Fenerbahçe'nin peşindeki isim: Mbwana Samatta

30.03.2019 - 15:54 | Son Güncellenme: 30.03.2019 - 18:54

Fenerbahçe'nin peşindeki isim: Mbwana Samatta

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, gelecek sezon özellikle gol yollarında etkili olabilecek bir ismi transfer etmek istiyor. Şu ana kadar birçok isimle ilgilenen Fenerbahçe'nin son zamanlarda ilgilendiği isimlerden bir tanesi de Tanzanyalı golcü oyuncu Mbwana Samatta.

Ajansspor'dan Ali Bozkurt'un Mbwana Samatta'yla ilgili yaptığı analiz şöyle:

Mbwana Samatta | Profil

Ülkesi: Tanzanya

Güncel Takımı: KRC GENK

Yaş: 26

Mevkii: Forvet

Mbwana Samatta kimdir?

Tanzanya’nın Darüsselam kentinde doğan Mbwana Samatta, 2008 yılında doğduğu ülkenin African Lyon’da futbola başladı. Burada kendini geliştiren Mbwana Samatta, 2010 yılında yeni bir maceraya yelken açtı ve Tanzanya’nın Simba kulübüne geçti orada 25 maçta forma giyen Samatta, 13 gol atarak takımının Tanzanya 1. Ligi’nde 2. Sırada bitirmesine katkı sağladı.

2011 yılında ise Kongo Cumhuriyeti’nin Lokomotif takımı Mazembe’ye transfer oldu. 2011-2014 sezonları arasında 4 lig şampiyonluğu kazanarak kariyerine yeni tecrübeler ekledi.

Samatta, Mazembe takımında 103 maçta 60 gol başarısı yakalayarak takımının 4 şampiyonluğunda büyük katkılar sağladı.

2013 sezonunda oynanan Afrika Uluslar Kupasında adından sıkça söz ettirip ilgileri üstüne çekmeye başlamıştı. Ligde ki performansını milli takımda da devam ettirdi.

 

2015 -2016 yılında CAF Şampiyonlar Liginde 13 maçta 8 gol 2 asist yaparak gol krallığını elde etti.

 

CAF Şampiyonlar liginde elde ettiği gol krallığı ile Afrika Futbol Konfederasyonu tarafından 2015 yılının Afrikada oynanan en iyi oyuncusu ilan edildi.

Ayrıca Yaya Toure, Aubameyang, Y. Brahimi ve Fenerbahçe’nin şimdi ki oyuncusu Andre Ayew gibi isimlerinin yer aldığı Afrika’nın en iyi 11’nde kendisine yer buldu.

2016 yılında £800bin bedelle KRC Genk takımına transfer oldu. Burada ise 26 yaşındaki  Tanzanyalı forvet bu sezon Belçika Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nde 41 maçta 29 gol attı ve 4 asist yaptı.

Samatta, Milli Takım’da ise 45 maçta 17 gol kaydetti.

Mbwana Samatta | Analiz

Takım oyununda takım arkadaşları ile uyum sağlayan, onlarla birlikte maç için de kalmasını bilen bir oyuncu Samatta. İki ayağını da birden kullanmasını biliyor. Gol pozisyonlarında, kaleci ile karşı karşıya kaldığı zamanlar da pozisyon aldı alamadı, ters ayağına geldi gelmedi sorunu hiçbir zaman yaşamıyor ve bunu çok iyi kullanıyor.

Takım arkadaşlarına olan uyumu sayesinde arkasında oynayan oyuncaların hucüma olan katkılarını arttırabiliyor.

Uzaktan şutlarda etkili bir oyuncu. Uzaktan çektiği şutlarla gol ve goller buluyor. Çoğu maçlarda frikiklerde de gayet yetenekli bir oyuncu. Forvet oyuncularında aranan özelliklerden biriside son vuruştur. Samatta son vuruşları yanı sıra uzaktan çektiği şutlar, kalecileri zor durumda bıracak frikikler, çektiği şutlarla bulduğu goller ile dikkatleri üzerine çekiyor. 

Çok azimli bir oyuncu, saha içinde adeta terinin son damlasına kadar savaşıyor kendini bulduğu maçlar da durdurulması neredeyse zor gözüküyor.

Saha görüşü iyi olan bir oyuncu.

Top tekniği ve top kontrolü iyi olan bir oyuncu Samatta. Uzun toplarda kontrolü sağlamasını biliyor. Ayağına aldığı topları ise kolay kolay bırakmayan ve topu öldürmeyi sevmeyen bir oyuncu.

Hızlı bir yapıya sahip hızı ile bulunduğu ani ataklarda topu 3. Bölgeye rahat taşıyor. 2. Bölgede olduğu zamanlar hızlı atak olması için hızını ve çevikliğini kullanarak ileri uca yaptığı koşularla 10 numara pozisyonunda oynayan ve 8 numara da oynayan oyuncular için kilit paslar atması kaçınılmaz oluyor. Samatta’nın bulunduğu takıma karşı oynadığınız zaman ileri uçta hızlı bir oyuncu bırakmanız gerekecektir. Sadece hızlı bir oyuncu olması Samatta’yı durdurmaya yetmeyecek Çevik, fizi gücü iyi olan bir oyuncu ile durdurmanız mümkündür. Ziraa Samatta , yaptığı koşularla sizi tehlikeye, takımını ise atağa çıkarmaya çok rahat ulaşabilir. Teknik ve çevik bir oyuncu olmasından dolayı Samatta’yı çoğu zaman sol forvet olarakta kullanabilirsiniz.  Hızlı, dengeli, fizik gücü iyi olması bu pozisyonda oynamasının bir artısıdır.

Samatta'nın Kullanılabileceği Oyun Sistemleri

4-2-3-1

4-4-2

4- 4-3

Benzediği Oyuncular:

 John Guidetti

Mbwana Samatta | Güçlü Yanları XPT

– Hız (Çok Güçlü)

– Dribbling (Çok Güçlü)

– Pas İsabeti (Güçlü)

– Teknik (Güçlü)

– Yetenek (Güçlü)

– Yaratıcılık (Orta-Güçlü)

– Top Kontrolü (Güçlü)

– Şut (Çok Güçlü)

– Fizik (Güçlü)

Maç Başı İstatistikleri

Pas: 58.9

Çalım  : 57.2

Top Çalma: 35.3

Top Kesme: 10.6

Takım Yardım: 52.4

Gol: 86.8

Top Kontrolü ; 84.1

Dribbling ; 78.2

Hız ; 85.6

Hazırlayan: Ali Bozkurt 

mail: alibozkurt178@gmail.com

Yayınlanma Tarihi: 30.03.2019 

Senin için hazırladığımız haberler