Hatayspor Maçında Fenerbahçe'nin iptal edilen penaltısı doğru mu?

22.10.2023 - 20:38 | Son Güncellenme: 22.10.2023 - 22:35

Fenerbahçe'nin Hatayspor karşısında kazandığı penaltı, VAR uyarısıyla iptal edildi. Peki sarı lacivertlilerin iptal edilen penaltısı doğru mu? İşte cevabı...

Hatayspor Maçında Fenerbahçe'nin iptal edilen penaltısı doğru mu?

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Atakaş Hatayspor'a karşı oynadığı mücadelede önce penaltı kazandı, ardından VAR uyarısıyla penaltı iptal edildi. Peki  sarı lacivertlilerin  iptal edilen penaltısı doğru mu? Kurallar ne diyor? İşte cevabı

VAR'da Mustafa İlker Coşkun, Volkan Bayarslan'ı uyardı

Süper Lig'de Fenerbahçe ile Hatayspor arasında oynanan müsabakanın ilk devresinde Dzeko'nun düşürülmesi sonrasında Fenerbahçe yardımcı hakemin uyarısıyla bir penaltı kazandı. Ancak penaltı atışı öncesinde VAR'daki görevli hakem Mustafa İlker Coşkun, hakem Volkan Bayarslan'ı uyararak Dzeko'nun faul öncesi ofsayt pozisyonunda olduğunu bildirdi. Bayarslan da penaltıyı iptal ederek oyunu endirekt serbest vuruşla başlattı. 

VAR'ın müdahale etmemesi gerekiyor

Ancak Futbol Oyun Kuralları kitabının ofsayt kurallarını belirleyen 11. Maddesinde yer alan tarife göre VAR'ın bu pozisyona müdahale etmemesi gerekiyordu.

İlgini Çekebilir
CANLI | Fenerbahçe - Hatayspor
Habere Git

İşte kural

İlgili madde şu şekilde yazılmış;

  • "Topla oynama niyetiyle topa doğru hareket eden ofsayt pozisyonundaki oyuncuya topla oynamadan veya topla oynamaya teşebbüs etmeden veya rakibi ile top için mücadeleye girmeden önce faul yapılırsa, bu durum ofsayt ihlalinden önce gerçekleştiği için faul ile cezalandırılır."

Penaltı kararı uygulanmalıydı

Dzeko'nun girdiği pozisyonda Dzeko şeklen ofsayt olsa da top henüz ona gelmeden önce faul gerçekleştiği için yardımcı hakemin uyarısıyla verilen penaltı kararının uygulanması gerekirdi.

Senin için hazırladığımız haberler