Alanyaspor - Fenerbahçe maçı tekrar edilecek mi? Alpay Köse değerlendirdi!

19.09.2019 - 17:19 | Son Güncellenme: 19.09.2019 - 14:24

Alanyaspor - Fenerbahçe maçı tekrar edilecek mi? Alpay Köse değerlendirdi!

Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan ve Akdeniz ekibinin 3-1 kazandığı maçla ilgili tartışmalar devam ediyor. Fenerbahçe, mücadelede kural hatası olduğunu gerekçe göstererek maçın tekrar edilmesini istiyor. Alanyaspor ise bir kural hatası yapılmadığı görüşünü savunuyor. Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, Alanyaspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Alanyaspor-Fenerbahçe maçı tekrar edilecek mi? Detaylar haberde…

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in canlı yayın konuğu olan Alpay Köse’nin açıklamaları şu şekilde:

Taç pozisyonu kural hatası olarak görülebilir mi?

Fenerbahçe’nin, 2 ayrı kural hatası yapıldığına ilişkin bir başvurusu oldu. Biri; taç atışının doğru yerden kullanılıp kullanılmaması. Kurala göre; o pozisyonda taç el değiştirmeli. Hakem, oyuncunun doğru yerden tacı kullanmasını sağlamalıydı. Ancak; tacın doğru yerden kullanılması noktasında da belli marjlar var. Hakemin takdirine bağlı bir durum var. O pozisyon kural hatası şeklinde yorumlanmayabilir fikrini taşıyorum.

Alpay Köse: "Taç pozisyonu, VAR protokolü dışında"

Pekiyi, taç atışlarına VAR karışıyor mu? İnsanların aklına bu soru da gelebilir. VAR protokolü bu konuda nettir. VAR, taç pozisyonlarında devreye girmiyor. Taç yanlış atılmış diye VAR ilgilenmiyor diyelim. Ayrıca hakemi de uyaramaz. Hakem de bu uyarıyla kararı değiştiremez. VAR’ın dışında bir durum.

Cisse'nin pozisyonu için görüşü nedir?

İkinci konuda; kaleci vuruşu pozisyonunda kural açıktır.  Kaleci kale vuruşunu kullanırken, kurala göre rakip oyuncuların ceza sahası dışında olması gerektiği belirtiliyor. Oyuncular müdahale etmemeli. Ederse oyun serbest vuruşla başlıyor. Kaleci vuruşu esnasında oyuncu içeride. Ama bir nüans farkı da var. Oyuncu aslında sahadan ayrılıyor, Fenerbahçe kalecisi Altay, topu hızlıca kullanmak istiyor. Alanyasporlu oyuncu henüz çıkmamışken kullanmış oluyor. Kural hatası var görünüyor. Uygulama olarak bakıldığında maçtaki tekrardaki amaç; oyunu etkileyen hatalar sebebiyle maçın tekrarının olmasıdır. Dünyada bizim kadar maç tekrarı isteyen bir ülke yok. Pozisyonun maçı etkileyip etkilemediği tekrar kararı alınırken çok önemli.

Çıkacak karar sonrası kulüplerin yol haritası nasıl olacak?

TFF Yönetim Kurulu, Alanyaspor - Fenerbahçe maçının tekrar edilip edilmeyeceği konusunda karar verecek. Disiplin Kurulu ya da başka bir kurul vermiyor. Ama yöneticiler de görüş alacaktır. Maç tekrarı kararı çıkarsa Alanyaspor, ret kararı çıkarsa da Fenerbahçe konuyu Tahkim’e götürebilir. TFF Yöneticileri, mutlaka profesyonellerden destek alacaktır. Çünkü kritik bir karar. Her yapılan hatada maç tekrarı olması da doğru bir şey değil. Hatanın maçı ne kadar etkileyip etkilemediği önemli.  Maç tekrarı kolay kolay verilmemeli fikrini taşıyorum.

Senin için hazırladığımız haberler