Avrupa Süper Ligi'ne Fenerbahçe davet edildi mi?

19.04.2021 - 14:11 | Son Güncellenme: 19.04.2021 - 14:22

UEFA ve FIFA'ya rest çekip Avrupa Süper Ligi'ni kuran 12 takım gündeme oturdu. Peki, Avrupa Süper Ligi'ne Fenerbahçe davet edildi mi?

Avrupa Süper Ligi'ne Fenerbahçe davet edildi mi?

Kovid-19 pandemisinin beklenilenden uzun sürmesi; uzman yorumlarının bir yerden sonra gerçekçiliğini yitirmesi ve seyircilerin 1 yılı aşkın süredir sahaya alınmamasıyla birlikte Avrupa kulüpleri yeni bir devrin başlangıcına ön ayak oldu. UEFA'nın Şampiyonlar Ligi için ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu savunan 12 takım, mevcut ekonomik yapının sürdürülebilir olmadığını iddia edip; kendi liglerinin kuruluşunda yer aldı. Peki, Türkiye'deki takımlar bu yapıya dahil edilecek mi? Fenerbahçe, Avrupa Süper Ligi'nden teklif aldı mı? Fenerbahçe Avrupa Süper Ligi'ne katılacak mı?

Avrupa Süper Ligi çıkışının arkasındaki faktör: Para

UEFA, Şampiyonlar Ligi'ne katılan her takıma para dağıtıyor. Bu paranın toplam tutarı 2020 yılında 2.5 milyar Euro'yu aştı. Aslan payını İngiliz kulüpleri ve İspanyollar aldı. Ancak UEFA'nın Şampiyonlar Ligi formatında değişikliğe gitmesine Avrupalı birçok kulüp karşı çıkıyordu.

 

UEFA'nın yaratacağı yeni sistemde paranın biraz daha adil bir şekilde dağıtılması planlanırken, Avrupalı kulüpler aslan payını almaya devam etmek istiyordu. Şampiyonlar Ligi formatının 2024-2025 sezonundan itibaren değiştirilmesi planı konusunda UEFA ile anlaşmazlık yaşayan kulüplerin, organizasyonun ticari hakları üzerinde daha fazla söz sahibi olmak istediği için böyle bir adım attıkları öne sürüldü.

Avrupa Süper Ligi nedir?

Real Madrid'in başını çektiği Avrupa Süper Ligi nedir? Kovid-19'un olumsuz etkilemediği bir sektör yok. Nitekim, futbol da topluma açık organizasyonlar kategorisinde en çok etkilenen spor dallarının başında geliyor. Kulüplerin bu dönemde seyirciden; doğal olarak kârdan yoksun maçlara çıkması, bir bakıma iflasın demirbaşlarından biri oldu denilebilir. Çünkü, Real Madrid'in futbolcularına maaş ödeyemeyecek hale geldiğini bir önceki gün yayımlanan haberlerde okumuştuk.

 

Peki, Avrupa Süper Ligi nedir? İlk başta 12 Avrupa ekibinin mevcut sisteme resti gibi görünen bu organizasyon; kısa sürede politikacıların dahi ilgisini çekmeyi başardı. İspanya, İngiltere ve İtalya'nın güçlü kulüplerinin başını çektiği Avrupa Süper Ligi fikri ön plana atıldı. Buradaki temel maksat, "yayıncı gelirleri pastasına" doğrudan sahip olmak. 

Fenerbahçe, Avrupa Süper Ligi'ne davet edildi mi?

Football Leaks'in basına sızdırdığı ilk bilgiler doğrultusunda, Türkiye'den takımların davet edildiği bilgisine yer verilmiş. Ancak, hangi takımların davet edildiği, hangi ekiplerin turnuva için favori gösterildiği henüz belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, Fenerbahçe'nin Avrupa Süper Ligi'ne davet edilip edilmediği önümüzdeki günlerde açığa çıkacak. Diğer yandan, Galatasaray ve Beşiktaş için de benzer iddialar ortaya atılıyor.

Senin için hazırladığımız haberler