Zeljko Obradovic ayrıldıktan sonra ilk kez Euroleague'de Fenerbahçe'ye rakip oluyor

22.12.2022 - 16:45 | Son Güncellenme: 22.12.2022 - 19:21

Fenerbahçe Beko ile 2016-2017 sezonunda Euroleague şampiyonluğu yaşayan efsane koç Zeljko Obradovic, bugün Partizan'ın başında sarı lacivertlilere rakip olacak.

Zeljko Obradovic ayrıldıktan sonra ilk kez Euroleague'de Fenerbahçe'ye rakip oluyor

AJANSSPOR-HABER

Türk Hava Yolları Euroleague'in 15. haftasında Fenerbahçe Beko, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda Sırp temsilcisi Partizan'ı ağırlayacak. Karşılaşmayı anlamlı kılan ayrıntı ise, Fenerbahçe'nin efsane koçu Zeljko Obradovic'in bugün Partizan'ın başında rakip olarak Ataşehir'de boy gösterecek olması...

Eşsiz kariyerini Fenerbahçe'ye taşıdı

Zeljko Obradovic 2013'te Fenerbahçe'nin başına geçtiğinde kariyerinde tam 8 Euroleague şampiyonluğu bulunuyordu. Partizan, Joventut Badalona, Real Madrid ve Benetton Treviso'yu çalıştıran Sırp koç Fenerbahçe'ye gelmeden önce 13 yıl Yunan devi Panathinaikos'u çalıştırdı. Obradovic, Fenerbahçe'de dahil olmak üzere kariyerinde Benetton Treviso hariç çalıştırdığı tüm Euroleague temsilcileri ile şampiyonluk yaşadı.

Doğru kişi o'ydu

Modern dönemde 2006-2007 sezonu itibariyle Euroleague'de mücadele etmeye başlayan Fenerbahçe, Zeljko Obradovic'in takımın başına geldiği 2013'e kadar yalnızca bir defa çeyrek final etabına kadar yükseldi. Euroleague tarihinin en başarılı koçlarından birinin, hatta belki de en başarılısının gelmesiyle Avrupa'da tüm gözler sarı lacivertlilere çevrildi.

İlgini Çekebilir
CANLI | Fenerbahçe Beko - KK Partizan
Habere Git

Parlak günleri beraberinde getirdi

Obra, Fenerbahçe'ye geldiği ilk sezon takıma Basketbol Süper Ligi'nde 2, Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda ise 5 yıl sonra şampiyonluğu getirdi. Kanarya o sezon Nemanja Bjelica, Bojan Bogdanovic'li kadrosu ile Euroleague'de Barcelona ve Cska Moskova'nın olduğu A Grubu'ndan 10 maçta 8 galibiyetle lider çıkarak Avrupa'da büyük ses getirdi. Top 16'da Obradovic'in eski takımı Panathinaikos'a elenen sarı lacivertliler için her şey yeni başlıyordu.

Zirveye tırmanış başladı

Ertesi sezon Euroleague'de Fenerbahçe tüm takımlara artık ben de varım mesajını net bir şekilde verdi. Obradovic'in öğrencileri normal sezonda C Grubu'nu 10 maçta yine 8 galibiyetle tamamladı ve 2. oldu. Asıl sürpriz ise sonrasında oldu ve Fenerbahçe çeyrek finalde önceki sezonun şampiyonu Maccabi Tel Aviv'i 3-0'la geçerek tarihinde ilk kez Final 4'a çıktı. Burada sonrasında şampiyon olacak Real Madrid'e takılan sarı lacivertliler sezonu 4. tamamladı.

Her sezon bir ilki yaşattı

Şampiyon koç yönetiminde Fenerbahçe de şampiyonluk için her sezon bir adım atmaya devam etti. 2015-2016'da Euroleague'de E Grubu'nu lider tamamlayan Fenerbahçe, çeyrek finalde yine bir önceki sezonun şampiyonunu, Real Madrid'i devre dışı bıraktı. Final 4'un ilk etabında Saski Baskonia'yı geçen Obradovic ve öğrencileri şampiyonlukla burun buruna gelse de skandal hakem kararlarıyla CSKA Moskova'ya mağlup oldu. 

İlgini Çekebilir
Motley farkı: -27
Habere Git

Basketbol tarihimize geçti

2016-2017 sezonunda Euroleague Final 4'a İstanbul ev sahipliği yapacaktı. Obra ve Fenerbahçe için doğru zaman buydu. Sarı lacivertliler yeni formatta normal sezonu 5. bitirse de play-off'ta Panathinaikos'u 3-0 geçip İstanbul'daki Final 4'a bileti kaptı. Kendi şehrinde önce Real Madrid, sonrasında finalde de Olympiakos'u yenen temsilcmiz ülkemize tarihteki ilk Euroleague kupasını getirdi ve adını Avrupa Basketbolu'nun elit kulüpleri arasına yazdırdı.

Arkasında onlarca anı bıraktı

Haziran 2020'de Zeljko Obradovic, Fenerbahçe'den ayrıldı ve bir sezon takım çalıştırmayacağını açıkladı. Belki Fenerbahçeliler artık kenarda Obra'yı görmeyecekti ama o çoktan kulüp için tarihi bir figür olarak akıllara kazınmıştı. Geçen sezon Partizan ile anlaşan Sırp koç bu akşam ayrılığından bu yana ilk kez Euroleague'de Fenerbahçe Beko'ya rakip olacak.

Usta çırağa karşı

CSKA Moskova'yı çalıştırdığı dönemde yaşadığı iki şampiyonluk ile Euroleague'in elit koçları arasında yer alan Fenerbahçe Beko koçu Dimitris Itoudis, daha önce 11 yıl Zeljko Obradovic'in yardımcılığını yaptı. 1999-2012 arası Obradovic'in asistanı olarak Panathinaikos'ta çalışan Itoudis, Sırp koçla beraber tam 4 Euroleague şampiyonluğu kazanmayı başardı.

Senin için hazırladığımız haberler