İşte Beşiktaş'ın 2022 Bütçesi. Takıma Ne Kadar Para Harcanacak?

31.05.2022 - 12:58 | Son Güncellenme: 31.05.2022 - 13:04

Beşiktaş yönetimi 2022 bütçesinde 1.7 milyar lira zarar edileceğini beyan etti. Bazı üyeler bunu yanlış buldu. Peki hayali bütçe mi yoksa gerçekçi bütçe mi yapmak mı doğru? İşte cevaplar…

İşte Beşiktaş'ın 2022 Bütçesi. Takıma Ne Kadar Para Harcanacak?

AJANSSPOR-HABER

Geride kalan hafta sonunda Beşiktaş hem mali ve idari genel kurul yaptı hem de yeni yönetimini seçti. Ahmet Nur Çebi, önce ibra aldı sonra da 3 yıllığına yeniden başkan seçildi. Mali ve idari genel kurulda bazı üyeler yeni dönem bütçesine dikkat çekti. Çünkü Çebi yönetimi, yeni tahmini bütçede kâr veya başa baş bir vaatte bulunmadı. Aksine zarar edileceğini belirterek, onay aldı.

Üyeler zarar bütçesine karşı çıktı

Kongre üyelerinden Avukat Ali Rıza Dizdar ve Tamer Mert, yaptıkları konuşmalarda bunun kabul edilemeyeceğini savundu. Çünkü yönetim tahmini bütçede 1 milyar 700 milyon lira zarar edilmesinin beklendiğini yazdı. Oysa bugüne kadar yönetimler ya kâr ya denk bütçe taahhüdünde bulunuyordu. Çebi yönetimi ise peşinen zarar edileceğini beyan etti.

Hayali değil gerçekçi bütçe

Yönetimin hayali bütçe yapmak yerine gerçekçi davrandığı yorumları da yapıldı. Geçmişte birçok yönetim kâr edilen veya başa baş bütçe taahhüdünde bulunsa da bu hedeflere ulaşılamadı. Hatta bu nedenle mahkemelik dahi olundu. Aşılan bütçe için kongreden onay alınmadığı için davalar açıldı. Bunun en son örneği Fikret Orman yönetimi oldu.

Bankalara 150 milyon lira ödeme

Beşiktaş'ın gerçeklerine bakıldığında pozitif bir bütçe mümkün mü? Bankalarla yapılan borç yapılandırması çerçevesinde Ağustos ayında 150 milyon liralık bir ödeme var. Futbol takımında bonservis hariç asgari bütçe 25 milyon Euro olması hedefleniyor. 600'ü aşan toplam bir personeli olan kulübün günlük harcamaları ve diğer branşlara yapılacak harcamalar... Kulübün kesin gelirleri, kemikleşmiş kesin giderlerinin zaten altında kalıyor. En büyük gelir kalemi yayın geliri geçen yılın da altında kalacak. Zaten ortada henüz bitirilmiş bir ihale de yok.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş teklifini yaptı... Fenerbahçe'den sonra Fransız rakip çıktı
Habere Git

Gelir 878 milyon, gider 2 milyar 537 milyon

1 Ocak-31 Aralık 2022 bütçesinde yönetim 878 milyon lira civarında bir gelir bekliyor. Buna karşın giderse 2 milyar 537 milyon lira olarak öngörülüyor. 1 milyar 428 milyon lirayla en büyük gider Futbol A.Ş'ye ait. Bunun 1 milyar 135 milyon lirası ücretlerden oluşuyor. İkinci en büyük gider kalemiyse 809 milyon lirayla finansman giderleri. İşin esası bütçenin kapsadığı 5 aylık dönem zaten geride kaldı. 5 aylık reel durum da yönetime bu gerçekçi tabloyu zorunlu kılmış gözüküyor.

Yeni dönemde Avrupa geliri de yok

Kulüp gelecek sezon Avrupa'ya da gidemeyecek. Oysa Konferans Ligi'ne gidilseydi en aşağı 4-5 milyon Euro bir gelir elde edilecekti. Kulübün sponsorluk satabileceği elinde çok fazla ürünü de kalmadı. Yeni ve anlamlı bir tek gelir kaynağı olarak kripto para piyasası. Bir diğer aset de borsa şirketinde sermaye artırımına giderek kaynak yaratmak. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında yönetimin hayal satmak yerine gerçekçi bir bütçe sunması ezber bozmak anlamında da kayda değer görünüyor.

Dizdar: Yasaya aykırı bir bütçe

Kongrede bu duruma itiraz eden kıdemli üyelerden Ali Rıza Dizdar, Ajansspor'a konuya dair yaptığı değerlendirmede, "Genel kurula peşin olarak tahmini bütçede zarar miktarı yazılamaz. Bu yasalara ters. Tahmini bütçede, bütçe açığının nasıl kapanacağı anlatılır. Bütçede sapma olursa kongreden yeni yetki alırsın" diyor.

Akşar: Denk bütçe ancak temennidir

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar ise "Ben yeni Spor Kulüpleri ve Federasyonları Yasası'nda kur farkından ve faiz artışlarından oluşacak zararlardan yönetimin sorumlu tutulacağına ilişkin bir düzenleme göremedim. Yönetim buna sığınmış. Geçmişten gelen önemli tutarda borç varken, zaten denk bütçe sadece temenni olarak kalır. Geçmiş borçlardan oluşacak zararlar yönetimi bağlamaz" diyor.

Başarısızlığa kılıf mı aranıyor?

Yönetimin teamüllere göre yine de en azından bir denk bütçe sunması gerektiğini belirten Akşar, "Öyle olması gerekiyor. Hiç bir mantıklı yönetim zarara dayalı bir bütçe yapmaz. Doğal olarak riskleri dikkate alan temkinli bir bütçe hazırlanabilir. Ama bu şekilde bile olsa, nihai hedef bütçelenen yılı kâr ile; yani gelir fazlası ile kapatmak olmalıdır. Yönetim mali başarısızlığına kılıf yaratmak isterse böyle bir bütçe yapabilir" diyor.

Senin için hazırladığımız haberler