Ajansspor sordu TFF açıkladı: Vahim tablo... 50 takım

20.12.2022 - 12:42 | Son Güncellenme: 20.12.2022 - 14:08

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi basın toplantısında 6 aylık görev süresi içerisindeki faaliyetlerini anlatırken Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran'ın sorularını yanıtladı

Ajansspor sordu TFF açıkladı: Vahim tablo... 50 takım

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi düzenlediği basın toplantısında, yönetim kurulu olarak 6 aylık görev süresi içerisindeki faaliyetlerini değerlendirirken Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran'ın sorularını yanıtladı.

İnsan kaynakları ile yaptığınız değerlendirme nasıl sonuçlandı? 

Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran, TFF Başkanı Büyükekşi'ye şu soruları yöneltti: "Öncelikle teşekkür etmek istiyorum. İlk kez bir TFF Başkanı bu kadar kısa sürede yaptıklarını analttığı için. Geçmişte bunun örneğini çok görmedik. Göreve geldiğinize önce TFF'de bir dış denetim yaptırdınız. Bu operasyonunuz istediğiniz şekilde sonuçlandı mı? Kamuoyuna işten çıkarmalar ile çok haber yansıyor. İnsan kaynakları ile yaptığınız değerlendirme nasıl sonuçlandı? 

Ulusal lisans sistemi konusunda sorun çıkar mı?

Hedefe ulaşmanız için en önemli şey denetim. Kulüpler halihazırda ulusal lisans sistemine uymakta zorlanıyor. Siz 3 kere ertelediniz. Tahir Kum bir yazı yazdı. Yarın öbür gün bu ertelemeler TFF Başkanı'nın başını haksız rekabet nedeniyle ağrıtabilir diye... Bu konuda sorun çıkar mı? 

2 ve 3. Lig ihalesinin rakamları tam olarak ne?

Denetim yetkisini her konuda kullanacak mısınız? Bir üçüncü sorum. 2 ve 3. Lig ihalesinin rakamını tam olarak öğrenemedik. Oradaki rakamı verebilir misiniz?"

İnsan Kaynaklarının verdiği rapora göre yollarımızı ayırdık

Ajansspor Genel Yayın Yönetmeni Kenan Başaran'ın sorularına Mehmet Büyükeşi şu yanıtları verdi. "İnsan Kaynaklarıyla ilgili çalışmaları biz kendimiz bu çalışmayı yapmadık. Profesyonel bir şirketle bu çalışmayı götürdük. İnsan Kaynakları Başkanvekili Yalçın Orhan'ın başkanlığında, gelen İnsan Kaynaklarının verdiği rapora göre, özellikle burada görevde olan bazı arkaşlarımızla yollarımızı ayırdık. İkinci bir karar aldık. Aldığımız bu kararda, devletin ve birçok özel sektörün bir kuralı var. Yargıtay üyesi de olsanız en üst görevde de olsanız 65 yaş uygulaması var. Biz baktık birçok çalışanımız 82 yaşında çalışan var, 72 yaşında çalışan var, 73, 63, 69 yaşında...

65 yaşın üzerinde çalışan personelimizi işten çıkarmıyoruz, emekli ediyoruz

Yönetim kurulu kararı aldık 65 yaşın üzerinde çalışan personelimizi işten çıkarmıyoruz, emekli ediyoruz. Çünkü onlar yıllarca bu kuruma hizmet vermişler, onların hizmetlerini en iyi şekilde ödüllendirdik ve 468 kişiydik şu anda 397 kişiye düştük. Bazı arkadaşlarımızla yollarımızı ayırdık, bazı arkadaşlarımızı da emekli ettik. Bundan önce ayrıldığımız arkadaşlarımıza plaket verdik, bu emekli ettiğimiz arkaşlarımıza da yine bu salonda inşallah emekli ettiklerimize güzel bir plaket vereceğiz. Her zaman beraberiz, hiçbir problemimiz yok.

Kurum dışından profesyonel bir şirkete verdik bu işi

İnsan Kaynakları konusunda buraya önce bir dış dönetim sonra dış denetim getiriyoruz. Dış denetimle ilgili de iç denetimle ilgili de ve buranın organizasyon şemasıyla ilgili de birçok yeniliğe imza atacağız. Bizim hedefimiz buranın kişilerden bağımsız bir kurumsal yapıya ulaşması, onun için kurum dışından profesyonel bir şirkete verdik bu işi. Biz herhangi bir şekilde bunun oturmasını beğenmiyoruz, saçını beğenmiyoruz... Böyle bir şey yok."

Burada bazı konular yanlış aksettiriliyor

Cezalarla ilgili lisans sisteminde Tahir Bey'de yazı yazdı dediniz. Burada bazı konular yanlış aksettiriliyor. Şöyle bir alışkanlık var medyada; Türkiye Futbol Federasyonu'nda sadece Süper Lig varmış gibi bir algı yaratılıyor. Halbuki TFF'ye bağlı 130 tane profesyonel takım var. Bunun 92'si 2., 3. Lig'de, 19'u Süper Lig'de, 1. Lig'de. Harcama limitinde yüzde 40 artışa gittik dedik. Halbuki şu andaki enflasyon rakamı yüzde 84 ve harcama limitleri TL üzerinden yapılıyor. Eğer biz o yüzde 40 artışa gitmeseydik birçok Anadolu kulübümüz hiç transfer yapamazdı. Biz eğer lisansı uzatmasaydık 130 takımda 50 takım... Sanki 2-3 kulüp bu cezaya giriyor da biz de uzatıyoruz, onlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz.

Yerine getirmeyen kulüplerinde 3 puanını sileceğiz

Böyle bir şey yok. En son 25 takıma düştü, herhalde yine düşer diye tahmin ediyoruz. TFF'nin amacı liglerin oynanması, ligleri oynanamaz hale getirmek değil. Dışarıdan bu şekilde yorum yapmak doğru değil. Tamam o zaman 50 tane takımı şey yapalım... Sizce doğru olur mu? 130'da 50 neredeyse yüzde 40'ı yapar. Böyle bir şey olmaz. Biz de TFF olarak, yönetim olarak yetkimiz var. Yetkimizin sonu, bu yılın sonu. Bu yılın sonu gelmeden verdik ve eğer bu süre içerisinde edilimini yerine getirmeyen kulüplerinde 3 puanını sileceğiz. Orada hiçbir şeyimiz yok.

Bu 4 konu bizim için son derece önemli

Şeffafız diyoruz, biz şeffafız. Her aldığımız kararı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hiçbir problemimiz yok, hiç kimseye de farklı davranmıyoruz, davranmayız da. Çünkü biz yönetime gelirken 4 tane konuyu söyledik. Güven, adalet, eşitlik ve şeffaflık. Bu 4 konuda çok hassasız. Bu 4 konu bizim için son derece önemli.

2. ve 3. Lig ihalesi için alınan para resmen açıklandı

Süper Lig ve 1. Lig'i söyledim zaten. Biz geldiğimizde 2 milyar 50 milyona anlaşmıştı Kulüpler Birli Vakfı. İmzala hemen dediler. Ben kendi Network'lerimi kullanarak birtakım ilave haklar alarak ve 2 milyar 200 milyona çıkardık. 2. ve 3. Lig sözleşmesi ise 30 milyon lira. Artı veri toplama hakkı için de 5 milyon lira alacağız. Ödeme şekli detayları var, beIN Sports'un nasıl detayları varsa onun da aynı detayları var. Tabii bu parayı size hemen peşin vermiyor, aylara bölerek veriyor." ifadelerini kullandı. 

Senin için hazırladığımız haberler