Burak Elmas büyük konuştu! Galatasaray havuzdan çıkabilir mi?

16.12.2021 - 14:06 | Son Güncellenme: 16.12.2021 - 14:27

TFF'ye savaş açan Burak Elmas, Galatasaray'ın yayın havuzundan çıkabileceğini söyledi. Kanuna göre bunun ihtimali yüzde sıfır!

Burak Elmas büyük konuştu! Galatasaray havuzdan çıkabilir mi?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Galatasaray Başkanı Burak Elmas, dün kulübün divan kurulunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Tartışmaya tamamen kapalı olan ve kesinlikle kendi inisiyatifinde olmayan bir konuda da bir iddiada bulundu: “Süper Lig maç yayın havuzunda yer almayız”.

Burak Elmas çok iddialı konuştu

Göztepe Kulübü Başkanı Mehmet Sepil ile yayın ihale komisyonunda ve hâlâ istifa etmemiş olmasına karşın Elmas, ne TFF’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun, ne TFF Ana Statüsüne, ne de TFF Yayın Talimatına göre mümkün olan, bunun yanında Futbol Disiplin Talimatı’nın 54. Maddesi'ne göre de ağır yaptırımları öngören bir konuda çok büyük konuştu.

Yayın ihalesi yapma hakkı TFF'nin

Şimdi, Süper Lig Yayın Havuzu'na dair adı geçen kanun, statü ve talimat maddelerine bir bakalım:

TFF’nin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun

 

Madde 13: Yayınların ve Protokol tribünlerinin Düzenlenmesi

 

(1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki tüm futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran yönetim kurulu yetkilidir.

(2) Anılan yetki özellikle TFF’nin yayın haklarının merkezi olarak pazarlanmasını ve elde edilen gelirin yetkili organlar tarafından alınan kararlar uyarınca kulüplere dağıtılmasını kapsar.

 

Metinde görüleceği gibi futbol müsabakalarının yayın düzenlenmesi sadece TBMM’de değişikliğe uğrayabilecek kanunla TFF’ye verilmiş durumda.

TFF yetki vermezse maç yayını olmaz

 

TFF Ana Statüsü


Madde: 74 Yayınların Düzenlenmesi

1. Futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran TFF Yönetim Kurulu yetkilidir.

2. (12.06.2009 tarihli Genel Kurul kararı ile eklenmiştir.) Anılan yetki özellikle TFF’nin yayın haklarının merkezi olarak pazarlanmasını ve elde edilen gelirin yetkili organlar tarafından alınan kararlar uyarınca kulüplere dağıtılmasını kapsar.

3. Yönetim Kurulu söz konusu yetkiyi kullanırken Türk futbolunun, kulüplerin ve TFF'nin menfaatlerine öncelik verir.

 

4. Milli müsabakalar şifreli yayınlanamaz.

 

5. Mobil haklar münhasıran TFF Yönetim Kurulu tarafından düzenlenir.

6. Kulüplerin yayın kuruluşları ile yapacakları sözleşmeler, TFF’nin gözetim, denetim ve onayına tâbidir. TFF tarafından onaylanmayan sözleşmeler, TFF’ye karşı hüküm ifade etmez. Gerekli yayın yetki belgesi TFF'den alınmadığı sürece hiçbir müsabaka televizyonda, radyoda, internette ve benzeri hiçbir ses ve veri taşıyıcılarında yayınlanamaz.

7. (01.06.2019 tarihli Genel Kurul kararı ile değişik) T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İl Müdürlükleri ve İl Ofisleri arasında müsabaka yayınlarına ilişkin işbirliğine dair kural ve usuller Spor Tesisleri ve Personel Hizmetlerinin Kullanımına İlişkin Protokol ile belirlenir.

8. Müsabakaların yayınına ilişkin kural ve usuller, yayın şirketleri ve kulüplere verilebilecek haklar ve uygulanabilecek yaptırımlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak Yayın Talimatında belirlenir.

9. TFF, düzenlediği müsabakaların TV ve radyoda yayınına ilişkin lisanslar konusunda kulüpler adına şartnameler hazırlayabilir, ihaleler düzenleyebilir ve sözleşmeler imzalayabilir. TFF, Süper Lig yayın hakları ile alakalı olarak Kulüpler Birliği’ne danışır.

10. Yayın hakları ihalesi, yürürlükte bulunan yayın lisans sözleşmesinin süresinin sona ermesinden en erken bir yıl en geç altı ay önce yapılır.

(Buradaki 10. Madde'de şu anda bir statü ihlali olduğunu da hemen belirtelim. Çünkü 22 Mayıs 2022’de sona erecek olan Süper Lig’in yeni yayın ihalesinin 22 Kasım 2021’e kadar çoktan bitmiş olması gerekiyordu)

Parayı da yine TFF dağıtır

Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatı'na bakalım bir de:

Madde: 3 Yayınların Düzenlenmesi


(1) Tüm futbol müsabakalarının televizyon, radyo, internet ve her türlü teknik cihaz ve benzeri araçlarla yayınlanmasına, iletilmesine, yayınların düzenlenmesine ve programlanmasına münhasıran TFF yetkilidir.

(2) TFF tarafından yayın haklarının merkezi olarak pazarlanması amacıyla sözleşme yapılır.

 

(3) Sözleşme sonucunda elde edilen gelir, TFF tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kulüplere dağıtılır.

Futbol Disiplin Talimatı

 

Madde: 54 Yayın

 

Ev sahibi kulüp TFF’nin kulüpler adına ve hesabına yayın sözleşmesi imzaladığı kişilerin yayını en iyi şartlarda yapabilmesi için gerekli ortamın sağlamak ile yükümlüdür. Yayın hazırlıklarının ya da yayının kısıtlanması veya engellenmesi halinde ev sahibi kulüp:

(a) Süper Lig’de ilk ihlalde 500.000.-TL para cezası, ikinci ihlalde 500.000.-TL para cezası ile birlikte iki saha kapatma cezası, üç ve üstü ihlal halinde 1.000.000.-TL ile birlikte üç puan indirme cezası;

(b) Diğer liglerde ilk ihlalde 85.000.-TL para cezası, ikinci ihlalde 500.000.-TL para cezası ile birlikte iki saha kapatma cezası, üç ve üstü ihlal halinde 500.000.-TL para cezası ile birlikte üç puan indirme cezası, ile cezalandırılır.

Kendi başına hareket mümkün değil

Kulübün havuzdan çıkma şansı yüzde sıfır!Tüm metinlerde görüleceği gibi futbol müsabakalarının yayınlarının düzenlenmesi sadece TBMM’de değişikliğe uğrayabilecek kanunla TFF’ye verilmiş durumda. TFF de bu yetkiye dayanarak çeşitli talimatlar yayınlayıp maç yayınlarını düzenlemiş. Yani herhangi bir kulübün kendi başına yayın ihalesinde yer almayıp havuzdan çıkabilmesi, kendi statlarındaki maçlarda yayınları engellemesi ihtimali % 0.

Eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da önceki yıllarda TFF ile benzer sorunlar yaşamış ve havuzdan çekileceklerini açıklamış ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmemişti. Burak Elmas’ın da bana göre bu talihsiz açıklamasının içinin boş olduğunu üzülerek belirtmek zorundayım.

Senin için hazırladığımız haberler