fastPay Wildcats Yönetim Kurulu Başkanı Calumeno: '‘Hep ilklerin takımıydık, ilklerin takımı olmaya devam ettik’'

18.01.2021 - 22:07 | Son Güncellenme: 18.01.2021 - 22:17

fastPay Wildcats Yönetim Kurulu Başkanı Orlando Calumeno açıklamalarda bulundu. Calumeno, 'Türkiye’deki tüm spor markaları arasında 16. sıradayız' dedi. İşte o açıklamalar...

fastPay Wildcats Yönetim Kurulu Başkanı Calumeno: '‘Hep ilklerin takımıydık, ilklerin takımı olmaya devam ettik’'

fastpay Wildcats Espor Takımı Yönetim Kurulu Başkanı Orlando Calumeno, Youtube’da Klass TV’nin sorularını yanıtladı.

Espor’un dünyadaki ve Türkiye’deki gelişimine dikkat çeken Calumeno, fastpay Wildcats’in Türkiye’deki tüm spor markaları arasında 16. sırada olduğunu da belirtti.

İşte Calumeno’nun açıklamaları:

1907 Fenerbahçe’de espor ile tanıştıktan sonra oldukça sevdik. İlk toplantılarda bu adamlar ne yapıyor, tam anlamasamda giderek potansiyeli gördüm. Bu potansiyeli gördüğü için Sayın Ali Koç’a da teşekkür etmem lazım. Aklıma o girdi esasında. Arkadaşım Sina Afra’nın da çok ciddi katkıları oldu. Espora girmemde ve girdikten sonra Hakan Ateş de çok destek oldu.

‘Espor hayatıma renk kattı’

Espor hayatıma heyecan kattı. Her gün bir takımımız birileriyle maç yapıyor. Bazen ulusal bir lig, bazen de uluslararası önemli bir şampiyona olabiliyor. Hem milli takımının rozetini taşıyoruz gururla. Aynı zamanda akademik platform olmak güzel bir şey. Türk espor oyuncularına ve kadın espor oyuncularına pozitif bir ayrımcılığım olduğu için galiba hem bizim hem onların hayatına renk kattı diyebilirim.

‘Yayın gelirleri neredeyse UEFA Şampiyonlar Ligi gelirleri ile boy ölçüşür seviyede’

Dünya genelinde hızla büyüyen bir espor sektörü var. Toplam bütçesi 1.2 milyar olarak gözüküyor. Esasında esporun arkasında 160 milyar Dolarlık oyun sektörü var.Dünyadaki tüm müzik sektörü ile film endüstrisinin toplamı 160 milyar Dolar değil.Türkiye’de bu dev sektör çok yeni başladı. 85-90 tane profesyonel espor kulübümüz var. Belki 15-20 bine yakın amatör takımlarımız da mevcut. Mobili de içine kattığımız zaman Türkiye geneli oyuncu sayısının 12 milyon olduğu düşünülüyor. Eksiklerimiz nedir, hala espor sponsorlukla devam ediyor, kulüpler gelir çeşitlendirmesine ulaşabilmiş değil. Biz belki bunun ters bir örneğiyiz. Oldukça çeşitlendirilmiş bir gelirimizle ve iyi bir stratejik ortaklıkla çok iyi noktalara geldik. Genelde diğer kulüpler için de sponsor eksiği var. Kendi ürünleri satabilmede henüz istenilen seviyede değiller. Bizim kendi bir tekstil markamız da var Wildline diye. Kısıtlı üretim yaptığı ürünleri 48 saatliğine satışa sunuyor. Son satışa sürdüğümüz 5 parça ürün 48 saat bitmeden tükendi. Satış online olarak yapılıyor ve taraftar tabanımız çok hızlı reaksiyon veriyor. Her espor kulübü bu kadar olumlu bir formatta değil. Diğer gelir bacağına bakarsak sponsor az. Marketing gelirleri yeni yeni oluşuyor. En önemli iki eksikten biri yayıncılık eksiği. Bu müsabakaların canlı olarak ulusal kanallardan yayınlanması ve buradan bir gelir elde edilmesi gerekiyor. Yurtdışında canlı yayından çok ciddi bir gelir alıyorsunuz. Neredeyse bu UEFA Şampiyonlar Ligi gelirleri ile boy ölçüşür seviyeye geldi Son konu da, espor müsabakaları üzerinden resmi bahislerin yapılması.Buradan da kulüplere bir gelir geliyor. Bunlar henüz Türkiye’de emekleme aşamasındaki espor sektörü için normal.

‘Hep ilklerin takımıydık, ilklerin takımı olmaya devam ettik’

Türkiye’deki tüm spor markaları arasında 16. sıradayız. Doğal olarak bu açıdan fastPay Wildcats olarak bizim daha bir avantajımız mevcut. Kendi ürünlerimizi kendimiz satıyoruz. Sponsorluk gelirlerimiz de oldukça iyi. Bizim de her takım gibi eksiklerimiz var. Tekil olarak baktığınız zaman Amerika’da espor NBA’den ve beyzboldan fazla izleniyor.

fastPay Wildcats olarak son 18 ayda çok daha agresif bir büyüme politikası ilzeidk. Esporda Türkiye ve dünyada birçok ilklere imza attık. Dünyanın en büyük espor kulübü bir Türk takımı. Bu 18 ayda oluşmuş, temelleri 2016’da atılmış bir yapı. Toplamda 24 oyunda 30 takım ve 400’ün üzerinde oyuncuyla varız. 18 ayda 45 kupaya sahip olduk. 24 oyunda 45 kupa. Her yerde, Avrupa’da ve dünyada fastPay Wildcats bayrağı esti, gururla dalgalandı. Rakiplerimiz artık ‘Çok oluyorsunuz’ demiş de olabilirler. Hep ilklerin takımıydık, ilklerin takımı olmaya devam ettik. 

‘Gençlerimize güvenin’

Bizim ana farkımız çok basit ve temel iki öge. 83 milyonlu Türkiye’de, nüfusun yüzde ellibiri 26 yaş altıyken kadın ve erkek Türk gençlerimize güveniyoruz. Tüm oyuncularımız, idari kadromuz, her zaman Türk insanlardan kurulu. Yabancı oyuncu kesinlikle kullanmıyoruz. Başta bizi bizi tenkit ediyorlardı. Şimdi biraz doğru yolu bulup diğer kulüplerin de bu yönde adım atmasını görmek önemli. Gençlerimize güvenin, siz güvendikçe onlar layığını yerine getirecektir.

‘Türk kadınına da güvenimiz sonsuz’

Gençlere güvenin derken sadece erkeklerden bahsetmiyoruz. Türk kadınına güvenimiz sonsuz. Türk kadınının espor oyuncusu olması için hiçbir sorun ve problem görmüyoruz. Kadın oyunculara pozitif bir ayrımcılık gösteriyoruz.  Bu da ilk kez bizim tarafımızdan yapıldı. Sadece kadın takımı kurmuyoruz. Erkeklerle birlikte karışık, tamamı erkek kadrolara karşı oynatıyoruz. Dünyanın en popüler oyunlarından League of Legends’ta Türkiye’de ilk kez bir kadın esporcu forma giydi fastPay Wildcats’te ve galibiyet aldı. Arkasından başka bir kadın oyuncumuz iki maç üst üste galibiyet aldı. İki maçta oynayan ve iki galibiyet alan ilk kadın esporcu olarak tarihe geçti. İlk kadın espor koçu da fastPay Wildcats tarafında. Milli takımlar için de bir akademik platformuz.Tüm Türk gençlerimize kucak açıyoruz. Kadın PUBG  Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon oldu. 5 kişilik PUBG Kadın Milli Takımı’nın 4 oyuncusu fastPay Wildcats oyuncusu. 

‘En büyük hedefimiz…’

fastPay Wildcats olarak en büyük hedefimiz kadın ve erkek sadece Türk oyunculardan oluşan League of Legends takımımızın Dünya Kupası’nı alması.Bu çok onur verici bir davranış olur ve gurur duyarız. Hedefimiz sadece League of Legends özelinde değil. Oyuncu ve oyun adeti bazında dünyanın en büyük espor kulübü olduk. Aynı zamanda dünyanın en büyük piyasa değerine sahip, en karlı espor kulübü de olmak istiyoruz.

‘O tebessüm peşinde olduğumuz asıl gerçek’

7 yaşında bir oyuncumuz var. Anne ve babasının izniyle Formula 1’de ikinci pilot olarak takımımızda yarıştı. Anne babası bize o yatmadan önce gülümseyen bir fotoğrafını yolladı. İnanamazsınız ne kadar sevinçli… O tebessüm, o gülümseme bizim esasında peşinde olduğumuz asıl gerçek.

Röportajın tamamı:

fastPay Wildcats, 2 günde 2 kez şampiyon!

Senin için hazırladığımız haberler