Duvar Tenisi (Squash) Nedir, Nasıl Oynanır?

08.12.2022 - 15:20 | Son Güncellenme: 08.12.2022 - 15:33

Tenis haberleri... Duvar tenisi (Squash); raket ve topla iki oyuncu, çiftli oyunlarda ise dört oyuncu tarafından oynanan bir tür raket sporudur. Detaylar.

Duvar Tenisi (Squash) Nedir, Nasıl Oynanır?

AJANSSPOR-HABER

Duvar tenisi nedir, nasıl oynanır, vuruş teknikleri, ekipman ve özellikleri, oyun kuralları nasıldır? Kullanıcılar bununla ilgili aramalar yapıyor. İşte detaylar...

16'ıncı yüzyılda Fransa'da ortaya çıkan bu spor, insanların eğlence için sırayla topu duvara atmasıyla başladı. Oyun asıl popülerliğini 19'uncu yüzyılda İngiltere'de Harrow School öğrencilerinin futbol sahalarının boşaltılmasını beklerken oyalanmak amacıyla duvara top atmalarıyla kazanmış ve bundan sonraki süreçte geniş kitlelerin ilgisini çekmiştir.

Squash oyun kuralları

Oyunculara oyun başlamadan önce 5 dakikalık bir ısınma süresi tanınır. Maçlar genellikle 5 set üzerinden oynanır. Setler arasında 90 saniye ara vardır.

Ön duvarın orta kısmında yer alan çizgiye servis çizgisi denir. Servis kullanıldığında topun bu çizginin üstünde bir noktaya isabet etmesi gerekir. Aynı zamanda, servisi kullanan sporcunun bir ayağının da servis kutusuna basıyor olması gerekir.

Squash'ta setler 11 puan üzerinden oynanır. Beraberlik durumunda fark 2 sayı olana kadar set devam eder. Her hata sayıdır. Puanı kazanan oyuncu, servis atmaya da hak kazanır. Setler 3 (2 seti alan galip) ya da 5 (3 seti alan galip) set üzerinden oynanır.

Oyuncu, topu pervaza ya da altına, oyun alanının belirtilen çizgilerinin dışına, ön duvara çarptırmadan oyun alanının herhangi bir bölümüne atarsa servisi kaybeder. Oyuncu, topa bir kereden çok sayıda vurursa kaybeder.

Squash vuruş teknikleri
Forehand: Raketin bulunduğu taraftaki ayağın arkada, diğer ayağın önde olduğu pozisyonda yapılan vuruş tipi.
Backhand: Raketin bulunduğu taraftaki ayağın önde, diğer ayağın arkada olduğu pozisyonda yapılan vuruş tipi.
Drop shot: Topa ön köşelerden hafifçe sekecek şekilde vurulmasıdır.
Drive: Topa sert bir şekilde vurulmasıdır.

Squash kort ve ekipman özellikleri

Oynandığı saha bir tarafı açık, üstü kapalı bir küpü andırır. Bu saha normal bir tenis sahasından daha küçük boyutlara sahip olup, zemini parke ve duvarları özel alçı veya tahtadandır.

Squash kortunun boyu 9 m ve genişliği 6 m yüksekliği ise 4 m'dir. Otunda kullanılan raketin uzunluğu 56 cm'dir. Genişliği ise 21 cm'dir. Squash'in topu tenis topundan daha küçük boyutlara sahiptir ve kauçuktan yapılmıştır. Çapı 4 cm, ağırlığı ise 24 gramdır ve topun içerisinde bir damla sıvı bulunur.

Senin için hazırladığımız haberler