEKO'YU WHATSAPP'TA BİTİRDİK) 

Beşiktaş Başkanı, ''Ben ağlamıyorum, durum tespiti yapıyorum. Bunların bilinmesini, unutulmamasını istiyorum. Beşiktaş'ın geleceği için. Benden sonra da incelesinler, temiz çıkarsam başarılı olurum. Fikret Orman'ın kızmasına bağırmasına gerek yok. Camia inceleme istiyor. Her gidenin incelenmesi gerekmesini istiyor. Troller bilinçli şekilde bize saldırıyor, boşuna saldırmasınlar'' dedi.

Hesabı kongre soracak

Çebi, Orman'dan hesap sorma konusuna da açıklık getirdi: ''KPMG şirketi denetlemeyi yapıyor. Pandemi nedeniyle gecikti. Kasım sonuna kadar bitirmelerini bekliyoruz. Çıkan rapor denetleme kurulumuza da sunulacak. Sorunlu bir durum çıkarsa hukukçularımız inceleyecek. Ama sonuçta karar verici olan mali genel kurulumuzdur'' dedi. (BIRAKMAM SENİ'DEN KASAYA 56 MİLYON GİRDİ)

Yani Çebi ve Urgancılar şunu diyor: Orman döneminde kulübün bir zarara ziyana uğratıldığı tespit edilirse bu mali genel kurula sunulacak ve kararı Beşiktaş'ın kongre üyeleri verecek.

'Para yoksa şampiyonluk yok' demem

Şampiyonluktan umudunu kesmediğini anlatan Çebi, ''Para yok şampiyonluk da yok veya para çok şampiyonluk var gibi bir anlayışı kabul edememem. Ben takımıma ve hocama güveniyorum. Makul bütçelerle bir takımın şampiyon olabileceğine inanıyorum. ‪2015-16‬ sezonunda 35 milyon Euro'luk bütçeyle şampiyon olduk, ama daha sonrasında  92 milyon Euro'luk takımla 4. bitirdik. Çok bütçe şampiyonluk demek değil. 92 milyon Euro'yu sokağa atmasaydık bu futbol takımı iki dönem geçirirdi'' dedi. (CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, 'BİR BİTMİYORSUNUZ' DEDİ)

Sohbet toplantısında Çebi, yaklaşık bir yıllık dönemde ekonomik olarak yaptıkları ama kamuoyuna çok iyi yansıtamatadıklarını söylediği icraatlarını da anlattı. Ekonomik sunum Urgancılar tarafından gerçekleştirilirken, Çebi de gazetecilerin konulara dair sorularını yanıtladı.

Borç 2022'de 4.2 milyar olacak

Urgancılar, yönetime geldiklerinde Mayıs 2020'ye kadar ödenmesi gereken 740 milyon liralık bir borçla karşı karşıya olduklarını ''Bunun 120 milyon lirası kişisel kefaletle, 50 milyon lirası yeni sponsorluklardan, 50 milyon lira bağış kampanyasından ve 100 milyon lirası yönetim kurulu üyeleri tarafından sağlanırken, geri kalan yaklaşık 320 milyonu da temliğin kaldırılmasıyla kulübe giren gelirin kullanılmasıyla sağlandı'' dedi. (BEŞİKTAŞ'A 25 MİLYON LİRALIK DEKORASYON FATURASI) 

Kişisel teminatla sağlanan söz konusu 120 milyon liralık kaynak için kefaleti de Başkan Ahmet Nur Çebi verdi.  Çebi, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılmasına artık rıza göstermek zorunda kalmış. Çünkü bugüne kadar 'Beşiktaş'a para veren başkan' imajı vermek istemedi için açıklamamış. Ama bunun da 'Hiçbir iş yapmıyor' algısı oluşturduğu için, artık bu bilgiyi paylaşmak zorunda kaldığını söyledi.

Daha önce divan kurulunda dile getirilen önemli bir bilgi bize toplantıda bir kez daha sunuldu. Beşiktaş Kulübü'nun borcu, bugün yeni borç yapmasa dahi finasman gideri nedeniyle Mayıs 2022'de 4.2 milyar liraya ulaşacak.

Çebi, göreve geldiklerinde 2.9 milyar borçla kulübü aldıklarını ancak yaptıkları incelemede asıl borcun 3.3 milyar lira olduğunu ve bunun denetim kurulunca da düzeltilerek kabul edildiğini söyledi.

Urgancılar, 56 milyon Euro olan futbol takımı bütçesini 33 milyon Euro'ya indirdiklerini; oyuncu kontratlarının yüzde 85'nin Euro cinsinden olduğunu söyledi. Bu arada Beşiktaş'ın bankalardan kullandığı kredilerin de yüzde 14'ü Euro cinsinden. Son bir yılda dolar kurunda yüzde 42, Euro'daysa yüzde 50'lik bir artış olduğunu hatırlatan Urgancılar, bunun da kulübün yükünü ağırlaştırdığını kaydetti. Beşiktaş bütçesi, her ay 35 milyon lira açık veriyor.

Pandemide 400 milyon gelir kaybı var

Beşiktaş'ın gelirleri pandemi sürecinde yüzde 30 oranında azaldı. Tribün gelirinde 117 milyon, yayın gelirinde 80 milyon lira yaşandığını belirten Urgancılar, buna döviz kurundan kaynaklı kayıp da eklendiğinde pandemi sürecindeki toplam kaybın 400 milyon lirayı bulduğunu vurguladı.

Urgancılar buna personel ödemelerinde son yılların en iyi performansını ortaya koyduklarını söyledi. Çebi, ''Sadece Ekim ödemelerini henüz yapmadık. Yani bir ay geriden geliyoruz'' dedi.

Beşiktaş yönetimi personelde yüzde 12'lik bir eksiltme sağlayarak 9 milyon liralık bir maaş tasarrufu da sağlamış.

Senin için hazırladığımız haberler