'Ali Koç, Aykut Kocaman'la devam etmeliydi'

11.03.2020 - 11:38 | Son Güncellenme: 11.03.2020 - 11:57

'Ali Koç, Aykut Kocaman'la devam etmeliydi'

Aziz Yıldırım'ın başkanlığında uzun yıllar Fenerbahçe'de idari menajerlik yapan Hasan Çetinkaya, Ajansspor'a konuştu. Sportif Direktörlük görevi için neler düşünüyor? Yeni teknik direktör kim olacak? Berke Özer'e hangi tavsiyede bulundu? Tüm sorular yanıt buldu.

BARIŞ ŞEHİRLİOĞLU

Ali Koç'un başkanlığa gelmesinin ardından kulüpten ayrılan ve Belçika'nın Westerlo Kulübü'nde ikinci başkan olan Hasan Çetinkaya ile Fenerbahçe ve Türk futbolunu değerlendirdik. Fenerbahçe'nin istikrar sağlayamadığını anlatan Çetinkaya, "Üst üste hamleler var, ancak tutmadı. Yapılanma isteniyor. Bunun için doğru kararları alarak devam edilmeli. Sportiif Direktör sadece transfer yapan kişi değildir.Fenerbahçe aklı selim bir şekilde sorunları ele alıp ne yapmak isteniyorsa ona karar vermelidir" dedi.

Hasan Çetinkaya: "Türkiye'de herkes ana aktör olmak istiyor"

Kulübün kendi doğrularıyla hareket etmeye çalıştığını ama sosyal medyanın da yön vermeye çalıştığını savunan Çetinkaya, "Fenerbahçe yönetimine sosyal medya tarafından yöneldirilme yapılmaya çalışılıyor. Bir yapı kurulması gerekli. Türkiye'deki futbolda söz sahibi olmak isteniyorsa, taşları yerine oturtup doğru organizasyon kurulmalıdır. Teknik, taktik, yönetim ve daha fazlası olarak Avrupa'da çok sayıda örnekleri var. Bu yapılar kurulurken kulübün yapısı da önemli. Türkiye'deki futbolda herkes ana aktör olmak istiyor ve böyle olunca hatlar birbirne giriyor. Herkes kendi hattına çekilirse taşlar yerine oturur. Doğru yapılanma dediğimiz şey sadece transfer değil. Sportif direktör üst yapıdan alt yapıya kadar, her şeyi yapan kişi olmalıdır. Projesinde yönetim, taraftar, camia ve medyayı ikna etmeyi başarabilmelidir. Örnek olarak Westerlo çok büyük bir yer ve kulüp değil, ancak 8 tane antrenman sahası var. Büyük kulüp gibi sisteme sahip ama Fenerbahçe'de 1 tane futbol sahası var. Mantığı değiştirmek gerekiyor. Sportif direktöre sadece transfer olarak bakılıyorsa o zaman ona gerek yok.Transferi yapacak insanı rahatça bulursunuz. Sportif direktör, model oluşturmada ve yapılanmada önemli rol oynar" diye konuştu.

Hasan Çetinkaya: "Yabancı için uyum süreci lazım"

Türkiye'nin kendine has özellikleri nedeniyle yabancı teknik direktör ya da sportif direktörün alışmasının zaman aldığını anlatan Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa'da futbolu oluşturan dinamikler bambaşka. Avrupa'daki sistemde her şey birbirne entegre olmuş durumda. Yabancı birinin ülkemizi anlaması için 2 sene geçiyor. Bizde düzensiz bir sektör var. Düzensizliği fark eden yabancılar bizi küçümsemeye başlıyor. Rahatça başarılı olurum diye düşünüyorlar ama durumun öyle olmadığını anladıklarında da kaçmaya çalışıyorlar. Türkiye'de Zico'dan beri şampiyon olan yabancı teknik adam yok. Yabancıya karşı değilim. Onlardan yararlanılması gerektiğini düşünüyorum."

Fenerbahçe'de başarısız olup ayrılan sportif direktör Damien Comolli önemli bir futbol adamı olduğunu kaydeden Çetinkaya, "Kimse sonuç böyle olsun istemedi. Bu işte çok etken var. Bazen rahat ortamlarda kararlar verilemeyebiliyor. Doğrular noktasında ısrar edilmeli. Biz ülke olarak futbolu sevmiyoruz. Bu oyunu sevmemiz gerekiyor ve profilleri iyileştirmeliyiz. Aykut Hoca, zamanında 'koşu mesafesi' diye söyleyince çok eleştiri almıştı. Avrupa ile aramızda fiziksel ve tempo olarak fark var. Bizde oyun durarak oynanıyor, Avrupa'da yüksek tempoda oynanıyor. Böyle olunca giderek de makas açılıyor. Yabancı futbol adamları için ülkemiz kolay değil. Zamana ihtiyacı oluyor. Yerliler daha başarılı oluyor, Bu işin gerçeği bu" diye konuştu.

Hasan Çetinkaya: "Ali Koç yönetimi, Aykut Kocaman ile devam etmeliydi"

Fenerbahçe'de 2018'deki seçimlerden önce Aykut Kocaman'ın 10 maçta 9 galibiyet aldığını hatırlatan Çetinkaya, "Defansif oynuyor diye eleştirilere maruz kalmıştı ama en çok gol takım Fenerbahçe'ydi! Deplasmanda sonuçlarıyla, şampiyon olan takımdan bile daha çok puan toplamıştı. Galatasaray'a puan farkı attı.Dünyanın hiçbir yerinde deplasmanda şampiyon olup, şampiyonluk kaçırılmaz. Fenerbahçe deplasman performansında şampiyon takıma fark attı ama içeride çok puan kaybedince şampiyonluk kaçtı. Aykut Kocaman ile Ali Koç yönetimi devam etmeliydi. Aykut Hoca yönetime rapor sundu. O takımın devamı gerekiyordu. O takım devam etseydi farklı olabilirdi" dedi.

Fenerbahçe yönetiminin başarılı olmasını diletiğini kaydeden Çetinkaya, "Fenerbahçe'den kırgın ayrılmadım. Ali Koç ile daha önce çalışmış bir insanım. Ayrılırken Fenerbahçe'ye her anlamda yardımcı olacağımı söyledim. Fenerbahçe'nin bana kattığı çok şey oldu. Aziz Yıldırım başkanın da bana katkısı çok oldu. Fenerbahçe'de güzel anılarımız oldu. Vicdanım rahat, huzur içinde güzel bir şekilde ayrıldık. Önemli olan da budur" dedi.

Hasan Çetinkaya: "Berke, Westerlo'da 1 yıl daha kalmalı"

Fenerbahçe'nin Westerlo'da kiralık oynayan genç kalecisi Berke Özer için de değerlendirme yapan Çetinkaya, "Berke ülkemizin yetiştirdiği en yetenekli genç kalecilerden. Oynamadığı için sorun vardı. Westerlo'da 6 hafta en iyi kaleci seçildi. Berke burada kendi hak ederek oynuyor ve çok gelişti. 1 yıl daha Westerlo'da kalması kariyeri açısından için çok iyi olur. Fenerbahçe, Avrupa kültürü görmüş, olgun ve modern kaleci kazanmış olur" dedi.

Büyük umutlarla Fenerbahçe'ye gelen ve Berke gibi Westerlo'da kiralık olan Barış Alıcı'ya değinen Çetinkaya, "Barış Alıcı, inişli çıkışlı ama oynamama sorunu olan biri olarak Westerlo'ya geldi. 1.5 yıllık kiralık olarak aldık.Biraz daha zamana ihtiyacı var. Bize transfer döneminin son günü geldiği için kampı kaçırdı.Barış'tan sezon sonuna doğru verim almaya başlarız. Barış'ın oynadığı pozisyonda rekabet ettiği iyi oyuncular var. Ben Barış'tan umutluyum" diye konuştu.

Hasan Çetinkaya: "Aziz Yıldırım'ın hakkı ödenmez"

20 yıl Fenerbahçe Başkanlığı yapan Aziz Yıldırım'ın Türk sporuna yön veren en önemli insan olduğunu kaydeden Çetinkaya, "Katkıları çok büyüktür, hakkı ödenmez. Türk sporuna gelmiş geçmiş en iyi başkan Aziz Yıldırımdır. Herkes gelip gidiyor ama bir Aziz Yıldırım olamıyor. Westerlo'yu takip ediyor.Ali Yıldırım ve Aziz Yıldırım Bana telefon açıp başarı diliyor. Zaman zaman kendileriyle konuşuyoruz. Yıldırım'ın basketbolda yaptığı atılımlar bellidir. Fenerbahçe basketbolda Türkiye adına bayrak oldu. Bu sezon da Anadolu Efes güzel bir şekilde gidiyor" dedi.

 

Senin için hazırladığımız haberler