Bedelli askerlik nasıl olacak? Kışlaya gidecek mi?

11.04.2020 - 21:14 | Son Güncellenme: 11.04.2020 - 21:25

Bedelli askerler ne zaman gidecekler, bedelli kışla belli oldu mu, bedelli asker alımı durdu mu, devam mı ediyor, askerler terhis olabilecek mi, terhisler durduruldu mu, celp dönemi ne zaman olacak, uzman alımı devam edecek mi, uzman eğitimleri ne zaman olacak, askerlik ertelendi mi, askerler karantina altına mı giriyor, koronavirüs askerliği etkiledi mi, corona virüsü ile askerler kaç gün karantina olacak, nasıl ve nerede, celp dönemi, sevk dönemi nedir, ve daha fazlası detaylar haberimizde...

Bedelli askerlik nasıl olacak? Kışlaya gidecek mi?

MSB ASAL Genel Müdürü Tuğgeneral Davut Ala'nın açıklamalarına göre bu yıl bedelli askerlik başvuruları Aralık ayında bitecek.

Yeni askerlik sisteminin yasalaşmasından sonra bedelli askerliğe başvuranlar arasından seçilecek 145 bin kişi kurayla belirlenecek.  Bedelli askerlik için Aralık ayında çekilecek kurayla birlikte 145 bin kişilik kontenjandan kimlerin gideceği belli olacak.

''145 bin kontenjan açıldı''

Tuğgeneral Ala, "Bunların eğitimi için Silahlı Kuvvetler'in belli bir planlama yapması lazım. 145 bin rakamı da Silahlı Kuvvetler'in eğitim sürecini planlamasıyla belirlenmiştir."

''Askerler terhis olabilecek mi?''

Asker Alma Yasa Teklifi gelecek hafta Genel Kurul'da görüşülecek. Yasa çıktığında, kışlada 6 ayını dolduran 130 bin civarında Mehmetçik, Ramazan Bayramı'ndan önce tezkere alabilecek.

''Bedelli askerlik ücreti düşecek mi?''

Tuğgeneral Ala, "(Bedel) 15 bin lira olursa müracaat sayısı 800 bin olur, 30 bin lira olursa daha düşer, projeksiyonumuz bunun üzerine. 800 binini de bedelli yapabiliriz ama eğitecek zaman 4 yıla, 5 yıla yayılır. Herkesi değil, o sene eğitebileceğimiz kadarını seçeceğiz. 800 bin kişiden 700 bin kişiyi mi hayal kırıklığına uğratmak iyi yoksa 300 bin kişiden 100 bin kişiyi mi?" 

''Alımlar olacak mı?''

Tuğgeneral Davut Ala, "Mesela komando nitelikli astsubay veya komando nitelikli yedek subay seçmek için 'tam sağlam' kriterimiz var. Öncelikli olarak beden eğitimi ve BESYO dediğimiz okullardan mezun olan yani bu işi fiziksel olarak becerebilecek insanlardan seçeceğiz. Bir sürü kriterimiz var, bu usul ve esaslarımızı da yönetmelikte belirleyeceğiz.''

''Celp ve sevk dönemi nedir?''

Celp: Askerlik alımları dönem dönem olarak yapılır ve halk arasında buna celp adı verilmektedir. Bu bakımdan kişiler askerlik yerini öğrenmesi için bu celp dönemlerinin açıklanması ve yer bilgilerinin açıklandığının ilan edilmesi ile birlikte portala giriş yaparak öğrenmesi mümkündür.

''Sevk nedir?''

Askerlik başvurusu yapan ya da askerlik çağında olan erkekler için düzenlenen belgelerde bulunan sevk başlangıç tarihi ifadesi, askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin başlangıcını belirtiyor. Sevk bitiş tarihi ise askerlik yapacak kişinin askerlik görevini yapacağı birliğe teslim olacağı tarihin son gününe işaret eder.Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer. Bu süre, Cumhurbaşkanı kararıyla beş yıla kadar uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Senin için hazırladığımız haberler