Son Dakika | İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth Öldü

08.09.2022 - 19:36 | Son Güncellenme: 08.09.2022 - 21:16

Son dakika | İngiltere Kraliçesi ikinci Elizabeth öldü mü? İngiltere Buckingham Sarayı, 96 yaşındaki Kraliçe Elizabeth'in hayatını kaybettiğini doğruladı.

Son Dakika | İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth Öldü

AJANSSPOR - HABER

1952 senesinde tahta çıkan II. Elizabeth'in sağlık durumu hakkında haberler dünya basınına yansıdı. İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth hakkında son dakika gelişmeleri merakla araştırılıyor. Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan ve dünyanın en yaşlı hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybetti. Peki Elizabeth kimdir, kaç yaşında? İşte tüm detaylar...

Elizabeth, Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybetti

Buckingham Sarayı bu sabah yapılan kontrollerin ardından doktorların sağlık durumundan endişe duyduğu gerekçesiyle Kraliçe II. Elizabeth'in tıbbi gözetim altına alındığını duyurmuştu. Kraliyet ailesinden yapılan açıklamada Kraliçe 2. Elizabeth İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.

Kraliçe öldü yaşasın Kral!

Vefat haberi sonrası Buckingham'da bayraklar yarıya indirildi. Kraliçe'nin ölümü 'Londra Köprüsü Yıkıldı' parolası ile duyuruldu. Yaklaşık bir asra tanıklık eden Kraliçe, İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı oldu. Kraliçe'nin ölümünün ardından Prens Charles, İngiltere Kralı oldu. Böylelikle Veliaht Prens Charles, bir ömür beklediği krallık tahtına nihayet oturacak. Charles, 73 yaşında ancak muradına erecek.

Kraliçenin naaşı yarın başkent Londra'ya götürülecek

Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybettiği belirtildi.Açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı.

Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

Hearts - Başakşehir maçında saygı duruşu

Öte yandan UEFA Avrupa Konferans Ligi A Grubu'nun birinci haftasında oynanan İskoç ekibi Hearts ve temsilcimiz Medipol Başakşehir, Kraliçe II. Elizabeth'in vefatı nedeniyle devre arasında saygı duruşunda bulundu.

BBC muhabirleri siyahlara büründü? Şimdi ne olacak?

Ayrıca Başkent Londra'daki Buckingham Sarayı'nın önünde halk ve basın ekipleri toplanmaya başladı. Başta BBC muhabirleri de olmak üzere basın mensuplarının siyah giyindikleri dikkat çekti.

Kraliçe'nin vefat etmesiyle birlikte tüm prosedürler yıllar öncesinden belirlenmiş durumda. Hatta 2018 yılında Birleşik Krallık Kraliçesi 2. Elizabeth'in yaşamını yitirmesi durumunda yapılacak cenaze töreninin provası yapılmıştı. Cenaze töreni provalarına üst düzey bakanlar da katılmıştı.

10 gün yas ilan edilecek

İngiliz Daily Mail gazetesi'nin haberlerine göre, 92 yaşındaki Kraliçe'nin yaşamını yitirdiği resmi olarak açıklandıktan bir gün sonra "London Bridge" adı verilen plan uygulanacak. Bu plan çerçevesindeki tüm hazırlıklar önceki gün bazı üst düzey bakanların da katılımıyla gizlice tatbik edildi. Haberde politikacıların ilk kez kamu personelleri ile birlikte aynı odada plan üzerinde görüştükleri ifade edilirken, Kraliçe'nin ölümünün ardından 10 gün yas ilan edileceği ifade edildi.

Kraliçe'nin ölüm provalarına başlanmıştı

"London Bridge Planı", Kraliçe'nin St Paul's Katedrali'nde katıldığı bir tören sırasında rahatsızlanmasının hemen ardından hazırlandı. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Kraliçe'nin rahatsızlığı ciddi olmadığı ve bu nedenle de doktor çağrılmadığı ifade edildi. İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Kraliçe 2. Elizabeth'in ölmesi durumunda yapacağı yayının provalarına önceden başlamıştı.

Kraliçe'nin ölüm ilanından sonra ulusal marşı yayınlayacak

BBC Gazetecilik Akademisi'nde yürütülen hazırlıklarda, çalışanlara Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreninde spikerlerin giyeceği kıyafetlerden verecekleri bilgilere ve kanalın yayın akışının nasıl olacağına kadar her türlü detay öğretildiği ifade edildi. BBC'nin deneyimli sunucularından Huw Edwards ve Nicholas Witchell'in Kraliçe'nin ölümünü sundukları varsayımsal videolar, çalışanlara izletildi. BBC, Kraliçe'nin ölüm ilanından sonra ulusal marşı yayınlayacak, akabinde tüm kanallarının arka fonuna Kraliçe'nin fotoğrafını koyacak.

Kraliçesi Elizabeth'in cenaze töreni 12 gün sonra düzenlenecek

Koyu renk takım elbise kuralına uygun olarak erkek sunucular, takımlarının içine beyaz gömlek giyerek siyah kravat takacak. İlandan 12 gün sonra gerçekleştirilen cenaze törenine kadar ise yayın akışını kesin olarak değiştirecek ve eğlence programlarını kaldıracak.

Ülke genelinde tüm radyo ve televizyon kanallarının da Kraliçe'nin ölünün ardından nasıl bir yayın politikası izleyeceğinin netleştirildiği ifade edildi. Kraliçe'nin öldüğünün resmi olarak açıklanmasının ardından çalınacak olan duygusal parçaların listesinin de hazırlandığı ifade edildi.

Senin için hazırladığımız haberler