Ali Koç'tan Fenerbahçe'ye büyük jest! Rekor Stat İsim Sponsorluğu

09.09.2023 - 20:41 | Son Güncellenme: 10.09.2023 - 15:27

Fenerbahçe yönetimi stada Atatürk adı verme yetkisini aldı. Stada isim sponsoru alınmayacak ancak Ali Koç, rekor bir geliri kendi cebinden ödeyecek..

Ali Koç'tan Fenerbahçe'ye büyük jest! Rekor Stat İsim Sponsorluğu

Aygün Özipek-AJANSSPOR

Fenerbahçe Stadı'nin isminin Atatürk olması için yönetim Tüzük Tadil Toplantısı'nda üyelerden yetki aldı. Stadyumun ismi, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan gerekli izin aldıktan sonra resmen "Atatürk" olacak. 

İsim sponsorluğu için Ali Koç devreye girecek

Stadyumun isminin Atatürk olmasının ardından akla sponsorluk geldi. Ülker Grubu da stadın isim sponsorluğundan çekilecek. Sponsorluk konusunda da Ali Koç devreye girecek. Tüzük Tadil Toplantısı'nda 'bunu merak etmeyin' diyen Ali Koç"un kulübe önemli bir girdi sağlayacağı bilgisine Ajansspor ulaştı.  

İsim sponsoru kaybının önüne geçilecek

Ali Koç, yıllık 15 milyon dolar'dan 5 yıllık bir kaynak yaratacak. Bu paranın 25 milyon dolarlık bölümünü de peşin ödeyecek. Böylece isim sponsorluğundan olası kaybın da önüne geçilecek.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe "Atatürk" dedi, top bakanlıkta
Habere Git

Koç, Ülker'den yıllık 6 milyon fazla verecek

Ali Koç'un vereceği rakam rekor gelir anlamına gelecek. Yıllık bazda Koç, halihazırda stadın isim sponsorluğunu yapan Ülker'den 6 milyon dolar daha fazla veriyor. Peki Ülker ile yapılan anlaşmanın yıllık ve toplam tutarı ne kadar? İşte cevabı.

Ülker ile 10 yıllık anlaşma yapıldı

2015 yılında Fenerbahçe ile Ülker'in bağlı olduğu Yıldız Holding arasında 10 yıllık stat isim sponsorluğu anlaşması yapıldı. Anlaşma, 2015-2016 sezonundan başladı ve 2024-2025 sezonunda da son bulacak.

Ülker'den 10 yıl için 90 milyon dolar

Anlaşmaya Ülker yıllık 9 milyon dolar; 10 yıllık da 90 milyon  dolar ödemeyi taahhüt etti. Anlaşma sonrasında stadın adı Ülker Stadyumu oldu. Ama kompleksin genel adı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Yerleşkesi olarak devam etti. 

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'den kongre üyelerine teşekkür! "İyi ki varsınız"
Habere Git

Aziz Yıldırım yönetimi geliri harcadı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, daha önce Aziz Yıldırım dönemine dair yaptığı açıklamalarda Ülker'den alınan paraların peşin tahsil edilip harcandığını söylemişti. Koç, "Ülker Stad isim hakkı, Ülker Arena üst kullanım hakkı, reklam ve tribün isim hakkı ve diğer olmak üzere toplam 397 milyon TL peşin olarak tahsil edilmiş gelir var. 397 milyon TL'lik bu gelir, geldiği ilk sene olduğu gibi harcanmış."

Ülker ile yapılan anlaşma tarihinde 1 dolar 2.6 TL'ydi. 90 milyon dolarlık anlaşmanın TL karşılığı da 234 milyon liraydı. 

Fenerbahçe, Beşiktaş'ın rekorunu kıracak

Yıllık 15 milyon dolardan 5 yıl sonunda toplam 75 milyon dolar taahhüt eden Ali Koç, böylece gelmiş geçmiş en büyük stat sponsorluk gelirini Fenerbahçe'ye kazandırmış olacak. Beşiktaş, 2013'te Vodafone ile içinde 5 yıllık forma sponsorluğu da (29 milyon dolar) olan 10 yıllık bir isim hakkı anlaşması yaparak toplam 145 milyon dolar almıştı. Yıllık bazda bu 14.5 milyon dolardı. Fenerbahçe, böylece Beşiktaş'ın rekorunu da kırmış olacak.

Fenerbahçe gelirde Galatasaray'ı da katlayacak

Bugünkü güncel kurla Fenerbahçe'nin 5 yıllık stat isim geliri 1 milyar 950 milyon lira olacak. Bu tutar Galatasaray'ın RAMS ile yaptığı anlaşmanın da kat ve kat üstünde. Galatasaray, RAMS ile yıllık 213 milyon liradan 5 yıllık anlaşma yaptı. İkinci yıldan itibaren TÜİK ve ENAG'ın enflasyon rakamlarının ortalaması alınarak zam yapılacak. Ama bugün itibarıyla bakarsak Galatasaray'ın 5 yıllık anlaşması yaklaşık 40 milyon dolara karşılık geliyor. Bugünkü döviz kuruyla yaklaşık 1 milyar 100 milyon lira demek. Yani Fenerbahçe'den 850 milyon lira daha düşük.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de Al-Musrati gelişmesi! Menajeri geliyor...
Habere Git

Beşiktaş'ın hâlâ sponsoru yok

Fenerbahçe ve Galatasaray, stat isim sponsorluğundan büyük gelir kalemleri yaratırken Beşiktaş, Vodafone ile olan sözleşmesinin sona ermesinin ardından yeni bir sponsor bulabilmiş değil. Ahmet Nur Çebi, öncekihafta yaptığı basın toplantısında bir kaç hafta içinde çok büyük bir anlaşmayı duyuracaklarını açıklamıştı.

Senin için hazırladığımız haberler