Ali Koç: Ferdi İsviçre çakısı gibi nereye koysan oynuyor

17.03.2022 - 17:51 | Son Güncellenme: 17.03.2022 - 19:13

Fenerbahçe İsak Vural, Arda Güler, Melih Bostan, Osman Ertuğrul Çetin, Muhammed Gümüşkaya ve Ferdi Kadıoğlu için imza töreni düzenlerken Ali Koç açıklamalar yaptı

Ali Koç: Ferdi İsviçre çakısı gibi nereye koysan oynuyor

Fenerbahçe genç futbolcuları Ferdi Kadıoğlu, Arda Güler, Muhammed Gümüşkaya, Melih Bostan, Osman Ertuğrul Çetin ve İsak Vural için imza töreni düzenledi. Törende başkan Ali Koç futbolcularla ilgili açıklamalar yaptı. 

Yatırım spor odaklı olacak

Ali Koç: "Birkaç gün evvel buradaydık. Hiç hoş olmayan konular için buradaydık. Ama bugün kulübümüzün yarınlarına büyük katkı sağlayacak, pozitif bir konu için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Son zamanlardaki gelişmelerde söz konusu genç oyuncularımız ise fazlasıyla heyecanlandığımızı izliyoruz. 2018'de göreve geldik ve bizden inşaat, arazi, yatırım beklemeyin. Biz bir spor kulübüyüz. Yapacağımız her yatırım tamamen spor odaklı olacak.

Fenerbahçe'nin gençlerden mütamadiyen oyuncu yaratmak istiyoruz 

Ayrılırken inşallah buraya dunya çapında seviyede olabilecek, örnek olacak, emsal teşkil edebilecek, aynı bu statta olan gibi, hiçbir devlet katkısı almadan 4 sene içinde buradan da hiç ayrılmadan, tamamen kendi imkanlarımızla bu stadı yaptık. Büyük rakiplerimize örnek olduk. Benzer bir konuyu akademş çerçevesinde de yapmayı istiyoruz. Bunun için ciddi bir adım attık. Fenerbahçe'nin gençlerden mütamadiyen oyuncu yaratma, net ihracatçı olma konusunda olmazsa olmazı şanlı camiaya yakışacak bir akademiye sahip olmak.

 Gençlere de en az süre veren ülke Türkiye

Bugün Fenerbahçe ve rakiplerimiz de buna dahil, bütün sistemi çevirmeye çalışıyoruz. Çim saha her bakımdan yetersiz. Ama buna rağmen altyapı iyi işler çıkarıyor. Bütün futbolcularımız, A Takıma kadar fiziken aynı imkanlarda yer alması olmazsa olmaz. İnşallah olacak. Biz geldiğimizde takımın averaj yaşı 30 üstüydü. Birkaç yaş küçültebildik. Avrupa'da 30 yaş üstü futbolculara en çok süre veren Türkiye. Gençlere de en az süre veren ülke Türkiye."
 

Hayallerimiz çok yakın

Artık Fenerbahçe'nin yapacağı kontratlarda ciddi bir yapısal değşiiklikğe gitmemiz gerektiğini söylüyorduk. oyuncuların performans karşısında alacağı ücretler. Artık 45 dk oynaman lazım, performansa bağlı. Tam 11 oyuncumuz A takım ile idman yaptı. Prag maçında 5 kişi kadrodaydı. 4 sene evvel hayal ettiklerimizin çok daha yakınında olduğumuzu düşünüyorum.
 

Kalbi Fenerbahçe dolu pırıl pırıl 6 çocuk

Şimdi 2 yolu var. 1 gençleri yetiştirmek. 2 Ferdi gibi İshak gibi veya hiç Türk bağlantısı olmayan yabancı çocukları bulup, bünyemize katmak. Bugün tarihi günlerden bir tanesi. benim için çok özel. Öncelik listemdeki bir konunun hayata geçiyor olması çok özel. Kalbi Fenerbahçe dolu pırıl pırıl 6 çocuğumuz da Fenerbahçe'nin geleceğine büyük bir katkıda bulunma potansiteli olan 6 sporcu ile imza töreni yaomak için bir araya geldik

Ferdi İsviçre çakısı gibi nereye koysan oynuyor
 

Ferdi bilmiyorum kendisi bunu hatırlayacak mı? Başkan seçildikten sonra yaptığımız ilk transferdir. Sardunya adasına gidip Cocu'ya Ferdi hakkında ne düşünüyorsun dedim. Çok iyi olur ben de biliyorum dedi. Tanıyorum dedi. Ve Ferdi'yi transfer ettik. İlk sene A Takımda ildman yaptı sonra her sene daha fazla süre aldı. Vitor hocaya da teşekkür ediyorum. Onun da performansında çok büyük etkisi var. Sözleşme uzattığımız için çok mutluyuz. Türk milli takımı sonunda seçti. Çok konuşmuktuk onunla. Doğru yolu seçtiği için de onu kutluyorum. İsviçre çakısı gibi nereye koysan oynuyor.
 

Son olarak iyi ki Fenerbahçe

Ferdi Kadıoğlu: "Herkese merhaba. Ben buraya 4 yıl önce küçük bir çocuk olarak geldim. Şimdi 9 kilo daha aldım, sakalım çıktı. Bu sezonki performansım için çok mutluyum. 4 yıl içinden en iyi performansımı gösteriyotum. Umarım bir gün hepimiz aynı anda sahada olabiliriz. Burada kupalar kazanmak istiyorum. Bunun için her şeyimi vereceğim. Son olarak iyi ki Fenerbahçe!"
 

Vitor Hoca'ya özellikle teşekkür ediyorum

Ali Koç "Muhammed 11 yaşından beri bizimle. Yaz başı 6 takım istedi. Biz de düşündük iyi ki düşündüğümüzü uygulamadık. Vitor Hoca'ya özellikle teşekkür ediyorum. O özellikle bu çocuğu satmayacaksınız dedi. Avrupa'da da gördük ne kadar haklı olduğunu. Bugün kendisini daha fazla geliştirip, iyi de inandığımız bir yerden teklif geldi, Giresun'a gitti. Orada da fark yaratıyor. Sergilediği futbol, takımın sonuçlarına etki ediyor. Sezon sonu geri dönecek. iyi ki de biz bu hatayı yapmadık. Giresun'a da ayrıca teşekkür ediyorum. Rica ettik, Muhammed'in birkaç saatliğine bize gelmesine izin verdiler.

 

Çünkü burası benim evim

Muhammed: Öncelikle çok mutluyum. Bu kulübe vesile olan aileme, menajerlerime teşekkür ediyorum. Sizlere hoşgeldiniz diyorum. Çünkü burası benim evim. İmzalayacağımız kontratlar bizim için vesile. Çünkü ben Fenerbahçe ile gönülden imza attım. İnşallah camiamıza hayırlı olur
 

Arda'ya iyi de para verdik 

Ali Koç: "Arda Güler için Gençlerbirliği'ne teşekkür ediyorum. kendisi hem futbolu ile hem de güler yüzü ile dikkat çekti. İnşallah hiçbir şekilde sakatlık filan yaşamazsın. Her geçen gün futbolunun üzerine koyarak devam edersin. Yanılmıyorsam tarihe de geçtin, en genç golcü olarak. iyi de para verdik Arda için bu arada. Arda öyler bedavaya gelmedi. Bağdaş kurmuş bir çocuk, arkasında Alex posteri... Akademik olarak başarılı olmak istediğini söyledi. Benden başkan ile konuşmamı istediler. Ben de birkaç telefon görüşmesi yaptım. İyi ki de anlaşmışız. (Gazeticilerden bahsediyor) Bu arkadaşlar sizi bir günde gökyüzüne çıkarırlar, bir günde yerin dibine batırırlar. O yüzden dikkatli olun. Vitor Pereira'ya da teşekkür ediyorum. O da Arda Güler'e inanmıştı. İnşallah İsmail Kartal'ın üzerinde daha fazla emeği olur."

Fenerbahçe'ye gönülden bağlıyız

Arda Güler: "Burada sizlerle beraber olmak benim için onur. Bizim için sözleşme biraz prosedür. Biz Fenerbahçe'ye gönülden bağlıyız. İnşallah oynamaya da devam edeceğiz iyi ki fenerbahçe"

İnşallah uzun süre kaleci konusunda sıkıntı çekmeyiz

Ali Koç: Ertuğrul, bir gitti, geldi. Fenerbahçe'nin kaleci konusunda son 20 ylına baktığınızda büyük başarı görürsünüz. Bunu da Altay gibi Ertyuğrul gibi kalecileri keşfederek yapıyoruz. Kaleci hocaları, ve diğer teknik kadrolar büyük övgü ile bahsediyor. Geleceğe dönük bir teminat olacağın gözüküyor. Yaşına göre çok daha olgunsun. Tam bir profesyonelsin. İnşallah uzun süre kaleci konusunda sıkıntı çekmeyiz.

Bizler Fenerbahçe çocuklarıyız

Ertuğrul: Bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Ben bu kulübe 11 yaşında geldim. Fenerbahçe ile iliglili ne görmek istiyorsanız şu an karşınızda duruyor. Bizler Fenerbahçe çocuklarıyız. İyi ki Fenerbahçe var."
 

Bizi en çok kontrat konusunda yoran isim Melih Bostan

Ali Koç: "Bizi en çok kontrat konusunda yoran isim Melih Bostan. Fenerbahçe'nin en büüyük eksiği ne, gol yolları. Melih Bostan büyük yeteneğe sahip. İnşallah sen de hem milli takıma hem de Fenerbahçe'ye uzun yıllar hizmet edersinç Melih her yaş kategorisinde gol kralı oluyor. İnşallah Fenerbahçe'nin en büyük eksiğini sen kapatırsın."

A Takımda oynayıp çubuklu ile gol atmanın hayalini kuruyorum

Melih: "Ben bu kulübe 12 yaşında geldim ve 6 senedir buradayım. Bu forma altında çok mutluyum. Küçüklüğümden beri A Takımda oynayıp çubuklu ile gol atmanın hayalini kuruyorum. Kulübüm bana bu fırsatı verdi. İyi ki Fenerbahçe"
 

İshak Vural'ın babası fazla fanatik derecede Fenerbahçeli

Ali Koç: İshak Vural, takımımzın en yeni ve en genç üyesi. Onu Arda ile Ferdi'ye teslim ettim. Ferdi ile birçok yönde benzerlikleri var. Arda ile de oda arkadaşı. Şimdi saf bir yetenek, kendisini keşfetmeye gerek yok. Avrupa futbolunu takip edenler biliyordu. Bizim onu cezbetmemiz çok da düşündüğümüz bir konu değildi. Ama kısmet... Birçok kulübün peşinde koştuğu İshak, şu an Fenerbahçe'mizde. Babası Türk, anne İsveçli. 12 yaşından beri de Portekiz'de... Bu hikayeyi ileride kapsamlı olarak anlatırız. İshak'ın babası sayın Cüneyt Vural, fazla fanatik derecede Fenerbahçeli. Çocuklarını da öyle yetiştirmiş. Dolayısıyla İshak bugüne kadar Türkiye'de pek yaşamadı ama babasından dolayı Fenerbahçe'yi yaşadı. Herhalde aramızdaki en heyecanlı kişi odur. A Takımda idman yapacak. U19'a katkı yapacak. Arda daha kalıcı şekilde A Takıma geçince U19'da eksikliği hissedildi. İshak orayı kapatacak. Kendisinin de çok uzun süreler Fenerbahçe'ye hizmet edeceğine inanıyorum."

Babam ve dedem Fenerbahçeliydi

İshak Vural: "Herkese merhaba. Bugün sabah bir mesaj almıştım. Bugün söylemem gerekenlere dair. Ama onları söylemeyeceğim. Kendi kelimeler ile aşkımı tasfir edeceğim. Ben hep bu güzel statta dünyanın en iyi taraftarına karşı oynamanın hayalini kurdum. Babam ve dedem Fenerbahçeliydi. Ben de elimden geldiği kadar Fenerbahçe için savaşacağımı. İyi ki Fenerbahçe"

Fenerbahçe'de futbolcu olmak çok çok zordur

Ali Koç: "Fenerbahçe'ye dair bir söz vardır. Küçük bir çocukken büyülendim heybetindne. Biz bugün Fenerbahçe heybetinden büyülenen, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler ile imzamızı atıyoruz. Ama zaten onların gönlünde imzalar atılmış halde. Fenerbahçe'de futbolcu olmak çok çok zordur. Ama o aldığınız sevgi ve o yoğunluğun da eşi benzeri yoktur. Bu imzalar ile milyonlarca Fenerbahçe'linin inancını ve sorumluluğunu emanet ediyoruz."
 

Tahir Hoca'ya çok teşekkür ediyorum

Ali Koç "İsmail hocamız da bazı açıklamalar yaptı. Bu şu anki teknik kadromuz, Pereira için de aynı şeyi söyleyebilirim, gençlerimize farklı bakıyor. Konuşluyorlar, psikolojik destek oluyorlar. Onlara teşekkür ediyorum. Genç oyuncularımızı korumak zorundayız. Gelişimlerini, psikolojilerini, eğitimlerini, her anlamda yetiştirmemiz, üstlerine tirememiz lazım. Bu arkadaşlar başarılı olduğunda daha fazla çocuk gelmeye başlayacak. A Takım'a kimse yükselemez düşüncesini kırdık. Merih Demiral'lı genç kadrodan 1 kişi Fenerbahçe'ye hizmet edemedi ne hikmetse... Biz bunu değiştirdik. Tahir Hoca ve ekibi derinden, sessiz sedasız gidiyorlar. Oradaki değişimin farkındasınızdır. Tahir Hoca'ya çok teşekkür ediyorum. Samandıra ile Dereağzı arasına kurulan köprü beni çok mutlu etti. İnşallah Tahir Hoca, hayallerinin yarısını bile gerçekleştirse Fenerbahçe'yi uçurur."

Atatürk ilke ve inkilaplarına  uygun gençler yetiştirmek 

Ali Koç "Gelelim velilerimize... Çocuklarınız bize emanet. Artık bir aileyiz. Çocuklarımıızn başarılı olması için aynı şarkıyı söylememiz lazım. El birliği ile bu güzel insanlar için en iyisini hep beraber sağlamalıyız. Her şeyden önce iyi insan olmayı öğretmelisiniz, gerisini Fenerbahçe öğretir. Atatürk ilke ve inkilaplarına  uygun gençler yetiştirmek en önemli görevlerimizden." ifadelerini kullandı.
 

Tesis konusu ile alakalı ön bilgilendirme var mı?

Ali Koç: İşin vizyon ve felsefe tarafına gelelim. Bütün futbolcularımızın aynı tesiste olması, minimum 7 sahamız olması ve kendimize örnek aldığımız taımların altyapısında ne bulunuyorsa herkesin gurur duyacağı bir kampüs yapmak en büyük hayalim. Bunun için arazi lazım. Bunun detaylarına girmeyeceğim. Tahir Hoca altyapıyı kısıtlı şartlarda yönetiyor. Dereağzı'nı tam bir spor merkezi haline getirmek istiyoruz. Tabii bu finansman gerektiriyor. Onu da bulmak bizim işimiz. Ama buraya finansman sağlayacak ciddi iş insanlarımız var. Hayalimiz, Türkiye'nin 100. yılında burayı açmak. Samandıra'ya yakın olması önemli değil ama Anadolu yakasında olması çok çok önemli."

İsmail Kartal ikinci adam olmak istemedi. İkna yoluna gidecek misiniz?

Ben öyle bir şeyini hatırlamıyorum. En doğal hakkıdır. İsmail Hoca'nın hizmet edecei çok nokta var. 6 Ay sonra yüksek olasılıkla yabancı hoca ile çalışacağımız, önünü görmediği bir dönemde takımı aldı. Ne yönetici ne başkan değil sadece bir taraftar olarak İsmail hocayı çok iyi tanıyorum. Ona bir kere kızmışımdır. O da Ankaragücü maçında kendini kaybetti. Ona da söyledim. İnşallah şartlar istediğimiz şekilde gelişirse daha da uzun beraber olacağız."

Arda Güler'e soru. Golü attığında neler düşündün? Alex olacağını hayal ediyor taraftarlar

Bu benzetmeler için çok teşekkür ederim. İnşallah Alex gibi buraya hizmet edebilirim. Gol anında onun sevincini yapmışımç Belki de çok izlediğim için.

Ferdi'ye.. Milli takım aday kadrosundan teklif aldı mı? Muhammed'e... Giresun'a gitmek futboluna katkı sağladı mı? İshak'a... Benfica ve Barça'dan teklife rağmen neden FB?

Ferdi: "Şu anda sakatlığım devam ediyor. Milli takıma gidebilir miyim göreceğiz. Bu konu hakkında bir şey diyemem.
Muhammed: "Biz gençler oynayarak gelişiyoruz. Bundan dolayı daha fazla süre alacağımızı düşündük. Orada süre alıyorum ve bundan dolayı mutluyum."
İshak: "Küçükken annem ve babamla futbol oynardım. Onlar bana çok şey öğrettiler. Şu anda Fenerbahçe'ye geldim ve A Takım ile idman yapabileceğim. Diğer takımlarda bu fırsatım yoktu. Bu nedenle Fenerbahçe'ye geldim."

Ertuğrul'un futboldan uzaklaşma sorusuna verdiği yanıt

"Bundan önceki işleyiş şimdikinden biraz farklı. Önceden şu anki konumuma geleceğimi düşünmüyordum. Eğitim ve başka kulüp seçeneğim vardı. O zamanlar aklım farklı yerlere kaydı açıkçası. Ama şimdi Ali Koç ve Tahir Hoca sayesinde karşınızdayım"

Alanya'da Arda'nın golünde Ali Koç neler hissetti. Ferdi'ye... İsmail Hoca tarafından birçok pozisyonda oynatılmasını yadırgıyor mu?

Ferdi: "Çok fazla pozisyonda oynadım. Benim için en önemlisi oynamak. Gerçekten çok mutluyum. Ama kaleci pozisyonunda oynayabilir miyim bilmiyorum. Birkaç önce Milli takımda sağ bek olduğumda sinirlenmiştim. Yine Ersun Yanal döneminde sağ bek olduğumda sinirlenmiştim. Ama şimdi bununla ilgili bir sıkıntım yok, mutluyum."

 Baba kalk kalk Arda attı diye çocuklar üstüme atladı

Ali Koç: "Beni bilen bilir maç boyunca sevinmem. Ben gitmemiştim Alanya'ya. Benim gitmediğim maçlar iyi bitiyor. Gergin, 2-0. Arka arkaya 2-2 oldu. Yine mi diye düşünüyoruz. 3. gol gelince oğlum da kızım da üstüme atladı. Baba kalk kalk Arda attı diye. Acayip bir şey oldu. Sadece gol değil Arda gol attı reaksiyonunda ev yıkıldı."
 

Sözleşmesi sona erecek olan diğer oyuncular... Serdar Aziz, Berke, Altay...

Ali Koç: "Serdar bana göre Türkiye'nin en iyi yerli stoperlerinden biri. Onunla görüşme devam ediyor. Altay ile yeni başladık. Altay'ınki daha süre var bitmesine. Ersun hocayı tebrik ederim. O gündeme getirmişti. İyiki de kaleye geçmiş. Benim hayalimdeki futbolcu profili. Hem fiziken hem de mental olarak kendini geliştiriyor. Lisan dersi alıyor, psikoloğu var. Hedefler koymuş, ciddi. Fenerbahçe'yi benimsemiş, logoyu taşımanın sorumluluğuna hakim. Yaşına göre çok olgun. Hayatın her alanında yaşayış şekli benim görmek istediğim sporcu tipi. Altay ile görüşmede hiçbir sıkıntı olmaz, o bizim parçamız.
Berke ile seneye beraber olmamanın daha hayırlı olduğuna karar verdik."

Gelecek planlamasında teknik direktör nasıl yol izleyecek?

Ali Koç: "İnşallah bugüne kadar Pereira ve İsmail Hoca'nın gençler ile ilgili çizdiği yolu takip ederler. İsmail Hoca'nın yaptığı gibi adil forma dağıtacak hoca ile zaten her şey rayına oturur. 3 senedir şöyle bir fark var. Bu arkadaşlar a takımla idmana çıkyor. Bu yaştaki gençlerin extra çalışması lazım. 30 yaşındaki idman ile gençlerin idmanı aynı olamaz. Mevkiisel hoacalık yapacak bir anlayış ile ilerleyebileceimzii söyleyebilirim. İshak 1 haftalık programını çizdiği zaman 36 ile 38 saat idmanı var. Bir de okula gidiyor. okul olmadığı günlerden sabahtan akşama kadar idman yapıyor. Hangi meslekte olursanız olun ne kadar çok çalıştığın zaman daha kolay başarı geliyor. Bizde 6 km koşuluyorsa, İngiltere'de 8 km koşuluyor."

Ferdi'yi ikna etmek zor oldumu?

Ferdi: "Evet taraftarın desteğinden dolayı çok mutluyum. Fenerbahçe ile yeni sözleşme imzaladım. Burada kalmak olmaktan çok mutluyum.


Ali Koç: " Ferdi'nin bize borcu var. O da biliyor. Ferdi'yi 4 sene evvel transfer ederken, aslında A Takım oyuncusu olarak aldık. 1,5 senesini aldı A takıma girmek. Ben ona sordum pazarlıklardan önce, Fenerbahçe'de kalacak mısın diye. Eğer Fenerbahçe'de kalışın birkaç yüz bin Euro ile değişecekse hiç pazarlığa başlamayalım. O da Fenerbahçe'de kalmak istediğini söyledi. Öyle menajerleri ile masaya oturduk."

A Takımda kaç yılda değişmez olursun Melih?

Melih: "Hedefim tabii ki en kısa sürede burada yer edinmek istiyorum. Bol gollü sezon geçirdikten sonra burada kalıcı olmak istiyorum."

Fenerbahçelilik kültürü ile ilgili ne söylersin Arda?

"Tahir Hoca ile birlkikte en büyük hedefimiz bu. Başkalarının da gelmesini istiyoruz. Bizim Avrupa'ya gitmemizin ardından alttan devamımızın gelmesi çok önemli. Tahir Hoca bu konuda çok çalışıyor."

Hepsi benim evlatlarım gibi

Tahir Hoca: "Çok gururluyum. Buraya baktığımda, ilk görüştüğümüzde küçücüktüler. Onların büyüdüğünü görmek, Fenerbahçe kültürünü, Atatürk'ün izinden gitmeyi, okumalarını... Biz futbolcuyuz, kitap okumak bir özellik mi? Ona çok bozuluyorum. Altyapı oyuncularımızı görmenizi isterim. Bizim bir kütüphanemiz var. Herkes katkı yapıyor. Altyapı binamızın sorumlusu Serap hanım edebiyat öğretmeni. Biz sadece futbolcu yetiştirmiyoruz. Futbolcular aynı zamanda kültürlü insanlardır. Ben o algıyı yıkmak istiyorum. Bana çok büyük ilgi gösteriliyor burada. Hepsi benim evlatlarım gibi. Bize de bu fırsatlar veriliyor, bundan dolayı çok mutluyuz. Teşekkür ederim."

Senin için hazırladığımız haberler