Fenerbahçe'nin ilacı Aykut Kocaman'dır çünkü...

10.03.2020 - 14:58 | Son Güncellenme: 10.03.2020 - 15:05

Başkan Ali Koç ne düşünüyor? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü kim olacak? Sarı-Lacivertli takımda son gelişmeler neler? Aykut Kocaman, Abdullah Avcı, Emre Belözoğlu ... Hangi isim Fenerbahçe'nin teknik adamı olacak? Kenan Başaran Ajansspor için yazdı!

Fenerbahçe'nin ilacı Aykut Kocaman'dır çünkü...

Fenerbahçe yeni teknik direktörünü arıyor. Havada bir sürü isim uçuşuyor. Ben Semih Özsoy'un verdiği tarife göre yeni teknik direktörün adını koyuyorum: AYKUT KOCAMAN! Ha, ben "Fenerbahçe Kocaman'ı getirecek" demiyorum. "Getirmeli" diyorum.

KENAN BAŞARAN

Anti-Kocaman cephesinin beni taşlayacağını biliyorum.

Ben gerekçelerimi yazayım:

Büyük bir değişim iddiasıyla gelen Ali Koç'un, ilk iş olarak değişim düğmesine basmayı durdurup, "Aykut Kocaman ile devam" demesi lazımdı.

Neden?

Çünkü Koç, Aziz Yıldırım'dan kulübü devraldığında beklediğinin de üzerinde bir borç yüküyle karşılaştı. Adım atacak hali yoktu. Kocaman ile yollarını ayırdığı ve takımdaki önemli oyuncuları da yeni takım kurmak için sattı.

Gelen oyuncular ise fiyasko çıktı.

Değişim iddiasının en büyük parçası olan Philip Cocu ile ilk devre bile çıkartılamadı.

Değişimin diğer önemli sac ayağı Damien Comolli de bu devre arasında gönderildi.

Değişimin iki temel ayağının çökmesi bir yana günün sonunda takım 'eski'nin iki yeni ismine kaldı: Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel...

Değişim vaadeden yönetim, eski zihniyetin 'ağabey' modeline geri döndü. Ama ne Emre ne de Volkan'ın ağabeyliği takımda beklenen çimentoyu oluşturamadı.

Taraftarın istediği değişim de çöktü: Nisan'da şampiyonluk yaşatan Ersun Yanal, bu kez Mart'ın ilk üç günün zar zor görüp takımı bırakmak zorunda kaldı.

DEĞİŞİM İDDİASI TAMAMEN ÇÖKTÜ

Özetle Fenerbahçe'de değişim çöktü! Ali Koç, 2021'de seçime gidecek. Her şeye rağmen yine seçilebilir ama bu ona gelecek sezon da başarısız olma kredisi tanımıyor.

O halde çok doğru bir teknik adam tercihi yapmak zorunda. Özsoy'un tarif ettiği, "Türk fubolunu ve Süper Lig'i çok iyi bilen teknik adam" tarifi mevcut alternatifler içinde en iyi Aykut Kocaman'a uyuyor.

Kocaman'ın bir büyük avantajı da Fenerbahçe'yi çok iyi tanıyor. Kocaman, muazzam kadrolar sunulmasa da Fenerbahçe'yi yarışın içinde tutmayı başarmıştır.

Saha dışını da iyi yöneterek, rakiplerin ayarlarıyla iyi oynamıştır. Şenol Güneş'in üst üste 3. şampiyonluğu elde edememesinde Kocaman'ın yürüttüğü psikolojik savaş etkili olmuştur.

KOCAMAN SIKICI OYNATIYORMUŞ!

Kocaman'a dair en büyük sıkıntı, sıkıcı futbol oyanttığı yargısı..

Kocaman, bu konuda çok cevap verdi. Zaman zaman istatistik verilerle cevap verdi. Söz konusu verilere göre Fenerbahçe, hücum aksiyonları en fazla olan takımdı, onun zamanında.

Ama o ne derse desin, bir sistem dahilinde oynamaya çalışan takımı sevimli gözükmedi. Kaosu seven bu topraklarda 'düzen içinde oynamak', elbette sıkıcı görülür.

Ama yine de kitleye kulak vermek lazım. Kocaman da bir kez daha Fenerbahçe'nin başına geçerse, sistemini revize edip, coşku kat sayısını artırması lazım.

Neden Kocaman sorusunun bir yanıtı da ekonomik gerekçeler. Fenerbahçe, büyük ödemelerle karşı karşıya. Kulübün sadece bu ay 800 milyon liralık ödemesi var. Bu haber kulüp tarafından yalanlanmadı.

Yani hem psikolojik koşullar hem Özsoy kriterleri hem de ekonomik gerekçeler Aykut Kocaman'ı kaçınılmaz kılıyor.

Koç'un Kocaman'ı tercih etmesinde ayıp bir şey de yok. Sonuçta değişim planı kökten çöktü. Üstelik, vizyonunun altında olduğunu söylediği Ersun Yanal'ı bile takımın başına getirdi. Yanal'ı getirdiyse Kocaman'ı 10 defa getirebilir.

ABDULLAH AVCI İLE GÖRÜŞMEK AYIP DEĞİL

Koç, elbet gelecek sezon için Erol Bulut veya Abdullah Avcı'yı da tercih edebilir. Ancak bilmelidir ki bu tercihleri büyük risk içeriyor ve başarızılığı göze alması gerekir.

Avcı da Bulut da Başakşehir ekolünden geliyor. Yani onlara 'dikensiz bir gül bahçesi' kabilinden bir Fenerbahçe sunulmalı.

Avcı, sistematik bir yapı olan Başakşehir'den, sistemsiz bir Beşiktaş'a geldi. Başarısızlığının yarısı bu yapıdan kaynaklandı.

Avcı da Bulut da saha dışı faktörlerle mücaele etme, kamuoyunu yönlendirmede Kocaman kadar başarılı değil. Ki buna gönüllü de değiller.

Avcı ve Bulut, esasen Koç'un ilk sezonunun tercihleri olmalıydı. Gelecek sezon da bu isimleri deneyebilir fakat o vakit bir 'Camiaya Sesleniş' daha yaparak, "Ben değişimde ısrarlıyım. Seçim senemde bile bu riski göze alacağım. Şampiyon olamamayı da hesaba katarak, uzun vadeli bir plan için Avcı\Bulut diyorum" demeli...

Son bir not da Özsoy için: "Abdullah Avcı hiç aklımızda değil" dedi. Neden bu kadar keskin ifadeler kullanılıyor, anlamıyorum. 5 Kasım

2019'da resmi siteden Ersun Yanal yalanlanmıştı ama ne oldu? Yanal takımın başına geldi.

Fenerbahçe'nin de başka bir kulübün de teknik direktörsüz kaldığında Avcı'yı gündemine alması son derece normaldir. Ayıp da değil günah da...

Görüşme yapmak da keza ayıp veya yanlış değil. Hatta, bir futbol adamı olarak da görüşülüp, fikir teatisinde bulunulur.

Her şeyi bu kadar tabulaştımaya gerek yok....

Senin için hazırladığımız haberler