Damien Comolli Fenerbahçe'yi konuştu! "Önce Avcı'yı sonra Belözoğlu'nu istedim"

31.12.2021 - 13:42 | Son Güncellenme: 31.12.2021 - 18:14

Fenerbahçe'nin eski Sportif Direktörü Damien Comolli, Ali Koç'a, Abdullah Avcı'yı sonra da Emre Belözoğlu'nu önerdiğini ancak reddedildiğini açıkladı.

Damien Comolli Fenerbahçe'yi konuştu! "Önce Avcı'yı sonra Belözoğlu'nu istedim"

Fenerbahçe'de Sportif Direktörlük yapmış olan Damien Comolli, FutbolArena'dan Alp Ulagay'a, Sarı-Lacivertli kulüpte çalıştığı dönem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İlgini Çekebilir
Emre Belözoğlu 11 maçtır yenilgi yüzü görmedi
Habere Git

12 Haziran 2018 tarihinde Fenerbahçe ile sözleşme imzalayan Comolli, o dönemki teknik direktör seçimleri hakkında konuştu.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe'de kriz! Yıldız futbolcu...
Habere Git

"Fenerbahçe başkanlık seçimi kampanyasında çalıştım"

Fenerbahçe'de seçim kampanyalarında görev aldığını belirten Comolli, "Seçimden önce Fenerbahçe başkanlık seçimi kampanyasında çalıştım. Seçim öncesi Ali Koç'la futbol programı üzerine yaklaşık 12 ay çalıştım. Ya da 10 ay. Sanırım Ağustos 2017'de başladık. 3 veya 4 Haziran 2018'de seçildi ve ben de ertesi gün İstanbul'a geldim. Yani Ali Koç'u seçimlerden iki-üç yıl önce tanıyordum ve seçimlerden önce yaklaşık 10 ay onunla çalıştım" dedi.

"İlginç bir süreçti"

Comolli, yaptığı açıklamada Fenerbahçe'de birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi. Comolli, "Takımı değerlendiriyorduk, oyun stilini değerlendiriyorduk. Akademide U15 ve-U16'dan yukarıya doğru gelebilecek ilginç oyuncular var mı diye anlamaya çalışıyorduk. Bu nedenle her maçı ve Fenerbahçe genç takımlarının birçok maçını izlemeye gittik. Ali Koç'un seçimleri kazanması durumunda ilk günden itibaren veya ilk birkaç ayda hayata geçirebileceğimiz farklı projeler üzerinde çalışıyorduk. Evet, düşünce buydu. Geçmişe de bakarak, oyun stilini belirledik. Fenerbahçe'nin oyun stili nasıldı, takım nasıl oynamalıydı? Evet, ilginç bir süreçti." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'nın en yaşlı üçüncü takımına sahiptik"

Yapılan ilk hatalardan birinin, Ali Koç'un sözü olduğunu dile getiren Comolli, "Her şeyden önce, uzun vadede sürdürülebilir bir kulüp kurmak istedim. Takımı gençleştirmek istedim çünkü Avrupa'nın en yaşlı üçüncü takımına sahiptik. 31 lig arasında, Avrupa'nın en yaşlı liginde, Avrupa'nın en yaşlı üçüncü takımına sahiptik. Dürüst olmak gerekirse, bir noktada şampiyonluğu kazanmak istiyordum. Sanırım yaptığımız hatalardan biri de Ali Koç'un “ilk sene şampiyon olacağız” demesiydi. Bence biz buna hazır değildik, o buna hazır değildi, ben buna hazır değildim, takım buna hazır değildi. Ve kulüp bir bütün olarak buna hazır değildi." şeklinde konuştu.

"Stadyum bazen neredeyse yarı yarıya boştu"

İyi futbol oynayarak, göze güzel gelen oyun seyrettirmek isteyen Comolli, "Bir akademiyle beraber Türkiye'nin en iyisi ve Avrupa'nın en iyilerinden biri olacak bir genç geliştirme programı kurmak istedim. Bir yüksek performans ortamı ve yıllar içinde sürekli hale gelecek bir kazanma kültürü inşa etmek istedim. Ve sürekli aşırı harcama yapmaya ve 30'lu yaşlarındaki oyuncularla sözleşme imzalamaya bir son vermek istedim. Düşünce buydu. Ve de düzgün bir oyun stiline sahip olmak, hücuma dönük bir oyun stiline ve taraftarların yeniden özdeşleşebileceği değerlere sahip olmak. Çünkü biliyorsunuz taraftarlarla bir önceki yönetim kurulu arasında bir tür kopuş yaşanmıştı. Biz gelmeden önce, stadyum bazen neredeyse yarı yarıya, hatta tamamen boştu ve bu bizi gerçekten endişelendiriyordu." dedi.

Sözlerine devam eden Fransız futbol adamı, "Taraftarların ilgisini çekecek futbol stilini yeniden inşa etmek istedik. Şimdi beni endişelendiren şu; Geçen gün Kayserispor maçını izlediğimde stat yine boştu ve taraftarlar yönetim kurulunu protesto ediyordu. Ve bilirsiniz, bir Fenerbahçe taraftarı olarak, çünkü ben kesinlikle bir Fenerbahçe taraftarıyım, stadyumun Ali Koç seçilmeden önceki boş haline döndüğünü görmek benim için çok zor." ifadelerini kullandı.

"Borcun miktarı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu"

Ali Koç yönetiminin devraldığı borç hakkında bir şey bilmediklerini ifade eden Comolli, "Seçimden önceki 10 ayda şunu düşünerek hazırlandık... Her şeyden önce, Finansal Fair Play ile ilgili sorunlar olduğunu biliyorduk ama ne kadar kötü olduğunu bilmiyorduk. İkincisi, borcun miktarı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu, hiçbir fikrimiz. Bu 400 milyon, hatta 450-460 milyon gibi bir şeydi; inanılmaz bir miktardı. Bunu bilmiyorduk. Yani yaptığımız tüm planlamalar, ki birçok oyuncu izlemiştik, her şey, imzalamayı planladığımız oyuncular, içinde bulunduğumuz finansal kısıtlamalar nedeniyle birçoğunu yapamadık. Size bir örnek vereceğim. Şimdi Inter forması giyen Lautaro Martinez'i oldukça başarılı buluyorduk. Onu Avrupa'ya gelmeden çok önce izlemiştik. Ama sonra Fenerbahçe'de para olmadığını öğrendiğimizde Arjantin'deki kulübünün istediği parayı karşılamamızın imkânı yoktu. Ve bu oldukça sık başımıza geldi, bu yüzden yaklaşımımızı değiştirmek zorunda kaldık. Stratejimizi değiştirmeliydik. Ve evet, bazı oyuncular getirdik, bazen getiremedik. İnanılmaz başarılı olabilecek bazı oyuncular vardı, onlara yaklaşamadık dahi." diye konuştu.

"Yaptığımız ilk hata..."

O sezonki başarısızlığın nedenlerinden bahseden Sportif Direktör, "Yaptığımız ilk hata... Yabancı bir sportif direktörümüz olmamalıydı. Yani tecrübesiz yeni başkan, yabancı spor direktörü ve yabancı teknik direktör üçlüsü işe yaramadı. Bence ilk sezonda tecrübesiz bir başkan varken ya sportif direktör ya da teknik direktör Türk olmalıydı." dedi.

"Abdullah Avcı'yı getirmek istedim"

Ali Koç'un yönetime geldiği ilk dönemde "Yabancı bir sportif direktörümüz olmamalıydı. Yani tecrübesiz yeni başkan, yabancı spor direktörü ve yabancı teknik direktör üçlüsü işe yaramadı. Bence ilk sezonda tecrübesiz bir başkan varken ya sportif direktör ya da teknik direktör Türk olmalıydı." diyen Comolli, "Ben Abdullah Avcı'yı getirmek istedim. O Başakşehir'deyken önceliğim buydu. Bunu yapamadık. Ya da kulüp bir Türk sportif direktör getirmeliydi yabancı bir teknik direktör tercih ediyorsa. Ama herkes yeniyken, özellikle de Türk insanıyla yeni tanışmış bir sportif direktör ve bir teknik direktör seçmek bir hataydı." ifadelerini kullandı.

"Emre'yi teknik direktörümüz yapmak istedim"

Comolli, Emre Belözoğlu'nun teknik direktör olması gerektiğini söylediğinde, herkesin buna karşı çıktığını ifade etti. Comolli, "Her gün çok şey oluyordu. Size bir örnek vereceğim. Emre'yi teknik direktörümüz yapmak istedim. Birkaç ay boyunca, “Emre antrenör olmalı” dedim ve bunu Emre'ye de söyledim. Yönetim kurulu “hayır” dedi. Ben ayrılıyorum, ardından Emre'yi teknik direktör yapıyorlar. Ama yönetim kuruluna Emre'nin tecrübeli bir sportif direktörle çalışırsa Fenerbahçe'de başarılı olacağını söyledim. Ben veya bir başkası olabilir. Ben olmak zorunda değildim. Emre, inanılmaz derecede akıllı, inanılmaz derecede tutkulu. O harika bir lider. Futbolu biliyor, Fenerbahçe'yi seviyor. Harika bir teknik direktör olabilir. Ancak deneyimli bir sportif direktör ve yönetim kurulu tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bana “Hayır” dediler. Ayrıldım, onu antrenör yaptılar. Bakın şimdi Başakşehir'de ne kadar iyi işler yapıyor. Emre'nin inanılmaz yetenekli bir antrenör olacağına inanıyorum. Buna yüzde 100 kaniyim." şeklinde konuştu.

Damien Comolli kimdir?

13 Aralık 1972 doğumlu Damien Comolli, Monaco Altyapısının başına geçerek Teknik adamlık kariyerine başladı. İngiliz devi Arsenal'de scout'luk yapan Comolli, Tottenham Hotspur'da Futbol Şube Sorumlusu oldu. Fransa'nın Saint-Étienne takımında Sportif Direktörlüğe getirilen Comolli, buradaki başarılarının ardından Liverpool Sportif Direktörlüğü'ne geçiş yaptı. Liverpool'da Futbol Branş Sorumlu'yken, Ali Koç tarafından Fenerbahçe'nin Sportif Direktörlüğü'ne getirildi.

Damien Comolli şu an Toulouse kulübünün başkanı.

Simon Falette'nin transferi son damla oldu

Ali Koç'un 9 Ocak 2020 tarihinde  dönemin teknik direktörü Ersun Yanal ve Sportif Direktör Damien Comolli'den habersiz bir şekilde E. Frankfurt'dan kiraladığı Simon Falette'nin takıma katılması, Comolli için son damla oldu.

Comolli bu durumu daha önceki açıklamasında, "Bu halka açık bir bilgiydi, yani gizli saklı bir şey yok. Başkan, benim de teknik direktör Ersun Yanal'ın da geleceğini bilmediğimiz bir oyuncuyla imza atmaya karar vermişti. Bu kararına saygı duydum. O zaman da söylemiştim. Kulübe zamanının ve parasının birçoğunu harcayan biri olarak ve başkan olarak, istediğini yapma hakkı var. Ama bu kararı pek iyi karşılamamıştım." şeklinde ifade etti.

Simon Falette'nin karnesi

17 Ağustos 2021'de Hannover'den bedelsiz olarak Atakaş Hatayspor'a gelen Simon Falette, bu sezon 9 maçta görev aldı. 29 yaşındaki stoper, bu maçlarda 2 asist yaptı.

Falette, Fenerbahçe formasıyla çıktığı 12 maçta ise 1 kez gol pası verdi.

Comolli'nin işaret ettiği teknik adamların performansı

Damien Comolli'nin Fenerbahçe'deki görevi süresince teknik direktörlük koltuğuna getirmek istediği Abdullah Avcı ile Emre Belözoğlu, son dönemdeki başarılarıyla dikkat çekti.

Abdullah Avcı, Trabzonspor'un başında bu sezon şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerlerken, 2006 yılında Fenerbahçe'nin 45 puan ile kırdığı ligin ilk yarı puan rekorunu, topladığı 46 puan ile geçti.

Emre Belözoğlu ise Medipol Başakşehir'in başına geçtiği günden beri ligde çıktığı 11 karşılaşmada 26 puan toplayarak, hiç mağlubiyet almadı.

Senin için hazırladığımız haberler