Bahattin Duran TFF'nin VAR Kayıtlarını Yayınlamasını Yorumladı

06.01.2023 - 11:45 | Son Güncellenme: 06.01.2023 - 12:06

Cüneyt Çakır'ın yardımcısı Bahattin Duran, TFF'nin VAR kayıtlarını yayınlamasının ardından açıklama yaptı. Duran, MHK ve hakemlerin zarar gördüğünü söyledi.

Bahattin Duran TFF'nin VAR Kayıtlarını Yayınlamasını Yorumladı

FIFA kokartlı eski yardımcı hakem Bahattin Duran, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçlarındaki VAR kayıtlarını yayınlamasının ardından açıklamada bulundu. Duran, bu durumun Merkez Hakem Kurulu (MHK) ve hakemlere zarar verdiğini ifade etti.

Büyükekşi "Çocuk oyuncağı değil bu" dedi, Duran bu sözleri yorumladı

VAR kayıtlarının yayınlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Sadece bir defaya mahsustu. Hollanda ve İngiltere’de yayınlandı. Ama bir daha yayınlanmadı. Çocuk oyuncağı değil bu" şeklinde konuşmuştu. FIFA kokartlı eski hakem Bahattin Duran, Büyükekşi'nin bu sözlerini yorumladı.

"Çocuk oyuncağı değilse baştan söylenecekti"

Duran, "TFF yaptıklarının çok yanlış olduğunu fark etti. Kayıları açıklamadan önce, 'Bu kayıtlar, kamuoyunda çok büyük tepkiye sebep olan iki tane hakem hatasıyla ilgili yalnızca bir defaya mahsus yapılacaktır' ön başlık atmalılardı. Çocuk oyuncağı değilse baştan söylenecekti, bir seferlik açıklıyoruz diye" ifadelerini kullandı.

İlgini Çekebilir
Süper Lig hakemleri açıklandı! Koç'un dediği çıkmadı, olay hakemler de görev aldı
Habere Git

"MHK’ye ve hakemlere çok zarar verdiler"

Sözlerine devam eden Duran, "Artık takımları tutamazsınız. Açıklamayacak olsalar bile kendilerine, MHK’ye ve hakemlere çok zarar verdiler. Bu çok hızlı verilmiş bir karardı, yanlış yaptılar. İki gün sonra, 'Bu bir seferliğe mahsustu' demekle kimse ikna olmaz. TFF kendi kendine problem oluşturdu" açıklamasını yaptı.

"VAR’ın başından beri o odadasın"

Bahattin Duran, Sivasspor - Galatasaray karşılaşmasının VAR hakemi Özgüç Türkalp’in ofsayt pozisyonlarındaki hatalı kararlarına ilişkin açıklama da yaptı. Duran, "Hakemlik, yardımcı hakemlik ile ilgili bir olay değil. Kaç senedir VAR hakemisin, VAR’ın başından beri o odadasın. Türkiye’nin en kritik maçlarında görev yaptın" diyerek konuşmasına başladı.

"Yapılan şey yorum hatası da değil"

Duran, "Hakemliğin 11. kuralı ofsayttır. Bugün aday hakemlere sorarsan bunun cevabını verirler. Yapılan şey yorum hatası da değil. Mesela Antalyaspor - Fenerbahçe maçındaki pozisyonla ilgili yorum hatası yapılırsa bunu kabul ederim. Ama zaten yorum hatası olan pozisyona VAR karışmıyor. Sen burada Oyun Kuralları Kitabı’nın 11. maddesinin 1. cümlesini bilmiyorsun" dedi.

İlgini Çekebilir
Olay hakem kariyerini sonlandırdı!
Habere Git

"Sen bunu Cüneyt Çakır ya da Fırat Aydınus’a yapamazsın"

Bahattin Duran, "Bir de Yatabare’nin pozisyonunda 'Ofsaytımsı' diye bir kelime var. O Türk Dil Kurumu’na yeni bir kelime olarak girdi zaten. Erkan Özdamar soruyor, 'Ofsayt mı?' diye. O da tecrübesizlik işte. Sen bunu Cüneyt Çakır ya da Fırat Aydınus’a yapamazsın. Çizgiyi çizemediklerinde, 'Tamam golü veriyorum' deyip verirlerdi" şeklinde konuştu.

"İdeali 2 tane AVAR olur, 1 tane VAR olur"

Yardımcı hakemlerin de VAR'a dahil edileceğini savunan Bahattin Duran, "Çok değerli hakem kökenli arkadaşlar da var. Zaten bu arkadaşlar hem VAR hem AVAR'da görev de yapıyorlar. Orada çok başarılı hakem kökenli AVAR’lar da var. Tabii yardımcı hakem olup ofsaytla ilgili VAR odasında çok hata yapmış arkadaşlar da var. İdeali şu bence; 2 tane AVAR olur, 1 tane VAR olur. AVAR 2 sadece ofsaytlara bakar" ifadelerini kullandı.

"TFF, iki tane FIFA yaptığı çok nadide çiçeği kopardı"

Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında hata yaptıkları tespit edilen ve VAR'daki konuşmaları yayınlanan iki FIFA hakemi Erkan Özdamar ile Atilla Karaoğlan hakkında konuşan Duran, "FIFA kokartlarını yine takacaklar. Ama 1-2 ay maç alamazlar. 1 sene sonra kokartları geri alınır, alınmaz onu bilemem. Fakat çok yara aldılar kokartlarını takamadan. TFF, iki tane FIFA yaptığı çok nadide çiçeği kopardı" dedi.

"Hakem arkadaşlarım şu anki ortamdan rahatsız"

VAR kayıtlarının açıklanmasından hakemlerin rahatsızlık duyduğunu dile getiren Bahattin Duran, "Konuştuğum hakem arkadaşlarım da yardımcı hakem arkadaşlarım da şu anki ortamdan acayip rahatsızdı. Bu MHK’den, MHK’nin uygulamalarından, en son Mehmet Büyükekşi’nin elini masaya vurarak konuşmalarından hakemler rahatsızdı" diye konuştu.

"Maç ücretleri 2 katına çıktığı için devam ediyorlar"

Konuşmasını sürdüren Duran, "Hakemler niye bu rahatsız ortamda devam ediyorlar; çünkü maç ücretleri 6 sene sonra 2 katına çıktı. Hakem ücreti 20 bin, yardımcı hakem ücreti 8 bin 800 TL oldu. Sadece para kazanmak için, işinde mutsuz olan memur gibi onlar da görev yapıyorlar. İşinde mutlu olmadığın zaman, tek motivasyon kaynağın para olduğu zaman da hatalar oluyor" açıklamasını yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler