Bilim insanı canlı yayında açıkladı: "Haziran'da lig başlar demek..."

30.04.2020 - 14:40 | Son Güncellenme: 30.04.2020 - 14:48

Koronavirüs sebebiyle lige verilen aranın Haziran ayında sona erme ihtimali Türkiye Futbol Federasyonu tarafından dile getirildi. Profesör Doktor Kubilay Korkut, salgın süreci, yayılma hızı ve liglerin geleceğiyle ilgili Radyospor'da çarpıcı tespitlerde bulundu.

Bilim insanı canlı yayında açıkladı: "Haziran'da lig başlar demek..."

Koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye'de de liglere zorunlu olarak ara verilmişti. Türkiye Futbol Federasyonu, Haziran ayında maçların yeniden başlayabileceğini ifade etti. Profesör Doktor Kubilay Korkut, salgın süreci ve spor müsabakalarının başlama tarihi hakkında yapılan açıklamaları değerlendirdi. Korkut, dikkat çeken sözler söylerken ciddi bir tehlikeye de dikkati çekti. Koronavirüs süreci ne zaman geride kalacak? Maçlar Haziran ayında başlar mı? Kubilay Korkut, tüm bu sorulara yanıt verdi.

Radyospor'da Gün Ortası programında Emrah Karalinç'in canlı yayında sorularını yanıtlayan Kubilay Korkut'un açıklamaları şu şekilde:

Kubilay Korkut: "Virüsün yayılma hızı yavaşladı ama yok olmadı"

Salgının yayılma hızının yavaşladığına dikkati çeken Kubilay Korkut, bunun rehavet oluşturmaması gerektiğinin altını çizdi. Korkut, "Koronavirüs herkesi etkiledi. Yaş, ırk ayrımı yapmıyor. Geçen zaman içinde alınan önlemler, izolasyon ve hijyen kuralları, sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmasıyla virüsün yayılma hızı yavaşladı. Ama bu virüs yok oluyor anlamına gelmesin. Hızlı çıkışı biraz yavaşladı. Sağlık sisteminin tabloda çok büyük etkisi var. Sosal izolasyon da koronavirüs etkilerini ülkemizde bu noktaya getirdi" diye konuştu.

"Birden bire her şeyin serbest olması mümkün değil"

Birden bire her şeyin serbest olmasının beklenmemesi gerektiğini anlatan bilim insanı, "Kuralların dışına çıktığımızda şu andaki başarı, başarısızlık olarak geri döner. Önerilen bütün kurallara herkesin harfiyen uyması lazım. Hasta olmasak da etrafımızdakileri hasta etme riskimiz var. Salgın kontrol altına alındıktan sonra adım adım belli kısıtlamalar kalkacaktır. Birden bire her şeyin serbest olması mümkün değil. Sürece ne kadar etki edeceğinin de gözlemlenmesi lazım. Bu basamak basamak gidecek. Hastalığın gidişatına göre değişecek" görüşünü paylaştı.

Koronavirüs süreci ne zaman sona erecek?

Sürecin ne zaman sona ereceğinin kestirilemeyeceğini ifade eden Korkut, "Zaman söylemek bilimsel olarak mümkün değil. Alınan tedbirlere uymazsanız süreç uzar. Ayrıca önlemler azalınca nasıl etki olacak onu bilmiyoruz. Olumsuz etkileri olursa süreç uzayacak. Bir zaman söylemek doğru olmaz. Herkes kurallara uyarsa ve kısıtlamalar azalınca da tedbiri elden bırakmazsak bizim faydamıza olacak" yorumunu yaptı.

Kubilay Korkut: "Gevşeme dönemi olumsuz etki ederse ligler ertelenir"

Kısıtlamaların yavaş yavaş gevşetildiği dönemin olumsuz geri dönmesi halinde, liglerin başlama sürecinin erteleneceğini söyleyen Korkut, "Basamak basamak belli kısıtlamalar kaçacak. Toplum sağlığı açısından olumsuzluk olmazsa süreç farklı noktaya gidecek. Bu açıdan liglerin başlaması da ertelenebilir. İnsanların kurala uyması ve gevşeme döneminin olumsuz olarak dönmemesi önemli. Her şey yolunda giderse olabilir. Sadece sporcuları değil, seyircileri etkiliyor" dedi.

"Haziran ayında lig başlar görüşü iyimser bir söylem"

"Sosyal izolasyon düşünülerek futbol maçlarında seyircilerin olması mümkün mü?" sorusuna ise Kubilay Korkut şu yanıtı verdi:

"Seyircili maçı düşünmek mümkün değil. Sporcuların da temas sebebiyle birbirlerine virüs bulaştırma riski çok yüksek. Haziran ayında lig başlar görüşü iyi niyetli bir söylem. Bunu söylemek için bence çok erken."

"Seyircili maç oynanmasını düşünemiyorum"

Haziran ayında maçların başlama ihtimaline de değinen Kubilay Korkut, "Hastalık artış hızı, uygulanan katı tedbirler ve sağlık sisteminin büyük çabalarıyla artış hızı azaldı. Daha bunun yavaşlaması ve sayının aşağı doğru inmesi gerekiyor. Aşağı doğru inerken de adım adım gidilecek. Kurallara uymak gerek. Hastalığın nüksetmemesini diliyoruz. Bunlar olmazsa spor müsabakaları başlar. Maçlar başlasa bile seyircisiz olur. Seyircili olmasını beklemiyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Senin için hazırladığımız haberler