Cezayirli boksör Imane Khelif trans birey mi?

02.08.2024 - 11:12 | Son Güncellenme: 02.08.2024 - 12:52

Ajansspor yazarı Mehmet Sevinç yeni yazısında, Cezayirli boksör Imane Khelif hakkındaki tartışmalardan bahsetti. İşte detaylar...

Cezayirli boksör Imane Khelif trans birey mi?

Mehmet SEVİNÇ - AJANSSPOR

Başlıktaki soruya cevabı hemen verelim: HAYIR.

Dün sosyal medya adeta yıkıldı, ulusal basında da boks kendine bir hayli yer buldu. Ancak konuşulanların çoğu eksik bilgiye dayanıyordu. Paris 2024’teki boks maçlarının kalitesi değil cinsiyet tartışmaları konuşuluyordu. Son 16 turu velter sıklet maçını İtalyan Angela Carini'ye karşı 46 saniyede kazanan Cezayirli Imane Khelif (2022 İstanbul’da dünya 2.si) ve Cuma günü (bugün) mücadele edecek Tayvan'ın çifte dünya şampiyonu Lin Yu-ting’in (2022’de İstanbul’da 2. dünya şampiyonluğu kazanmıştı) Olimpiyatlarda yarışmasına izin verilmesi özellikle sosyal medyada gündem oldu.

Khelif’in (Tokyo 2020’de de ringdeydi), İtalyan rakibini yıldırım hızıyla yenmesi, rakibinin ve olası rakiplerinin yaptığı açıklamalar IOC üzerinde çok ciddi baskı yarattı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 1 Ağustos Perşembe günü, cinsiyet ayrımına rağmen iki kadın boksörün Paris Olimpiyatları'nda yarışmasına izin verme kararını savundu ve ikilinin keyfi bir karar nedeniyle "saldırıya" maruz kaldıklarını söyledi.

Her iki boksör de, Uluslararası Boks Birliği’nin (IBA), erkek XY kromozomuna sahip (Swyer Sendromu) sporcuların kadınlar müsabakalarında yarışmasını engelleyen uygunluk kurallarına uymadıkları için 2023 Dünya Şampiyonası'ndan diskalifiye edilmişti.

Ancak IBA son dönemde yaşadığı, yönetim ve finans sorunları nedeniyle IOC tarafından tanınmıyor. Bu nedenle Paris 2024’e katılım prosedürü ve aynı zamanda boks müsabakaları organizasyonu da IOC tarafından yönetiliyor.

İlgini Çekebilir
Cezayirli boksör Imane Khelif ile gündeme gelen swyer sendromu nedir?
Habere Git

IOC yaptığı açıklamada, "Bu iki sporcu IBA'nın ani ve keyfi bir kararının kurbanıydı" dedi. “2023'teki IBA Dünya Şampiyonası'nın sonuna doğru, herhangi bir yasal süreç olmaksızın aniden diskalifiye edildiler.”

Bazı sporlar, kadınlar müsabakalarında yarışan sporcular için izin verilen testosteron düzeylerini sınırlandırırken, diğerleri daha farklı ve sert önlemler alabiliyor. Her sporda aynı şartlar söz konusu değil.

“Cinsel Bozukluktaki Farklılıklar” genleri, hormonları ve üreme organlarını içeren bir grup nadir durumdur. Bazı kişiler kadın olarak yetiştirilir ancak XY cinsiyet kromozomları ve kan testosteron düzeyleri erkek aralığında olabilir.

IOC, Paris 2024’teki uygunluk kurallarının 2021 Tokyo Oyunları kurallarına dayandığını ve yarışma sırasında değiştirilemeyeceğini söyledi. "Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırganlık tamamen, uygun bir prosedür olmaksızın alınan bu keyfi karara dayanıyor - özellikle de bu sporcuların uzun yıllardır üst düzey müsabakalarda yarıştığı göz önüne alındığında" dedi.

Açıklamada, "IOC, iki sporcunun şu anda maruz kaldığı kötü muameleden üzüntü duymaktadır" denildi. “Herkes ayrım gözetilmeksizin spor yapma hakkına sahiptir.” dendi. IBA ise yaptığı açıklamada IOC’yi suçladı ve Paris Oyunları'ndaki "uygunluk tutarsızlıklarını" kınadı.

Kuruluş, "Hem Imane Khelif hem de Lin Yu-ting son testlerde, ilgili etkinliklerimizde kadınlar kategorisinde yarışmak için gerekli uygunluk kriterlerini karşılayamadı" diye ekledi.

"Boksörlerimizin güvenliği bizim en büyük önceliğimiz olduğundan, kararın (boksörleri diskalifiye etme) acil niteliği haklıydı” diyerek de kendini savundu.

Senin için hazırladığımız haberler