"Fenerbahçe'ye yaptığım hatayı kalbimden söküp atamadım"

10.12.2020 - 12:49 | Son Güncellenme: 10.12.2020 - 12:56

Türk futbol hakemliğinde unutulmaz isimlerden biri olan eski hakem İhsan Türe, hayatını kaybetti. Türe yönettiği kritik derbiler kadar, yaptığı açıklamalarla da dikkati çekti. Türe, aldığı şike teklini nasıl reddettiğini ve yaşam garantisi olmaması sebebiyle şaibeli maçlarda sessiz kaldığını vurgulamış ve hakemlerin ne kadar zor bir görev yaptığını gündeme taşımıştı. Emrah Karalinç, İhsan Türe'yi yazdı...

"Fenerbahçe'ye yaptığım hatayı kalbimden söküp atamadım"

Emrah KARALİNÇ-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu, eski hakem İhsan Türe'nin vefatını duyurdu ve Türe için bir de başsağlığı mesajı mesajı yayınladı. 74 yaşında vefat eden Türe, Türkiye ve Avrupa'da yönettiği başarılı maçlar kadar ortaya attığı iddialarla da gündemde yer edinmişti. Özellikle 30 kadar şaibeli maçta görev aldığını ilk ağızdan açıklayan Türe, aslında bir bakıma sırlarıyla birlikte toprağa verilmiş olacak.

30 kadar şaibeli maçta düdük çaldı

Türkiye'de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi maçların hatırlanan ismi(13 kez yönetmişti) FIFA kokartlı eski hakemlerimizden İhsan Türe, yaşamını yitirdi. Bundan 10 yıl öncesinde kendisiyle yapılan bir röportajda Türe, 30 kadar maçta şaibeli maçta 'can korkusu' yüzünden hiçbir şey yapamadığını anlattı.

"Can güvenliğim var mı diye sorduğumda Allah'a emanetsin dediler"

Bu maçların 1980'li yıllarda olduğunu söyleyen Türe, Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu'na gereken şeyleri söylediğini ancak; destek göremediğini şu sözlerle dile getiriyor:

Bir takım kendisini kurtarmış, diğeri ise kümede kalma mücadelesi veriyor. Maç başlıyor... Algülüm ver gülüm oynanıyor karşılaşma... MHK üyeleri tam kadro bu karşılaşmada. Ama bir şey yapamıyorsunuz! Federasyon bana diyor ki, 'Böyle bir durumda maçı 88. dakikada bitir ve raporunu yaz. Anlaşan her iki takımı da küme düşürelim' Bunu yaptığım an benim can güvenliğim yok ki. Böyle bir duruma cüret edenlerin kafasına sıkarlar. Federasyon ve MHK'ya da söyledim, 'Benim can güvenliğim var mı bu durumda?' diye... Yanıt alamadım. Bana, 'Allah'a emanetsin dediler.'

Şike teklifini reddetti, teklifi yapan kişiyi mahkum ettirdi

Yıl 1993 ve İhsan Türe yine bir maç yönetiyor. Bu kez kendisine doğrudan şike teklif ediliyor. Şike teklifini reddeden İhsan Türe, "Kümede kalma mücadelesiydi. Şike önerisi yapıldı. 1993 yılında, tam 1 milyar önerdiler. O dönem için çok yüksek bir para. Hemen o dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir'e telefon açtım ve olayı anlattım. Şike teklif eden kişi tutuklandı, paraya da el konuldu. Daha sonra o kişiyi mahkemeye verdim" demişti.

Avrupa'nın kirli yüzünü gördü: Korktum, İstanbul'a döndüm

77 kez Avrupa maçı yöneterek dikkatleri üstüne çken İhsan Türe'nin yaşadığı olaylar arasında bir Avrupa macerası da var. Yaşadıklarını Birgün'e anlatan Türe, "1977 yılında Milan - Real Betis UEFA 2. tur 2. karşılaşmasında maçtan önce Milan'ın ikinci başkanı beni alışveriş merkezine götürdü. Meğersem dükkan onunmuş ve bana hediye vermek istedi. Ben kabul etmedim ama otel odama 4 bavul dolusu kıyafet geldi. Hepsini orada bırakarak İstanbul'a dönmüştüm. Olayı UEFA'ya şikayet etmeyi istedim ama yapamadım açıkçası korkmuştum! Bu nedenle böyle bir yol izledim" diyerek olayın başka bir boyutunu gözler önüne seriyor" diyerek Avrupa'da da futbolun kirli yüzü olduğunu anlattı.

İhsan Türe, Fenerbahçe'den özür diledi: "Kalbimden söküp atamadım"

Uzun yıllar hakemlik yapan İhsan Türe, hakemlik hayatındaki en büyük hatayı ise 1989 yılında bir derbi maçta yaptı. Yine o anları İhsan Türe'nin açıklamalarıyla hatırlayalım:

1989 yılındaki Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde kaleci Nurettin boşa çıkıyor ve Tanju Çolak kafayı vuruyor. Önüm kapanıyor, göremiyorum. Son anda ofsayttaki Hasan Vezir topa dokunmuş ve son dakikada gol oluyor. Fenerbahçe'ye sempati duyduğunu bildiğim yan hakemim Zeynel Abidin Gökçe de golü veriyor. Ben de orta noktayı gösteriyorum. Ve Fenerbahçe o maçta 1-0 yeniliyor. Bu hatayı kalbimden söküp atamadım. Beni çok üzmüştür. Fenerbahçelilerden özür diliyorum."

"Allah korur, TFF korumaz"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri’nde antrenörlerin bir anketi yanıtlaması istendi. Ankette yer alan “Haksızlığa uğradığınızda sizi kim korur?” sorusuna, antrenörlerin yüzde 75’i “Allah korur” yanıtını vermişti. Aslında bu durum, konuşma yasağı olan, her zaman günah keçisi ilan edilen hakemler açısından da çok farklı değil. İhsan Türe, yıllar önce yaşadıklarından yola çıkarak anlattığı hadiseleriyle bunu gözler önüne sermiş görünüyor. Türk futbolunun ve hakem camiasının başı sağ olsun...

Senin için hazırladığımız haberler