Erol Bulut doğru adam mı? Doğru zaman mı?

06.11.2020 - 23:16 | Son Güncellenme: 06.11.2020 - 23:30

Fenerbahçe istatistikleri | Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Erol Bulut'un takımı ile ortaya koyduğu performans taraftarların ilgisini çekme başladı. Fenerbahçe'nin bu sezon istatistiklerini ele aldığımız zaman neler yaptıklarını tek bir yazıda toplayabilmek zor oluyor. Fenerbahçe'nin ve Erol Bulut'un Süper Lig'de istatistikleri ve takımı oynattığı sisteme dayanarak Erol Bulut ve Fenerbahçe analizi hazırladık. İşte detaylar...

Erol Bulut doğru adam mı? Doğru zaman mı?

Ali BOZKURT - AJANSSPOR ANALİZ

Erol Bulut; ‘İnşallah umduğumuz, istediğimiz, yıllardır hasret kaldığımız şampiyonluğu kazandırma mutluluğunu yaşarız.’ Sözleriyle hayalini kurduğu Fenerbahçe’nin kapısından bu sefer teknik direktör olarak girdi.  Dile kolay önce futbolcusu olacaksın sonra teknik direktör olarak herkesi heyecanlandıran adam olarak geri geleceksin. Peki yıllardır hasret kalınan şampiyonluk için doğru adam Erol Bulut mu? Günü kurtarmak için mi yoksa Fenerbahçe’yi kurtarmak için mi geldi? Gelin birlikte karar verelim…

Erol Bulut’u tanıyalım… Futbolculuk Kariyeri

Futbola ilk adımını Frankfurt’ta atan Erol Bulut, takımdan Rıdvan Dilmen, Müjdat Yetkiner ve Turhan Sofuoğlu’nun futbola veda ettiği, Nielsen, Toprak Kırtoğlu, Semih Yuvakuran, Mecnur Çolak, Feyyaz Uçar gibi isimlerin ayrıldığı Fenerbahçe’ye transfer olarak yeni yapılandırmanın umutlarından birisi olmak için yolunu Türkiye’ye doğru çevirdi. 6 yıllık şampiyonluk hasreti olan Fenerbahçe, 95-96 sezonunda Erol Bulut’un da forma giydiği sezon şampiyonluk özlemini gidermişti. Tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne çıkacak olan Fenerbahçe’de yine Erol Bulut forma giyiyordu. 97-98 sezonunda Erol Bulut, takımı adına tam olarak 7 gol atma başarısı gösterse de Milli Takım kapıları henüz kendisi için açılmamıştı. Türkiye macerasından sonra tekrardan Eintracht Frankfurt’a transfer olan Erol Bulut, sırasıyla Adanaspor, Panionios, Bursaspor, 1860 Münih, Olympiakos, Metalurh Donetsk, Olympiakos Volou, OFI Crete, PAE Veria gibi takımlarda forma giydikten sonra futbolculuk kariyerini sonlandırdı.

Antrenörlük Kariyeri

Futbolculuk kariyeri bittikten hemen sonra antrenörlük kariyerine başlayan Erol Bulut, Kartalspor’da  Özcan Kızıltan’ın yardımcısı olarak 11 maçta görev yaptı. Kızıltan ile başladığı kariyerine Malatyaspor’da da devam eden Erol Bulut, Özcan Kızıltan ile birlikte Malatyaspor’da görev aldı. Daha sonra Elazığspor’da görev alan Norveçli teknik adam Trond Sollied yardımcılığını yaparak 7 maç sonra dönüm noktası olan Başakşehir’de Abdullah Avcı’nın yardımcılığına geçti. 14-15 sezonunda  başladığı yardımcılık görevini tam olarak 148 maç devam ettirdi.

Malatyaspor Kariyeri

2017-18 yılında Süper Lig’e yeni yükselen Malatyaspor’da çanlar Erol Bulut adına çalıyordu. Ligin 6. haftasında devir aldığı Malatyaspor başında ilk kez Süper Lig kariyerinde ki maçına çıkacak olan Erol Bulut, rakibi Konyaspor’a karşı 4-2-3-1 taktiği ile çıktı. Maçın gidişatından sonra 4-4-2 taktiğine dönen Malatya, yeni hocası ile sahadan 1-1 sonuçla ayrıldı.

İlk maçında 3 puan alamayan Erol Bulut, deplasmanda Fenerbahçe’ye karşı oynadı. Fenerbahçe’yi yenemeyen Malatyaspor bir sonraki haftada ise Erol Bulut’un bu sefer 4-4-2 taktiği ile başlayıp daha sonra 4-2-3-1 taktiğine döndüğü maç olan Trabzonspor karşılaşmasını 1-0 kazanarak Süper Lig’de teknik direktör olarak ilk 3 puanına kavuşmuştu. Malatyaspor’da 16 yıllık hasrete son vermek için büyük bir adım atılmıştı. Erol Bulut yönetiminde Malatyaspor, 43 puanla ligi 10. Sırada bitirdiler. Erol Bulut, Malatyaspor’u Ziraat Türkiye Kupası’nda tarihinde ilk kez yarı final oynattı. 2018-19 yılında 29 hafta yönettiği Malatyaspor aynı sezon topladı. Malatyaspor ligi 5. Sırada bitirerek tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi’ne katılma hakkı kazandı. Bir Malatya ekibi 16 yıl sonra Avrupa Kupalarında mücadele etme hakkı kazanmıştı.

Alanyaspor Kariyeri

2019-2020 sezonunda Malatyaspor’dan geldiği Alanyaspor’da dört dörtlük bir başlangıç yaptı. Alanyaspor ile çıktığı ilk 4 karşılaşmayı kayıpsız atlatan Erol Bulut, artık adından söz ettirmeye başlamıştı.  Hücum olarak en fazla hücum yapan takımlar arasına giren Alanyaspor aynı sezon kalesine en az şut çekilen takım olma başarısı gösteriyordu.  34 Süper Lig maçında 16 galibiyet, 9 beraberlik ve 9 mağlubiyet alan Alanyaspor, 57 puan topladı. Alanyaspor ile birlikte Ziraat Türkiye Kupasında finale çıkan Erol Bulut, finalde Trabzonspor’a kaybederek kupaya sahip olamadı.  

Taktiksel oyunları nasıl?

Erol Bulut, Malatyaspor’da alışık olduğumuz çift 6 numara yerine önde kullandığı oyuncuları 6-8 pozisyonunda kullanarak geçiş ve set hücumlarında takımın daha isabetli pas yapmasını sağlıyor bu şekilde de topu kendi takımında tutmayı başarıyordu. Rakibin oynadığı oyuna göre takım kuran ve her maça rakibe göre hazırlanan Erol Bulut, Alanyaspor kariyerinde en az gol yiyen bir takım oluşturmuş durumdaydı. Oyun formasyonları kadar oyuncuların rollerine, daha içindeki görevlerine anlam katmaya çalışan Erol Bulut, taktiği uygularken oyuncuların oyun rolleri üzerinden kuruyor. Disiplin konusunda takımın kriterlerini düşünen Erol Bulut, ‘İçerideki çürük elmaları sorunlarını iyi seçmek lazım. Problem gerçekten ne, onu bilmek lazım. ’ Sözleriyle Erol Bulut, takımın moralleri kadar oyuncu huzurunu da düşünen bir teknik adam. Oyun sistemi durumunda Erol Bulut, takımın ihtiyacı oyuncu olduğu sisteme göre takımı kullanır. Yeri geldiği zaman 11 oyuncu ile defans yeri geldiği zaman 11 oyuncu ile hücum yapma felsefesi ile ilerliyor. Sabit bir sistemi olmayan Erol Bulut, oyuncuların kondisyonunu öncelik olarak gören bir teknik adam. Kondisyonu oynayan oyuncunun da hazır olmasını gözlüyor. İngilizce, Almanya ve Yunanca konuşmasını bilen Erol Bulut, tercümana ihtiyaç görmeden direkt oyuncuları ile iletişimde olmayı seven bir teknik adam.

Kendi sistemini takıma dayatmak yerine takımın oyuncularına göre sistem oluşturmayı yapan Erol Bulut, toplu hücum, toplu savunma oyununu da benimsemiş durumda. Stoper oyuncunun ileride yardımcı olması kadar hücumcunun pres yaparak kendi sahasında takıma yardım etmesini istiyor. Oyuncular arasında mesafeyi her zaman kısa tutmayı planlıyor.

Fenerbahçe teknik direktörü olarak ilk resmî maçına Çaykur Rizespor karşısında çıkan Erol Bulut, geriye düştüğü Rizespor maçını 2-1 kazanmasını bildi. Fenerbahçe adına ilk 3 puanı Rizespor karşında alan Erol Bulut, lige moralleri şekilde başladı. İlk hafta fizik olarak çok iyi durumda hazırlanmış şekilde takımı hazırlamış. Hazırlık maçlarının en hazır şekilde başlayan Thiam’ı ilk haftalarda değerlendirmedi. Yeni transfer Valencia’dan penaltı kazandı ve yeni transfer Sosa’nın attığı gol ile maçı kazanmasını bildi.

Senin için hazırladığımız haberler