EURO 2020 İtalya rehberi!

29.05.2021 - 19:56 | Son Güncellenme: 29.05.2021 - 20:13

A Milli Takımımızın EURO 2020 A Grubu'ndaki rakiplerinden İtalya ile ilgili bilinmesi gereken her şey bu haberde! Turnuvaya katılım serüveni. Teknik direktörü ve yıldız futbolcusuna dair detaylar...

EURO 2020 İtalya rehberi!

Mert ELAM-AJANSSPOR

Eleme performansı: 10 maç 10 galibiyet

Elemelerde en çok gol atan isim: Belotti (4)

Avrupa Şampiyonaları tarihindeki en başarılı performansı: 1 kez şampiyon (1968)

EURO 2016: Çeyrek final

Muhtemel 11 (4-3-3): Donnarumma, Emerson, Chiellini, Bonucci, Florenzi, Jorginho, Barella, Verratti, Insigne, Chiesa, Immobile

2018 Dünya Kupası Elemeleri’nde yaşanan hayal kırıklığı İtalya için bir dönüm noktası oldu. Eleme grubunu İspanya’nın ardında ikinci sırada bitiren Gök Mavililer, Play-Off’ta İsveç ile eşleşmişti. Gian Piero Ventura’nın öğrencileri iki maçta da gol atamayarak ve toplamda 1-0’lık skorla Dünya Kupası’ndan uzak kaldı. Bu, İtalya’nın tam 60 yıl sonra bir Dünya Kupası’nda boy gösterememesi anlamına geliyordu. EURO 2016’da çeyrek finali görmüşler, 2014 Dünya Kupası’na ise grup aşamasında veda etmişlerdi. EURO 2012’deki finalden sonra bir ivme kaybı yaşadıkları açıktı. Buna bir dur demek lazımdı ve bunun için doğru teknik adam tercihi hayati önem taşıyordu. 

2017-18 sezonunu Rusya’nın Zenit ekibinde geçiren ve ligde ancak 5. sırayı alabilen Roberto Mancini akıllara gelen ilk isim oldu. Onun da kariyerini terse çevirmeye ihtiyacı vardı. Sezon bitiminde imzalar atıldı ve İtalya için yeni bir dönem başladı. Hem de ne dönem. 

İtalya, Mancini yönetiminde EURO 2020 Elemeleri’nde gruptaki tüm maçlarını kazanan iki takımdan biri oldu. Bu maçlarda kalelerinde toplam 4 gol gördüler ve rakip filelere tam 37 gol gönderdiler. Mancini takımın başına geçtiği tarihten itibaren oynadıkları 28 maçın sadece birinde kalesinde birden fazla gol gördüler. O da ikinci maçında Fransa’ya karşı 3-1’lik skorla. Takımın as kalecisi Gianluigi Donnarumma henüz onunla birlikte bir maçta iki gol yemedi. Forma giydiği 20 maçın 12’sinde kalesini gole kapattı. Son 5 resmi maçta ise kalesinde gol görmedi. Tabii daha Burak Yılmaz’la karşılaşmadığını hatırlatalım.

İtalya için Avrupa Şampiyonları Dünya Kupalarına nazaran daha sönük geçer. Tek şampiyonlukları 1968 yılında gelmişti. Ki o şampiyonlukta da şansları yanlarındaydı. Yarı finalde Sovyetler Birliği’ni yazı-tura atışıyla saf dışı bıraktılar. Finalde ise Yugoslavya’yı ancak ikinci maç sonunda yenmeyi başardılar. 2000 ve 2012’de finale yüksele başarısı gösterseler de Fransa ve İspanya’ya mağlup olmaktan kurtulamadılar. Bu sefer çok güçlü ve iddialı bir şekilde geliyorlar turnuvaya.

Teknik Direktör: Roberto Mancini

Inter ile üç lig şampiyonluğu yaşayan, Manchester City’i 44 yıl sonra lig şampiyonluğuna taşıyan Mancini, sonrasında bir duraklama devrine girdi. Galatasaray macerası pek iyi sonlanmadı. Oradan Inter’e gitti, kupadan uzak kaldı. Zenit macerası adeta fiyaskoydu. Ve kariyerinde hiç milli takım tecrübesi yokken bir risk alarak İtalya’nın teklifini kabul etti. Artık kaybedecek bir şeyi kalmamıştı. Ve kaybedecek bir şeyi kalmayanlar her zaman tehlikeliydi.

Gerçi başlangıçta o tehlikenin tesi yoktu. Suudi Arabistan ile oynanan hazırlık maçında, ki Mancini’nin ilk maçıydı, gelen 2-1’lik galibiyet tatmin edici olmaktan uzaktı. Diğer hazırlık maçlarında Fransa’ya 3-1 kaybettiler ve Hollanda ile 1-1 berabere kaldılar. Uluslar Ligi’ndeki ilk maçta Polonya ile yenişemediler, Portekiz’e 1-0 kaybettiler. İlk beş maçında sadece bir galibiyet gelmişti ve o da Suudi Arabistan’a karşıydı. İtalya yine mi toparlayamayacaktı? Ama öyle olmadı. 

2019’la birlikte İtalya eski zamanlardaki kimliğine büründü adeta. Mancini’nin öğrencileri, Bosna Hersek, Yunanistan, Ermenistan, Finlandiya ve Lihtenştayn’ın olduğu EURO 2020 Eleme Grubu’nu 10 maçta 10 galibiyetle lider tamamladı. 2020’de Uluslar A Ligi 1. Grubu lider tamamladılar ve finallerde mücadele etmeye hak kazandılar. 2021’de 2022 Dünya Kupası Elemeleri’ne gol yemeden 3’te 3 ile başladılar. 

İşte Mancini böyle bir takım yarattı. Aslında kemik bir ilk 11 belirlediği söylenemez. Bu kadar çok yıldız ismin olduğu takımda maçların zorluk seviyesine göre farklı 11’ler tercih etti. Ve neredeyse her futbolcusundan maksimum verim aldı. İtalya Futbol Federasyonu da ondan çok memnun olmalı ki, zaten memnun olmamaları için tek bir sebep dahi yok, EURO 2020 öncesi sözleşmesini 2026 yılına kadar uzattılar. Şimdi üç yıllık hazırlığın meyvesini toplama zamanı. 

Takımın yıldızı: Marco Verratti

2012’de transfer olduğu PSG’de tam 27 kupa zaferi yaşayan Verratti şüphesiz Mancini’nin sisteminin en önemli parçalarından biri. Milli takım kariyerinde kulüp seviyesini yakalayamadığını görüyoruz. 2014 Dünya Kupası’nda grupta elenen takımda iki maçta 132 dakika forma giydi. EURO 2016’da sakatlığı nedeniyle forma giyemedi. 2018 Dünya Kupası’na ise katılamadılar. İsveç’le oynanan Play-Off ilk maçında gördüğü sarı kartla nedeniyle cezalı duruma düşmüş ve kritik rövanşta takımını yalnız bırakmıştı. Ama EURO 2020 öncesi işler biraz farklı. Futbol için olgunluk çağına giren 28 yaşındaki orta saha, İtalya’nın ikinci kupa zaferi için var gücüyle mücadele edecek. Barella ve Jorginho ile oluşturacağı dinamik ve teknik orta sahanın en önemli yapıtaşlarından olacak.

Tabii tüm bunları mayıs ayı başında yaşadığı sakatlık izin verirse yapabilecek. PSG idmanında sakatlanan yıldız futbolcunun EURO 2020’yi kaçırma ihtimalinin yüksek olduğu konuşuluyordu. Mancini ise onun turnuvaya kadar iyileşeceğini düşünüyor. Onunla bir konuşma gerçekleştirdiğini söyleyen İtalyan teknik adam, “Verratti’nin sakatlığı kolay bir sakatlık değil ama ben zamanında iyileşeceğinden eminim. Önümüzdeki haftalarda göreceğiz” ifadesini kullandı.

Turnuvuda ne yapar?

İtalya son büyük turnuvalarda beklentilerin bir hayli altında kaldı. Eski ihtişamlarından uzak bir görüntü sergiliyorlardı. Mancini ile birlikte her şey değişti. Elbette Serie A'nın da tekrar hareketlenmesi milli takımı canlandırdı diyebiliriz. Bu turnuvaya yüksek özgüvenle geliyorlar. Gruptaki üç maçı da İtalya'da oynamaları onlar için bir avantaj. Lider çıktıkları takdirde yarı final yolu açık gözüküyor. Messi, Ronaldo gibi takımın üzerinde bir yıldız futbolcuları olmasa da takım oyunuyla şampiyonluk ipini göğüsleyebilecek potansiyele sahipler.

İtalya’nın en golcüsü: Immobile (12)

En çok forma giyen: Chiellini (106)

Senin için hazırladığımız haberler