Bir araya nasıl yazılır? TDK’ya göre ‘Bir Araya’ bitişik mi ayrı mı yazılır? Biraraya mı Bir araya mı?

11.02.2021 - 23:04 | Son Güncellenme: 11.02.2021 - 23:11

Türk Dil Kurumu (TDK) güncel yazım kılavuzu ile internet ortamında hizmet vermektedir. Yazılımını nasıl olduğunu bilmediğimiz birçok kelimeyi hem online sorgulayabilir hem de yazım kuralları sayfasından bulabilirsiniz. TDK yazım kuralları sayfasında en çok sorgulanan sözcük tipleri bitişik ya da ayrı yazılan kelimelerin ayırt edilmesidir. Bu sözcüklerden biri de 'Bir araya' kelimesidir. Biraraya mı, Bir araya mı? Bir araya nasıl yazılır? Birçok kelimesi hakkında TDK'ya göre anlamı ve doğru kullanımı ile ilgili merak edilen ayrıntılar haberimizde yer alıyor..

Bir araya nasıl yazılır? TDK’ya göre ‘Bir Araya’ bitişik mi ayrı mı yazılır? Biraraya mı Bir araya mı?

Makale yazarken, sosyal medyada paylaşım atarken dikkat edilenlerden birisi de iki kelimenin yan yana gelmesiyle oluşturduğu yeni sözcük ya da sözcük öbeklerinin nasıl yazıldığıdır. Yazımı hatalı olan kelimeler bilgi kirliliğini de beraberinde getirir. Türk Dil Kurumu ise bu problemin önüne geçmek için resmi internet sitesinden sunduğu çevrimiçi sözlük ile tüm kelimelerin doğru yazımını sorgulama fırsatı tanıyor. Peki ''bir araya'' nasıl yazılır? Bir araya mı biraraya mı olarak? İşte anlamı dahil tüm detaylar...

Bir araya nasıl yazılır?

Biraraya (Yanlış)
Bir araya  (Doğru)

 

Bir araya kelimesinin doğru kullanımı 'yeşil' renkte olduğu gibi ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazıldığında ise yanlış olarak kullanılmış olur.

Örneklerle 'Bir araya' nasıl yazılır?

Tekrar bir araya gelmelerine çok sevindim. (DOĞRU)

 

‘’Ne zaman biraraya geleceğiz?’ (YANLIŞ)


‘’Sizlerle biraraya gelmekten memnuniyet duyarım.’’ (YANLIŞ)

Hangi gün bir araya gelebiliriz? (DOĞRU)

Bir Araya anlamı nedir?

Bir araya kelime grubunun anlamı ‘bir yere toplanmak ve buluşmak’ şeklinde tanımlanmaktadır. Bireylerin herhangi bir yerde beraber belli bir amaç içerisinde toplanması biçiminde de tanımlamak mümkün. Ayrı olarak bir araya şeklinde bu kelimeyi kullanabilir ve gündelik yaşamda doğru biçimde  değerlendirebilirsiniz.

Senin için hazırladığımız haberler