"Bize 'her türlü hileyi yapın' diyorlar"

06.10.2020 - 17:57 | Son Güncellenme: 06.10.2020 - 18:02

Son dakika spor haberleri... Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, transfer gündemine dair açıklamalarda bulundu. Cengiz, takımın teknik direktörü Fatih Terim'e dair sözlere de yer verdi. Taraftarların son zamanlarda 'Galatasaray neden transfer yapmadı' sorusuna açıklık getiren Cengiz, 'En çok transfer yapan transfer şampiyonu olacaksa, bu rakibimize verilsin' dedi. İşte Cengiz'in açıklamaları...

"Bize 'her türlü hileyi yapın' diyorlar"

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Cengiz, taraftarların transfer yapılmamasına yönelik eleştirilere, harcama limitleri konusuna ve teknik direktör Fatih Terim'e dair pek çok konuya değindi. 

 

 

Fatih Terim ile arada sorun var mı?

Teknik direktör Fatih Terim ve yönetimin arasında bir problem olmadığını belirten Mustafa Cengiz, ''Florya ile kulüp ayrıymış gibi bir kategorize var. Bir bölünme gibi görünüyor, asla öyle bir durum yok. Hocamızla biz her zaman görüşüyoruz. Bir araya da geliyoruz. Sağ olsun hocamız, dün de her şeyi masaya yatırdık. Bazı söylemler adrenalin yüksekken, insanlar maç kaybettiğinde veya maç kazandığında ya aşırı sevinç ya da aşırı üzüntüyle bazı kelimeler kullanabiliyor. Kelimeler her yere çekilebiliyor.

Hocamızın açıklamaları bizim için yeterli oluyor. Hocamız bir ikonik karakter. Sadece Galatasaray için değil Türk futbolu için de çok değerli bir insan. Çok değerli bir teknik direktör. Tabii yıllar geçtikçe sürekli olarak başarıya endeksli bir camiada geçici de olsa yenilgiler insanları üzüyor'' dedi.

'Florya ve kulüp iç içe'

'Florya ve kulüp, hepsi iç içe ve hep birlikteyiz' diyen Cengiz, ''Salı günü uyandığımda canım sıkkın... Allah başka dert vermesin derim. 'Vay anasını Galatasaray yine puan kaybetti' diye üzülürüm. Bunun başkanlıkla da alakası yok. Bu diğer takım taraftarları içinde geçerli. Hepimiz üzülüyoruz ama hiçbir sorun yok. Aslında sorunun hiç olmaması kötü bir şey. Eğer sizin bir aile yaşantınızda, camia yaşantınızda, dernekte hiçbir sorun yoksa orada bir şeyler yanlış. Sorun olmalı ve o sorun iyi niyetle, dürüstlükle düzeltilmeli'' şeklinde konuştu.

"Mesleğim pompacılık değil"

Bana mesleğimi sorarsanız 'Pompacılık' değil. Benim mesleğim 'İdarecilik'. Şimdiki deyimle yöneticilik. Aldığım eğitim ve bütün ömrüm böyle geçti. İşletmecilik ve yöneticilik. Fakat, Galatasaray'da yönetilmesi gereken bir oluşum. 

Bu 6. transfer dönemine girdiğimizde bir şeyi öğrendim, nihayet. Boş kalan beynime sirayet etti. Ki ben eksikliğimi gördüm. Neyi gördüm değerli arkadaşlar? Ben öğrendim ki Türkiye Süper Lig'in dışındaki şampiyonlukların dışında nasıl yaz ve kış olimpiyatları var; bir yaz transfer sezonu var, bir de kış transfer sezonu var.

"Bu yaz transfer sezonu birincileri ve ikincileri belirleniyor"

Bu yaz transfer sezonu birincileri ve ikincileri belirleniyor. Bizim gibi taraftarlarımızın nezdinde küme düşenleri belirleniyor ve birincilikleri belirleniyor. Bu hep transfer edilen bu oyuncuların sayısı hem de toplam harcanan meblağ açısından. Ben bunu öğrendim. Bu konuda cehaletimi gördüm, eksiğimi gördüm. Mutlaka bizim çok daha transfer etmemiz gerektiğini gördüm. Geçmiş yıllara döndüm baktım biz 24 Ocak'ta görevi devraldığımız 2018'den bu yana 54 futbolcuyu ihraç etmişiz, transfer etmişiz. İçinde kiralık yolladıklarımız da var. Altın jenerasyon dediğimiz jenerasyonu biz Galatasaray'ın geleceği olarak görüyoruz. Onları özellikle 1. Lig takımlarına yolladık, oynayacaklar ve çok daha değerli bir şekilde altyapıdan Galatasaray'a geri dönmüş olacaklar.

Fenerbahçe'ye gönderme

En çok transfer edilen bir madalya verilecekse transfer şampiyonu ise rakibimize verilsin. Zaten o daha fazla çıkartıyor şampiyonluk sayısını. Biz de oradan veririz. Biz küme düştük. Buradan resmi kurumlara sesleniyorum. Türkiye'de limitlere uyan, kurallara uyan, kırmızı ışıkta duran, şeffaf olan, açık ve net olanlar cezalandırılmalı. Kurallara uymayanlar, limitlere uymayanlar ödüllendirilmeli, şampiyon ilan edilmeli iki kere.İki şampiyonluk da oradan verilmeli. Bizler gibi kurallara uyan kulüpler, limitlere uyan kulüpler tam tersine ihraç edilmeli, bir an evvel yönetimleri istifa etmelidir.

"Türkiye'de ilk kez CAS'ta dava kazandık"

Bizim bu göreve gelme nedenimizin tek bir nedeni var. Mali anlamda 157 milyon Euro var 11 futbolcuya harcanmıştır vergiler hariç. Biz bunu düzeltmeye geldik. UEFA'dan 2+1 yıl bize açıkça söyledi ki herkes biliyor, 147 milyon Euro cezalandırılmamız, 2+1 yıl ceza almamız gerekiyordu. Biz 4 ayda bunu hallettik. UEFA ayağa kalktı. UEFA Hakemler Komitesi Başkanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Eski Başkanı bizim ceza almamız için tekrar soruşturmayı açtı. CAS'a gittik ve Türkiye'de ilk kez CAS'ta dava kazandık. Bizim buraya geliş nedenimiz önce içimizi kemiren 147 milyon Euro borç ne demek siz biliyor musunuz? 1.5 milyar TL... 3 yıl için. Biz bunu temizledik. Buraya gelişimizin nedeni ekonomik ve mali açıdan kulübü düzlüğü çıkarmak. Kayyuma atanma tehlikesi olan kulübü kara geçirdik. Bütün bunlar unutuldu ve 2 kupa... Biri Türkiye Kupası ve bir Süper Kupa. Toplam 28 Espor dahil kupamız var 2.5 yılda.

"Limitlerde müthiş bir yanılgı var"

Bütün bunlar da önemli değil. Biz bu transfer döneminde sadece bonservise 680 bin Euro verdik. Limitleri aşmadık. Limitlerde müthiş bir yanılgı var. Galatasaray'ın diyorlar 600 milyona yakın limiti var niye kullanmıyorlar. Ya kardeşim o bütün ücretler dahil. Yani sizin harcayacağınız para değil o. Bütün teknik kadro, sporculara ödenen ve menajerlere ödenenden sonra elde kalan para. Bizim bu konuda yoktu zaten har vurup har savuracak bir limitimiz yok. Bizim zaten 60 milyon Euro bonservis artı futbolcu giderimiz var. Çarpın çok basit bir hesap. Son 3 günde biz rahatlamaya ulaştık 20 milyon TL, fakat teknik kadro haklı olarak biz laf olsun torba dolsun diye transfer yapamayız. Bizi en azından Etebo ayarında bir orta saha almalıyız. Laf olsun diye transfer yapamayız.

"Siz de her türlü hileyi yapın satın, alın"

Taraftar bize her şey diyebilir, taraftar haklı. İstifa edin, bırakın, yapamadınız. Ben bunu anlayışla karşılıyorum, kızmıyorum, taraftarın talebine de kızmıyorum. Bize diyorlar ki, "Siz de her türlü hileyi yapın satın, alın". Hayır biz öyle bir şey yapamayız. Bizden bunu istemeyin.

Galatasaray asla yanlış yollara tenezzül etmez. Biz dürüstlük içinde, doğruluk içinde cezamız neyse onu da çekeriz. Galatasaray kültürü budur. Galatasaray örnek olmak durumundadır. Eğer bir iyilikten dönersek ondan daha kahpe olamayız.

"Transfer konusunda başarısız olduğuma inanmıyorum"

Ben transfer konusunda şahsen başarısız olduğuma inanmıyorum. Galatasaray bir dünya markasıdır, Galatasaray'ın yarattığı algı efekti dev bir efekttir bütün dünya çapında. Biz rastgele futbolcu alamayız. Paraları bastıramayız. Bizden asla böyle bir şey beklemesin. Neye mal olursa olsun... Pandemi dönemi olmasa biz 50 kere seçime giderdik. Biz bu laflara dayanamayız. Biz kurgulanmış algılara, sosyal medyadaki birtakım operasyonlara yüz veremeyiz. Ne ise er meydanı onun görülmesini isteriz.
Ben katılırım katılmam ayrı bir konu. Hocamız da haklı olarak yüreği yanmış. İlk defa maçı erken bıraktı. Onları konuştuk tabii. Uzatmayı tabi 5 dakika veriyor.. Oyun duruyor, 6 oyuncu giriyor en az 8 dakika vermesi lazım 5 dakika veriyor. Hoca buna isyan ediyor. Tepkisine ben karışamam, ben onu yönlendiremem. Hocamızın tepkisi bu. Maç pazartesine alınamaz mı dedi. Alınamaz dedi federasyon milli maç var diye.

Şimdi parametre çok. Futbolcu transfer etmek, transferde çok para harcamak... Yani babanızın parasını harcar gibi kulübü borçlandırmak Galatasaray tarzı değil. Benim harcayıp harcamamam ya da birinin harcaması değil. Galatasaray kültüründe bu yok. Bize mesela şey dediler, "Çok konuşuyorsunuz, menajerlere %90 verdiniz". Beni ilgilendirmez. Bana şöyle gelir. Bir futbolcunun maliyeti 2. Bu ikiye bakarım ben ve onay veririm en başta. Bu iki menajerle futbolcu arasındaki ilişkide bunun %90'nını o oluyormuş %10'nunu o alıyormuş beni hiç ilgilendirmez. Ben benden çıkan paraya bakarım. Şeffaf olarak her şeyi açıklıyoruz ve federasyona da veriyoruz. Ben bütün spor medyasına saygı duyuyorum. Bunlar da görevini yapıyor. Öyle bir şey yapsınlar ki ben de uyanayım. Asla düşman gibi görmem. Ayrıca bize demediler mi siz menajerliği 10 bin Dolar bildirdiniz, menajerler ücreti nerede diye. Bir de oradan yedik. Şimdi menajerlere çok veriyorsunuz diyorlar. Ben anlamadım. Yani bunun hangisi doğru. Biz geri dönük bakıyoruz nerede hata yaptık. Tonlarca oyuncu alıyorsak bizi sorgulayın arkadaşlar. Ama bunlar doğruysa saygı duyarız. Bunu şikayet etmeyiz.

"Galatasaray için ölürüm"

Bana hiçbir şey olmaz, ben turp gibiyim. Herkes elinden geleni ardına koymasın. Ben bu Galatasaray için ölürüm ama Galatasaray başkanı olarak ama olmayarak.

Senin için hazırladığımız haberler