Beşiktaş'ın yeni stat isim sponsoru Tüpraş oluyor!

22.09.2023 - 01:23 | Son Güncellenme: 22.09.2023 - 02:00

Vodafone'un sözleşmeyi bitirmesinden sonra yeni sponsorluk için uzun süredir çalışan Beşiktaş, Koç Holding şirketi Tüpraş ile anlaştı. İşte detaylar..

Beşiktaş'ın yeni stat isim sponsoru Tüpraş oluyor!

AJANSSPOR-HABER

Beşiktaş, uzun süredir beklediği yeni stat isim sponsorluğuna kavuşuyor. Siyah Beyazlı kulübün önümüzdeki bir kaç gün içinde Tüpraş ile anlaştığını duyurması bekleniyor. Koç Holding'in iştiraki olan Tüpraş, Türkiye'nin en önde gelen dev şirketlerinden biri.

Vodafone 145 milyon dolar ödedi

Beşiktaş'ın 2015 yılında Vodafone ile yaptığı isim sponsorluğu anlaşması 8 yılın sonunda sona ermişti. GSM firması, sözleşmedeki opsiyon hakkını kullanmayarak, yollarını ayırdı. Vodafone, 5 yıllık forma göğüs sponsorluğuyla birlikte Siyah Beyazlı kulübe toplam 145 milyon dolar ödedi. Bu tutarın 29 milyon doları göğüs sponsorluğundan kaynaklanmıştı.

Gazprom ile imzanın eşiğinden döndü

Vodafone'un ayrılığının ardından Beşiktaş yönetim aylardır yeni sponsor için çalışmalar yürüttü. Amazon'dan Spotify'ye, Skoda'dan Mercedes'e kadar bir çok firmayla yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. Beşiktaş'ın imzaya en çok yaklaştığı isim Rus doğalgaz devi Gazprom oldu. Ancak başkan Ahmet Nur Çebi geçen günlerde, Rusya'daki siyasal karışıklıklar nedeniyle bu anlaşmanın son anda gerçekleşmediğini belirtti.

Tüpraş'tan Beşiktaş'a yıllık 8 milyon

Beşiktaş'ın yeni isim sponsorunu ilk olarak Beşiktaş taraftar X hesaplarından olan Kartal Haber tarafından 20 Eylül'de duyuruldu. Söz konusu hesaptan yapılan paylaşımda Beşiktaş'ın Tüpraş ile görüşmelere başladığı kaydedildi. Söz konusu bilgi 21 Eylül'de de Beşiktaş'ı takip eden muhabirlerden Sercan Dikme tarafından dile getirildi. Dikme, "Anlaşmanın bir kaç gün içinde açıklanması bekleniyor. Alınacak ücretin yıllık 8 milyon dolar veya Euro olduğunu duydum" dedi.

Tüpraş Beşiktaşlı Rahmi Koç'un şirketi

Tüpraş, Beşiktaş'ın konre üyesi ve camianın en saygın isimlerinden biri olan Rahmi Koç'un onursal başkanı olduğu Koç Holding şirketi. Türkiye'nin en büyük petrol rafireni şirketi konumunda. Şirket 2006 yılında özelleştirildi ve Koç tarafından alındı. Tüpraş, her yıl açıklanan "Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi" sıralamasında zirveyi kimseye vermiyor. 2023'te açıklanan son listeye göre merkezi Kocaeli'nde bulunan Tüpraş,  481 milyar 765 milyon liralık cirosu, 6 bin 112 çalışanıyla ilk sırada yer alıyor. 

Koç, yıllarca Beko ile de sponsor oldu

Koç Holding, yıllarca Beko markasıyla da Beşiktaş'ın forma göğüs sponsoru oldu. Söz konusu marka halihazırda da forma sırt sponsoru olarak desteğini sürdürüyor. Holdingin bir çok markası Siyah Beyazlı kulübün diğer branşlarına da sponsor olarak destek verdi.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın isim sponsorlukları

Fenerbahçe, 2015 yılında stat isim sponsorluğu için Ülker ile 10 yıllık anlaşma yaptı. Söz konusu anlaşmanın toplam tutarı 90 milyon dolar. Galatasaray ise bu sezon başında Rams ile sözleşme imzaladı. 5 yıllak anlaşmanın ilk yılında Rams, kulübe 213 milyon 600 bin lira alacak. Sonraki 4 yıldaysa bu tutar TÜİK ve ENAG'ın yıllık enflasyon ortalamasına göre artırılacak.

İzin çıkarsa Fenerbahçe, Atatürk adını koyacak

Fenerbahçe yönetimi geçen günlerde yaptığı tüzük tadili kongresinde stadına Atatürk adını vermek için üyelerden onay aldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı da buna onay verirse Sarı Lacivertliler stadına Türkiyce Cumhuriyeti'nin kurucusunun adını verecek. Başkan Ali Koç'un Atatürk isminin yanına bir sponsor ismi vermek istemediği ve bu nedenle oluşacak maddi kaybı kendisinin karşılayacağını da Ajansspor yazmıştı. Koç'un 5 yıl için 75 milyon dolar vermesi bekleniyor.

Senin için hazırladığımız haberler