Dünya Kupası için geri sayım! FIFA açıkladı: Yasaklar, yasaklar...

13.11.2022 - 16:05 | Son Güncellenme: 13.11.2022 - 16:17

Katar'da yapılacak Dünya Kupası için geri sayıma geçildi. FIFA, takımlara Katar'a geliş tarihinden futbolcu liistelerine; forma renginden numaralara kadar birçok kural getirdi.

Dünya Kupası için geri sayım! FIFA açıkladı: Yasaklar, yasaklar...

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Dünya futbol tarihinin en tartışmalı Dünya Kupası’nın başlamasına artık 1 hafta kaldı. 20 Kasım Pazar günü, saat 19:00’da Katar-Ekvador maçıyla açılışı yapılacak dev organizasyon, 18 Aralık günü saat 18.00’de oynanacak final karşılaşmasıyla sona erecek.

Hazırlık süresi 7-11 gün

Turnuvanın kış aylarında oynanacak olması nedeniyle turnuvaya katılacak 32 takımın alışılmışın çok dışında gruplarındaki ilk maçlara çıkış tarihlerine göre 7 ila 11 günlük bir hazırlık süreleri olacak. Bugün oynanacak lig maçlarının hemen ardından tüm milli oyuncuların yarın takımlarının kamplarına katılmaları gerekiyor.

Son kadro için tarih 14 Kasım

FIFA tarafından belirlenen süreç şu şekilde işleyecek:

  • 14 Kasım Pazartesi: Oyuncuların milli takıma dahil olması ve nihai kadroların FIFA’ya bildirilmesi

FIFA 15 Kasım'da açıklayacak

  • 15 Kasım Salı: 31 takımın kadrosunun sırt numaralarıyla FIFA tarafından resmi internet sitesinden açıklanması. Bununla birlikte her takımın kadrosunda üçü kaleci minimum 23 oyuncu bulunmak zorunda. İsteyen takımlar 1 ila 3 arasında ekstra oyuncuyu kadroya dahil edebilecekler. Ancak maç kadrosuna yalnızca 23 oyuncu yazılabilecek. Takımlar ilk maçlarının 24 saat öncesine kadar sakatlık durumunda kadrolarında daha önce FIFA’ya bildirilen 55 kişilik uzun listeden olmak kaydıyla değişiklik yapabilecekler. Ancak bu sakatlıkların FIFA doktorları tarafından onaylanması gerekmekte. Teknik ekipler ise maksimum 27 kişiden oluşacak ve bunlardan yalnızca 1’i takım doktoru olmak üzere 11’i sahada görev yapabilecek.

Takımların Katar'a gelişi 16 Kasım

16 Kasım Çarşamba: Bu tarihten itibaren takımlar ilk maçlarından minimum 5 gün önce Katar’a gelerek kamp yaptıkları otele yerleşmek zorunda. 

Takımların giyecekleri formalar belli

Bütün takımlar turnuvanın 2 ay öncesinde FIFA’ya iki değişik ve renkleri farklı formayı tescil ettirip ilk tercihinin hangisi olduğunu bildirmiş durumda. Takımların grup maçlarında hangi formayı giyecekleri de belli. Rakiple renk benzerliği olmadığı sürece tüm takımlar ilk tercihleri olan formayı giyecekler. Bütün formalar maç öncesinde FIFA maç direktörü tarafından onaylanmak zorunda. Bildirilen her iki forma setinin de mutlaka stadyuma getirilmesi de gerekiyor.

Formada yasaklar

Formalar ve antrenman kitlerinin hiçbir şekilde dini, politik, kişisel mesaj içermemesi gerekiyor. Her takım statlar, transfer ve otellerde kullanacakları her türlü malzemeyi Katar’a giriş yaptıktan sonra FIFA’nın kontrolüne de sunmak zorunda. 

Reklam yasağı var

Oyuncular ve teknik ekipler stat, antrenman tesisi, medya aktivitelerinde FIFA’nın onaylanmış malzemeleri dışında reklam içeren herhangi bir malzeme taşıyamayacak.

İlgini Çekebilir
İspanyollar Fenerbahçe ve Galatasaray için İstanbul'a geliyor!
Habere Git

Numaralar 1-26 arasında

Oyuncular 1-26 arasında numara taşıyabilecekler. 1 numarayı ise sadece seçilen bir kaleci giyebilecek. Numaralar formanın göğsü, şortun paçası ve formanın sırtında yer alırken oyuncu isimleri sırt numarasının üzerine yazılacak ve FIFA’ya bildirilen isimden farklı olamayacak.

İsimsiz kaleci kazağı olacak

Kalecinin oyundan atılması ve yerine sahadaki bir futbolcunun geçmesi ihtimaline karşı her takım sırtında numara ve isim olmayan forma setine ait bir kaleci kazağı bulundurmak zorunda.

Senin için hazırladığımız haberler