Düzeni yıkmaya geldi, düzene uydu

17.01.2020 - 16:15 | Son Güncellenme: 17.01.2020 - 16:15

Düzeni yıkmaya geldi, düzene uydu

Ali Koç, 20 yıllık Aziz Yıldırım dönemin ‘değişim’ sloganıyla sona erdirirken Avrupai bir Fenerbahçe vaat etti. Bunun için Cocu-Comolli ikilisini getirdi. Ancak saha sonuçları istenilen gibi gitmeyince, Koç da yıkmaya geldiği düzene uymak zorunda kaldı. Hem takım yönetiminde hem de rakiplerle kurduğu ilişkide…

AJANSSPOR-ANALİZ

 
 

Aziz Yıldırım’ın 20 yıllık dönemini yapılan kongrede tarihi bir oy farkıyla bitiren Ali Koç’un en büyük kozu ‘değişim’ olmuştu.

4 Haziran 2018'de göreve gelen Fenerbahçe olan Koç, futbol takımında bir ekol yaratmak, yönetiminiyse profesyonellere emanet etmek için kolları sıvadı. Bu değişimin iki önemli ayağı vardı: Hollandalı teknik adam Phillip Cocu ve Fransız sportif direktör Damien Comolli…
Amaç altyapıdan üstyapıya kadar aynı futbol aklına sahip bir takım ve kurumsal bir hafıza yaratmaktı.

Ne var ki tahmin edilenden de yüksek bir borçla kulübü devralan Koç yönetimi bir çok transferi son dakikaya sıkıştırırken, eldeki önemli oyuncuları da kaynak için satmak zorunda kaldı.

GENÇLİK DENİLDİ AMA…

Bir yandan da gençlik operasyonu başlatıldı. Altyapıdan çok sayıda oyuncaya profesyonel imza attırılırken Altınordu'nun gözde isimleri kaleci Berke Özer ile kanat oyuncusu Barış Alıcı alındı. İkisi de kiralık gönderildi. Ferdi Kadıoğlu dışında üst yapıya monte edilen isim yok. Takımın en önemli ismiyse geçen sezon satılmanın eşiğinden dönen ama Alanya’da toparlanıp gelen Ozan Tufan oldu.

DERBİ ODASINDA HALI KAVGASI!

Comolli geçen sezon kötü başlamanın faturasını takımın emektar kalecisi Volkan Demirel’e çıkarmıştı. Takımdaki uyumu bozduğu gerekçesiyle kadro dışı bırakıldı Demirel.

Takım içinden bilgiler sızdırıldığı iddiasıyla teknik heyetteki Turgay Altay, Murat Öztürk ve Alper Aşçı'nın görevlerine de son verildi.

Bu üçlünün Cocu'yu göndermek için çalıştıklarını açıklayan başkan Koç, “Soyunma odasında bir halı var. 'Bu halı ne?' deniyor. 'Bugün Beşiktaş bizi yenecek hocanın cenazesini halıya saracağız' cevabı veriliyor ve dalga geçiyorlar. 'Bu takımı yenemeyiz, kalitemiz yok' gibi söylemler var. Maç başlayacak yahu" dedi.

VE COCU GÖNDERİLDİ

Takım içinde yapılan operasyonlara rağmen başarı gelmedi. Cocu, kötü sonuçların yanı sıra oynattığı futbolla da beklentileri karşılamaktan uzaktı. Ve ligin 10. haftasında Ankaragücü mağlubiyeti sonrası takımdan gönderildi. Yerine 2014-15’te kulübe son şampiyonluğu yaşatan Ersun Yanal geldi. Sportif direktör Comolli ise devam edildi.

TRANSFERLER DAHA İSABETLİ

Yanal, “Transfer gerekmez” dediği halde devre arası takviyeler yaptı. Sarı lacivertli takım sezonu 6. sırada bitirdi.

Geçen sezonki kötü günlere rağmen Koç’un en büyük destekçisi taraftar oldu. Tribünleri terk etmeyen taraftarın bu sezondansa beklentisi büyüktü.

Yapılan transferlerden Kruse, Muriqi ve Gustavo yüzleri güldürse de takım ligde yine istenilen çizgide değil. Ezeli rakiplerin de kötü olması sarı lacivertlilerin başarısızlığını gölgeliyor. Dahası değişim, gençlik ve değişim gibi kavramlarla yola çıkan Fenerbahçe sezona 39 yaşındaki Emre Belözoğlu’na bel bağlamak zorunda kaldı.

COMOLLI DE GİTTİ

Ersun Yanal ile yıldızı barışmayan Comolli bu sezon transferlerden uzak tutulmaya başlayınca sportif direktörlük müessesi de çatırdamaya başladı. Son Falette transferini başkanın bizzat yönetmesi, Fransız’ın da Twitter’da hesap açıp bunu ifşa etmesi köprüleri tamamen attırdı.
Ve beklenen son 16 Ocak 2020'de gerçekleşti. Comolli dönemi ve haliyle 3. sportif direktörlük denemesi de fiyaskoyla sonuçlandı.

ARTIK BARIŞ BİTTİ

Koç, futbol kamuoyuna yönelik geçen sezon başında tutturduğu ‘uzlaşmacı’ tavrından da geçen pazar günü yaptığı açıklamayla vazgeçtiğini ilan etti.

Koç, "Türk futbolunda yok barış, yok omuz omuza, yok saygı falan onları artık geçtim. Siz ondan anlamıyorsunuz. Anladığınız dilden ilerleyeceğiz" diyerek, rakiplerin diliyle konuşacağını belirtti.

Gelinen noktada, büyük bir vizyon ve misyonla yola çıkan Ali Koç, düzeni değiştireceğine düzene uymak zorunda kaldı.

Oysa yola çıktığında herkes “O başarırısa Türk futbolu da bundan olumlu etkilenir” diye düşünüyordu.

HAYALLER VE GERÇEKLER

Total futbol felsefesi tutmadı
Sportif direktörlük çöktü
Transferlerde isabet oranı düşük kaldı
Gençlik operasyonu başarılamadı
Yeniden ağabeylik modeline geçildi
Uzlaşmacı dil karşılığını bulmadı

Ali Koç döneminde Fenerbahçe'nin transferleri

2018-2019 sezonu gelen futbolcular:

1- Jailson: 4 milyon Euro
2- Miha Zajc: 3,5 milyon Euro
3- Tolgay Arslan: 3,2 milyon Euro
4- Harun Tekin: 2,75 milyon Euro
5- Michael Frey: 2,6 milyon Euro
6- Berke Özer: 2,5 milyon Euro
7- Slimani: 1,5 milyon Euro kiralık
8- Barış Alıcı: 1,5 milyon Euro
9- Ferdi Kadıoğlu: 1,4 milyon Euro
10- Sadık Çiftpınar: 750 bin Euro
11- Diego Reyes
12- Serdar Aziz
13- Tolga Ciğerci
14- Andre Ayew
15- Yassine Benzia
16- Victor Moses

Toplam: 23,7 milyon Euro

2018-2019 giden futbolcular:

1- Josef: 12 milyon Euro
2- Giuliano: 10,5 milyon Euro
3- Fernandao: 2,55 milyon Euro
4- Aatif

Toplam: 25,05 milyon Euro

2019-2020 sezonu gelen futbolcular

1- Gustavo: 6 milyon Euro
2- Vedat Muriqi: 3,5 milyon Euro
3- Deniz Türüç: 2,5 milyon Euro
4- Zanka: 2,00 milyon Euro
5- Altay Bayındır: 1,5 milyon Euro
6- Allahyar: 750 bin Euro
7- Adil Rami
8- Mevlüt Erdinç
9- Emre Belözoğlu
10- Max Kruse
11- Garry Rodrigues
12- Simon Falette

Toplam: 16,4 milyon Euro

2019-2020 sezonu gönderilen futbolcular

1- Eljif Elmas: 16 milyon Euro
2- Yasir Subaşı: 170 bin Euro
3- Diego Reyes
4- Neustadter
5- Valbuena
6- Mehmet Topal
7- İsmail Köybaşı
8- Skrtel
9- Şener Özbayraklı
10- Soldado

Toplam: 16,2 milyon Euro

Senin için hazırladığımız haberler