"Bence Pepe'nin Beşiktaş'a transferi..."

05.07.2017 - 12:31 | Son Güncellenme: 05.07.2017 - 12:31

"Bence Pepe'nin Beşiktaş'a transferi..."

AJANSSPOR - Açıldığı günden itibaren sporseverlerin büyük beğenisini kazanan S Sport’ta yayınlanan Sabah Sporu Extra programında gündemdeki gelişmeler masaya yatırıldı. Ali Erim’in moderatörlüğünü yaptığı programda Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Ertül’ün S Sport’ta yaptığı açıklamalar şu şekilde :

"Raf ömrünün sonuna gelen futbolculara muhtaç durumdayız"

Beşiktaş, iddialı bir şekilde Pepe için girişime başladı demiştik. İlk olarak bu haberi Ajansspor duyurmuştu. Masada Beşiktaş’a rakip olarak PSG ve Juventus gibi ekipler vardı. Futbolcunun yaşı itibarıyla raf ömrünün 2 yıl olduğunu söylemiştik. Kulüplerimiz böyle bir oyuncuyu alırken çok fazla şart koşamıyor. Bizler için bu tip oyuncular bonus oluyor. Araştırma-geliştirme yapmıyoruz. Raf ömrünün sonuna gelen futbolculara muhtaç durumdayız. Mutlaka markalaşmış bir oyuncu alacağız diyorsan ancak bu rakamlara getirebiliyorsun. Beşiktaş’ın Pepe için masaya oturduğu gün siyah-beyazlılar bu transferle ilgileniyor dedik. Ondan sonra PSG’nin Pepe’yi almaya çok yaklaştığını gördük. Hatta sağlık kontrollerine soktular. Daha sonra tekrar masaya oturdular. PSG, futbolcuya başarı odaklı bir sözleşme önerdi. Beşiktaş ise her şekilde bu parayı kazanacaksın diye garanti verdi. Pepe de Beşiktaş’ı tercih etti.

"Pepe, parası garanti olsa bile oynamak ister"

Her futbolcu oynamak ister. Parası garanti bile olsa futbolcu kulübede olmak istemez. Alacağı paralar elbette önemli bir etkendir. Pepe bu yıl Beşiktaş’ta oynayacak. Sonraki yıl da İspanya’da çalıştığı gibi çalışırsa Beşiktaş’ta yine başarılı olacaktır. O da son kontratları olduğunu biliyor, bunun farkında. Pepe devamlı oynamak istiyor. Ayrıca Portekiz Milli Takımı’nda da olmak ve milli formayla futbolu bırakmak niyetinde olduğunu görüyoruz. Dünya çapında oyuncuların transferi için ligimizde 4-5 milyon Euro gibi standart bir para var. Dünya çapında bir oyuncu istiyorsan ancak bu yaşta ve bu paralara alabiliyorsun. “Bu futbolcu bu paralara gelir mi?” diye soracaksan… O zaman altyapıya önem vereceksin ve kendin oyuncu çıkaracaksın.

"Pepe'yi pahalı bir transfer olarak görmüyorum"

Yabancı kuralı her ne olursa olsun, zaman zaman revize edilebiliyor. Tek değişmeyen şey kulüplerin sürekli zarar ettiği ve sportif başarı elde edemediğidir. 1,5 milyar borç bir günde olmadı. Zarar ve başarısızlıklar da akıllarda. 3 yılda bir şampiyon olunmasını ben başarı olarak kabul etmiyorum. Bu genel bir konudur. Pepe’ye gelince… Türkiye’ye gelmiş en önemli stoperlerden biridir. 2 sene sonra değeri olmayabilir. Pepe gibi bir oyuncunun 2 yıl Beşiktaş forması giyecek olması bence önemli. Ben çok pahalı bir transfer olarak da görmüyorum. Ligimizde, Pepe gelene kadarki en iyi stoper Fenerbahçeli Simon Kjaer’di. Kjaer mi Pepe mi? Kjaer’i yaşı genç olduğu için tercih edersin. Ama Pepe çok olgunlaşmış bir oyuncu.

"Pepe, çok kart görüyor diye bir algı var"

Pepe hırçın, hırslı bir oyuncu.  Çok fazla kart görüyor şeklinde bir algı var. Kırmızı kartlara baktığımızda en son 2011 yılında görmüş. İspanya’da tüm lig maçlarında oynasa 38 maç ediyor. Bir tek geçen sezon 18 maçta oynadı. Bir defans oyuncusu için çok az kırmızı kart görmüş. 10 sezonda toplamda 4-5 kırmızı kartı var. Pepe aynı Pepe. Kavgacı, hırslı ve rakibini hırpalayan bir oyuncu. Ancak kontrolü hiçbir zaman kaybetmiyor. Gördüğü kartlar da pozisyon icabı olmuş. Kurallar içerisinde kalabilen, sert bir savunmacı. Türkiye’de bu performansını devam ettirebilir mi? Bu tartışma konusu. Türkiye’de stoperler arasında en iyisi. Herhangi bir sürpriz olmazsa Marcelo-Pepe ikilisi tandemde olacak. Bu tandem de Beşiktaş’ın özlediği bir tandemdir.

"Kaybetmek istemeyecektir"

Şenol Güneş, Adriano’yu kaybetmek istemeyecektir. Adriano önde de oynayabilen bir oyuncu. Tosic de hem sol beki hem de stoperi yedekleyebiliyor. Şenol Güneş, rakiplere göre taktik değiştirip yer değiştirme yapabilir. Pepe, tekrar Beşiktaş’a hayırlı olsun. Bence çok büyük bir transfer. PSG’ye imza atar gibi olduğu dönemde sessiz kaldık. Neticede Beşiktaş’a transfer oldu. Hayırlı olsun.

"Talisca ve Quaresma'nın alternatifleri de yok"

Beşiktaş öne doğru daha güvenle çıkacak. Pepe’nin transferi ofansif anlamda da Beşiktaş’ı geliştirecektir. Arkada Pepe varsa orta alan daha çok kendine güvenerek ileri çıkabilecek. Arkadaki boşlukları kapatabilecekleri için rakip kaleye daha rahat gidebileceklerdir. Dolayısıyla Pepe, ofansa da bir takviye olmuştur. Ön tarafta neler olacak? Şu anda acilen forvet hattına transfer lazım. Eksik bırakılırsa bu bir hata olur. Forvet transferi sonrası Talisca ve Quaresma’nın da alternatifleri yok. Oraya da ilerleyen dönemde hamle yapılması gerekebilir.

Sosa - Talisca kıyaslaması...

Sosa, Milan’da oynuyor. Milan, Leverkusen’den Hakan Çalhanoğlu’nu aldı. Sosa orada oynadı ama yeterli değil. Milan bir değişim yaşadı. Sosa, Milan’ın planlarında yok gibi görünüyor. Futbolcu da sürekli oynamak istiyor. Milan, artık Avrupa’da üst düzey bir kulüp durumunda değil. Bugün Şampiyonlar Ligi denildiğinde Milan’ın esamesi bile okunmuyor. Sosa, gittiği Milan’dan başka bir yere geçebileceğini düşünüyordu. Bu olmadı. Dolayısıyla, “Beşiktaş’a geri dönüp doğrudan oynayabilirim” şeklinde opsiyonu varsa Beşiktaş’a sıcak bakabilir. Hem Sosa hem Talisca olsa daha farklı olur. Sosa ve Talisca’yı kullanacağın rakipler farklı olabilir. Beşiktaş’ın hücum gücü artar. Fakat ; yine Beşiktaş’a bir forvet lazım. Talisca’yı izlemeyen bir kişi forvet zanneder. Talisca gizli bir golcü. Sosa da tam tersi. Daha çok asist yapan karakterde bir oyuncu. İstatistikler de bunu söylüyor.

"Talisca istediğini alır"

Pepe’nin gelmesine bir Şenol Güneş, bir de Quaresma herkesten daha fazla sevinmiştir. Pepe’nin aldığı paralar diğer oyuncular için referans olur mu? Skor üreten oyuncuların maliyeti elbette farklı olabiliyor. Pepe’nin 5 milyon Euro’ya gelişi Talisca’nın da elini güçlendiriyor. 5 milyon Euro’ya Pepe getiriyorsun. Talisca da 2,5 milyon Euro isteyebilir. Talisca gelmesini belki de onun için erteliyor. Bu rakamlara çıktığın zaman diğer oyunculara da iyileştirme yapmak durumunda kalıyorsun. Sosa’yı getirebiliyorsan getir, ama yine de Talisca’yı kaybetme. Talisca’yı artık herkes takip ediyor. Manchester’ın kendisini takip ettiği doğru. Performansı da ortada. Talisca’daki psikoloji çok normal. Şu anda takımda hangi oyuncunun ne kadar para aldığını da görüyor. Beşiktaş’tan ayrılmak da istemiyor. Sadece iyileştirme istiyor. Bu iyileştirmeyle Talisca’nın performansı daha da artabilir. Diyelim ki ; Beşiktaş’ın getireceği forvet beklentilerin aşağında kalsın… Talisca da 1 milyon Euro yüzünden gitsin. O zaman ne olacak? Attığın gol sayısını düşüreceksin. Taraftar da “Yaptığınız iş mi?” diye soracak. O yüzden Talisca istediğini alır. İstediği de bence hak ettiği bir şeydir.

"Feghouli gelirse flaş bir transfer olabilir"

Feghouli bir sağ kanat oyuncusu. Futbolcu West Ham’da düştü. Ama Valencia’da yıldızlaşmıştı. Feghouli, 2015 yılının sonuna kadar Galatasaray ve Fenerbahçe ile anıldı. Bu transfer o dönem gerçekleşmemişti. Hatta okurlar, gazetelerle alay etmişti. “20 milyon Euro versen alamazsın, bizde o paralar nerede?” diyenler oldu. Şu anda transferi gündemde ve maliyeti de 4-5 milyon Euro civarında. Gelirse iyi bir transfer. Daha 27 yaşında. Rakam olarak da, oyuncu profili olarak da müthiş. Futbolcunun kötü tarafı ne? Konoplyanka Galatasaray’ın hedefiydi. Bana göre sol açık pozisyonuna ihtiyaç vardı. Konoplyanka daha çok bir takım oyuncusu. Feghouli’yi yönetmek ise biraz daha zor gibi geliyor. Tudor o konuda biraz çaylak. Ancak ; rakam ve oyuncunun potansiyeli olarak iyi tarafı daha ağır basıyor. Feghouli gelirse flaş bir transfer olabilir.

Sinan Gümüş ve merkez orta saha konusu...

Sinan Gümüş’ün Benfica’ya gitmek istediği gündemde. Yasin solda da oynayabiliyor. Sağa öncelik verip Feghouli’ye dönmüş de olabilirler. Bunlardan daha önemli olan ne? Merkez orta saha pozisyonudur. Belhanda, Gomis, Rodrigues takım savunmasına katkı sağlayan futbolcular değil. Aykut Kocaman’ın Valbuena mesajını hatırlayın. Galatasaray’da da takım savunmasına yardım etmeyecek Valbuena’lar var. Merkez orta sahada Selçuk İnan da savunma yönü daha zayıf olan bir futbolcu. Tolga dışında oyunu iki yönlü oynayabilen futbolcu yok. O bölgeyi çözmeleri gerekiyordu. Öncelikler çok önemli. Merkez orta sahayı kuvvetli tutmak gerekiyor. Yoksa bir çuval inciri berbat edebilirsin. Mesela; Beşiktaş’ı şampiyon yapan ofansif gücünün dışında merkez orta sahasının gücü olmuştur. O yüzden bu bölge çok önemli.

"Defansif orta sahaları önemsiyorum"

Bütün takımlar ofansif anlamda, forvet, forvet arkası pozisyonlarına oyuncu alıyorlar. Ya da ellerinde bulunuyor. Bu sezon Trabzonspor, Antalyaspor da iyi takım yapıyor. Başakşehir boş durmuyor üzerine koymaya devam ediyor. Beşiktaş doğal favori. Yeni sezonda zirve grubu adayı çok olacak. Bir anlık tökezlemede önüne 3 takım birden geçebilir. Defansif orta sahaları takımlar adına çok önemsiyorum. Fenerbahçe’de Mehmet Topal – Josef, Galatasaray’da Selçuk - Tolga, Beşiktaş’ta Atiba- Oğuzhan… Orta saha merkezine mutlaka takviye yapılmalıdır diye düşünüyorum.

"Wesley Sneijder devlet protokolüyle karşılanmış"

Sneijder geldi ama korumalar ve polislerle yürüyor. Yürüdüğü yer bavulların alındığı yer. Böyle davranmak doğru değil. Sneijder devlet protokolüyle karşılanmış durumda. Ben orada olsam tepki gösteririm. Sneijder’in de yürüyüşü değişiyor. Sonra da “Sneijder her şeyi istiyor” diyorlar. Dışarıdaki taraftar boyutunu söylemiyorum. Sneijder için niye bu kadar eziliyorsun? Adam zaten gitmeye geliyor. Kalmaya gelmiyor. Sneijder, hangi ülkeye gidecek sorusundan önce, ”Benim 1 yıl daha Galatasaray’da kontratım var. Hiçbir şey yapmadan da 5 milyon Euro vereceksiniz. Vermiyorsanız şartları konuşalım. Nasıl gideceğim?” diyor. Başka yerlere gidebilir. Sneijder krizi uzun zamandır yönetilemiyor. Sneijder’i Riekerink ile birlikte kaybettiler. Tudor ve Sneijder arasında geldiğimiz nokta da ortada. Yönetim Sneijder ile Tudor arasındaki köprüyü kuramadı. Ama Sneijder’de de suç var. Galatasaray yönetimi Tudor’u tolore etmekle de uğraşmak istemiyor. Arkasında duruyorlar. Galatasaray, Tudor’un arkasında durmak için daha ne yapabilir? İşi düzelterek bitirmeye çalışıyorlar. Yönetim, Tudor ne istiyorsa yapıyor. Tudor’a teslim olmuş vaziyette çalışıyorlar. Olası başarısızlık da önce Tudor’a sorulacak.

"Visca transferinde her iki taraf da kazanabilir"

Edin Visca, ligin tartışmasız en iyi orta saha oyuncusu. Çok iyi bir transfer olur. Trabzonspor için faydalı olacaktır. Başakşehir niye veriyor? Para + 2 futbolcu dediğin zaman bir düşünüyorlar. Asıl motivasyon, Edin Visca’nın ayrılmak istemesi. Başakşehir’de yapacağını yaptı ve yeni bir heyecan arıyor. Başakşehir de önceliklerine göre konuyu değerlendirecektir. Trabzonspor için doğru bir transfer olacaktır. 2,5 milyon Euro + 2 futbolcu Başakşehir için de iyi. Edin Visca, orta sahada direkt oynar. Olcay yeri gelir ortada da oynar. İyi bir rekabet de oluşturur. Her iki taraf adına da iyi olabilir. Trabzonspor doğru işler yapıyor.

"Onazi, Trabzonspor'u kafasında bitirmiş"

Trabzonspor’da Onazi’nin durumu da ayrı bir tartışma konusu.  Önemli olan; futbolcunun menajeri “Biz kontratı feshettik” diyorsa, Onazi de kafasında Trabzonspor’u bitirmiş demektir. Bir kere araları bozulmuş ve Onazi Trabzonspor’u gözden çıkarmış. Bu futbolcunun alternatifi üretilmeli. Kucka ismi gündemde. Kucka iyi bir transfer olur. Medel de defansın merkezine ‘cuk’ oturacak tarzdan bir transfer olacaktır. Geçen senenin ikinci yarısındaki performansları ortada. Trabzonspor’a da tabi bir de golcü lazım.

"Aykut Kocaman'ın uykuları kaçıyordur"

Aykut Kocaman’ın yerine kendinizi koyun… Elinde Van Persie var ve ayrı çalışıyor. Yedeği olan Fernandao’nun da kolunda problem var. Fernandao’dan verim ne kadar alabileceksin? Fazla kiloları var, kolunda da problem olduğunu düşündüğünde sezon başını kaçırdı bile... Fenerbahçe’nin derhal santrafor alması gerek. Aykut Kocaman’ın uykuları kaçıyordur. Doumbia da başka takıma gitti. Gelse müthiş transfer olabilirdi. Fenerbahçe’ye dolayısıyla mutlaka bir santrafor alınması gerekiyor.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler