Alpay Köse açıkladı: "Seçim kararı çıkmazsa üyeler kayyum talep edebilir"

12.11.2019 - 18:26 | Son Güncellenme: 12.11.2019 - 15:32

Alpay Köse açıkladı: "Seçim kararı çıkmazsa üyeler kayyum talep edebilir"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, gündemlerinde seçim olmadığını ve seçimin kulübün menfaatlerine uygun görülmediğini ifade etti. Camianın önde gelen bazı isimleri ise sarı-kırmızılıların seçime gitmesi görüşünü savunuyor.  Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, Galatasaray’ın yaşadığı süreci hukuki açıdan değerlendirdi. Mustafa Cengiz yönetimi seçime gitmezse neler olur? Köse, bu konuda dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Radyospor’da Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in canlı yayında sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin açıklamaları şu şekilde:

Alpay Köse: "Galatasaray'ı seçim bekliyor"

İstinaf Mahkemesi’nin kararı seçim yolunu açtı. Mustafa Cengiz’in söylediği, 9 kişinin davası bir araya toplandı. Ancak; bunlardan zaten 7 tanesi teminat olarak yatırılması gereken parayı zamanında yatırmadı ve hakları düşmüş oldu. Bu haklar düşmüş olmasına karşın duran bir tedbir kararı var. Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği karar tedbiri kaldırdığı için yerel mahkeme diğer tedbir kararlarını kaldırmak zorunda kalacak. Dolayısıyla Galatasaray Kulübü’nün önümüzdeki birkaç ay içinde seçim bekliyor.

Alpay Köse: "Mustafa Cengiz'in aday olma yolu kapalı"

Galatasaray tüzüğünde ibrasızlıktan sonra yapılacak seçimde ibra edilmeyen yönetim kurulu seçime giremez hükmü var. Bu yönetim seçime giremiyor. Ancak; Bölge Adliye Mahkemesi verdiği kararla seçim yolu açılırken bir tedbir kararı ortaya koyulmuş. Bu maddenin askıya alınmasına hükmetmiş. Ama bu sadece davayı açan Albayrak ve Günay hakkında hüküm uygulanmaz. Mustafa Cengiz ise seçime girme durumu yok. Mustafa Cengiz’in aday olma yolu kapalı.

Alpay Köse: "Cengiz, seçime gitmezse üyeler seçim için kayyum talebinde bulunabilir"

Sayın Mustafa Cengiz, kendisine verilen hukuki bilgilendirmeyi paylaştı. Diğer davacıların olduğunu söylüyor. Bu doğru bir açıklama. Ama Bölge Adliye Mahkemesi’nin bu kararı, bu tedbir kararının verilemeyeceğini söylüyor. Yönetimin 1 ay içinde seçim kararı alması lazım. Seçim kararı alınmazsa üyelerin mahkemeye başvurup, seçimi gerçekleştirecek bir kayyum atanmasını talep etme ihtimali var.

Galatasaray'da seçimin ne kadar sürede yapılması gerekiyor? Süreç ne kadar uzar?

Diğer tedbirlerin kalkma süreci var. 1-2 ay içinde hatta daha da kısa sürebilir. 1 ay içinde seçim kararı alınması gerekiyor. Eğer yine de Sayın Cengiz seçim kararı almakta direnirse, herhangi bir üyenin başvurusuyla, sadece seçim gündemli olmak üzere bir kayyum atanmasına karar verilir. Tabi bu süreç Galatasaray’a ciddi zarar verebilir. Şu anki aşamada Mustafa Cengiz’in zaman kazanmak için beklediğini düşünüyorum. Fakat; hukuki olarak o noktaya gelirse seçim kararı alacaklarını düşünüyorum. Mantık da bunu söylüyor.

Alpay Köse: "6222 tüm paydaşlara uygulanması gerekirken sadece taraftarlara uygulanıyor"

6222 sayılı yasa normalde futbolun tüm paydaşlarına yönelik bir yasadır. Ama uygulamaya bakılınca sadece taraftarlara uygulandığını görüyoruz. Taraftarlar konusunda gerekli şeyler yapılıyor. Poliste ve adli teşkilattakiler ne yapacağını biliyor. Bu oturdu. Sonrasında gerekli takip yapılıyor. Çok sağlıklı uygulanmıyor fakat; bir standart oluştu. Yöneticilere, medyadaki şiddet eğilimli açıklamalar yapanlara uygulanmadığını düşünüyorum. İstatistikler bunu söylüyor.

Senin için hazırladığımız haberler