"Fikret Orman da Aziz Yıldırım gibi oldu"

31.05.2017 - 09:33 | Son Güncellenme: 31.05.2017 - 09:33

"Fikret Orman da Aziz Yıldırım gibi oldu"

AJANSSPOR - Radyospor Genel Yayın Yönetmeni Barış Ertül, Türkiye'nin "Premium" içerikli spor kanalı olan S Sport’ta yayınlanan Sabah Sporu Extra programında gündemi değerlendirdi. Selçuk Aytekin’in moderatörlüğünü yaptığı programda konuşan Ertül, çarpıcı tespitlerde bulundu.

Ertül’ün Sabah Sporu Extra programında yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Kontratı otomatik uzayan adam..."

"Ben gidersem bir şey olmaz, kendimizi abartmayalım" gibi tevazu içerisinde olan insan 1 yıl daha kontratı olduğunu düşünmez. Kontratı otomatik uzayan adam bu konulara girmez. Bunlar 2018 Mayıs konularıdır. Bu opsiyonu kullandılar ve KAP'a da bildirdiler. Mesele ne, ne bunlar? KAP'a bildirim yapılacağını KAP'tan öğrenecek biri değil Şenol Güneş. Yönetim geldi, niye geldi de ne konuştunuz hangi konuda anlaştınız?

"Fikir ayrılıkları var"

2+1 opsiyonlu bir kontrat, opsiyonu kullanma hakkı kulüpte. Opsiyon kullanılan yerde görüşme olmaz. Sözleşme uzar. İki taraf da biliyor. Peki neyin pazarlığını, anlaşmasını yaptınız?

"Hocam biz opsiyonu kulanmak istiyoruz" diyorlar. "Ben 1.5 milyon euro verip futbolcu alamıyorum. Ben bu paraya patron olarak 1 yıl daha çalışacağım" diyor. Jest bekliyor olabilir. Sadece para konuşmaz teknik direktör. İçine sinmediği yerler buralar. Hazırlanılmış birkaç gündür de PR yapıldı. Açıkca mesajı veriyor. Hem kişisel hem de takım planlamasında fikir ayrılıkları var. Oğuzhan'dan, Çin yolculuğuna kadar... Benim gördüğüm kadarıyla.

Transfer çalışmaları değerlendirmesi

Kulüp yönetimleri iki türlü çalışır. Takım yapılanmasıyla ilgili masaya oturulur. Teknik adam bütçe koparmaya çalışır. Fakat konulan bir hedef vardır. Teknik direktörün değerlendirildiği hedefler koyarsın. "Bu kadar bütçe veriyoruz" dersin. Bir noktada anlaşırsın. Bir rakam çıkar ortaya. Hoca da "kabul ediyorum" der. Böyle bir pazarlık yapılır. 50 milyon euro üzerinde anlaşılır. Sonra bu 50 milyonun nerede harcanacağına karar verilir.

Yönetime teknik heyet rapor verir. Yönetim sadece takımın hangi noktada olması gerektiğini ve bunun nerede harcayacağını belirler. Hazırlanacak raporda oyuncular belirlenir.

Teknik direktör kendi vizyonu, kulübün varsa scouting çalışmalarından. En son teknik adam da toplantıya girer. 7 oyuncu 4'i 11 falan... Sonra hangi oyunculara uygun onların kararını verirler.

Sonra da yönetime bu raporu verir. "Benim şu mevkilerde oyunculara ihtiyacım var. 3 oyuncuyu buraya koyacağım 4 oyuncuyu şuraya koyacağım" alternatif opsiyonları verir.

Orada yönetimin yol izlemesi ikiye ayrılır. Teknik heyete bırakırsın izlemeyi ya da yönetim der ki "raporu verdin gerisi bizde" Raporu alır yönetim; teknik heyetin dogrultusunda transfer çalışmalarına başlar.

"Davulu sırtına verdiğin adama..."

"Hoca sen bize 7 oyuncu verdin, sağ bek gelmiyor. Bize isim geldi" de diyebilir. Gelen isimler de teknik direktörlere önerilebilir. "Bütçe de belli oyuncular da" diyebilir Obradovic gibi. Bütün bunlara karar verecek, çalıştıracak olan o. Teknik adamın da bütçe ile hangi noktada hesabını verecektir. O zaman davulu sırtına verdiğin adama tokmağı ver.

"Fikret Orman da Aziz Yıldırım gibi oldu"

Fikret Orman'ın yaklaşımı modern futbola uygun değildir. Kaotik bir problemdir. Fikret Orman bazı menajerler ile yakın ilişkiler içerisinde. Bu diyalog Beşiktaş lehine olabilir ama bu Fikret Orman'a kimleri alacağı hakkını vermez. Lens mesela gelmek istiyormuş.

"Mitrovic yetenekli bir çocuk sezon başı kampa gelsin bakaycağız" Bunu başkan mı söyler, teknik adam mı? 3. şampiyonluğa giderken mutsuz bir takım inşa edeceksin.

Dortmund Tuchel ile yollarını ayırdı. Fikret Orman, Dortmund'un başına geçebilir teknik direktör olarak. Çünkü; görüntü o. Junior Aziz Yıldırım olmasını çok hızlı geçiyor. Aziz Yıldırım'ın 1 yıldır kat etttiğini 2 yılda aldı. Güç zehirlenmesi içerisinde. Görüyordum ama bu kadar olduğunu bilmiyordum. Aziz Yıldırım'a git, "Şuraya şu oyuncuyu alacağım" diyor. Daha Aykut Kocaman gelsin. Emenike, Wiel, Van Persie'nin kontratı var.

Kalanlara bir bakacaksın elindeki malzemeyle ne yaparsın. Aykut Kocaman daha ortada yok Aziz Yıldırım daha nereye ne transfer yapacağız konuşuyor. Fikret Orman da Aziz Yıldırım gibi oldu. 

"Bu olağanüstü bir seviyesizliktir"

"Şampiyon olsa da göndermem" diyor zaten Euroleague kabul ederse gidiyor. Fikret Orman organizasyona sallıyor da daha bunu bilmiyor. Ekonomik anlamda sözlerine katılıyorum. Fikret Orman'ın büyük haklılığı var ve bu zaman zaman Avrupa'da da eleştirildi. Ama gerçek de var; herkes burada olmak istiyor. Euroleague'e herkes kendi giriyor. Şartlarını bilerek. Aksine 'bizi de alın' diyorlar. Herkes kuyrukta.

Hırsızlık ve gerizekalılık diye kelime kullanıyor. Ben bunu televizyonda utanarak söylüyorum çünkü bu Beşiktaş Başkanı'na ait. Real Madrid ve CSKA mı gerizekalı? Fenerbahçe dememek için diyor. Euroleague'e girip para harcayan Fenerbahçe mi gerizekalı? 18 milyon zarar var ama karşılığımda bu ülkeye gelmeyen bir kupa getirildi. Türkiye'nin her yerinde Fenerbahçe konuşuldu. Fenerbahçe Bayramı oldu. Anıtkabir ve Cumhurbaşkanı ziyareti oldu. Değeri var PR, genel imaj... 18 milyon euro ile 2 futbolcudan zarar ediyorsun. Fenerbahçe şimdi sponsoru değerlendirip, tartışacak. Sen buna gerizekalı diyorsun. Bu ifade bir başkana yakışıyor mu? Sen ne Beşiktaş'a; ne de Türk sporunua  yakışırsın.

Kim kimin parasını çalmış? "Gel beni soy" denir mi? İş adamı jargonuyla değerlendirsin. Bu anlamlı bir organizasyon değil dersin. "Hırsızlık" demene gerek yok. Kimse kimsenin bir şeyini çalmıyor. Bu olağanüstü bir seviyesizliktir. Herkes istediği gibi katılır. 1 hafta 10 gün önce senin ülkenin kulübü bu kupayı kazanmış, Hırsızlardan biri de THY o zaman Fikret Orman'ın dediğine göre.

Süleyman Seba'nın adını alan bir kulüp başkanı. Kibir, ego ve güç zehirlenmesinin zirvesi. çıktığı üslüp. Seba'nın daha tırnagı olmuş değil. Aziz Yıldırım olma yolunda giderken, Seba yolunda olduğunu düşünüyor. Bu herhalde dünya yuvarlak diye.

"Beşiktaş, Lens fırsatını kaçırmamalı"

Lens bence Fenerbahçe'de başarılı oldu. Şu an Fenerbahçe oyuncusu olarak değerlendirmek doğru değil. Fenerbahçe'nin takım halinde çöküşünde Lens de kayboldu. Fenerbahçe'de kim iyi oynuyor ki. Bir Volkan, bir de Mehmet Topal. Kjaer de oynadığı zaman. Önce Fenerbahçe tutmalı. Aykut Kocaman'dan beklerim. Lens'in kalması için uğraşması gerekir. Beşiktaş'ın talip olması normaldir. Beşiktaş'ın o bölgede derinliği sıfır. Babel ve Quaresma alternatifsiz. Quaresma'nın altına adam lazım. Beşiktaş, Lens fırsatını kaçırmamalı. Doğru bir atış.

"Bu hale düşmeleri acı..."

Beş takımı ilgilendiren bir final maçı. Galatasaray ve Fenerbahçe sezonu erken açaçak. Bu hale düşmeleri acı tabii. Kritik tarih 13 Temmuz. 2. Ön eleme var. Yarışmacı maça çıkacaksın. Milli maçlar var. Bütün milli futbolcular gidecekler. Milli takım kampına mı gidecek, tatil mi yapacak?

Burda tek teselli rakip çok zayıf olacak. Düşük profilde maçlar.  Transfer edilmeyen oyuncular olacak. Karmakarışık olacak. Sen bu kadar kötü yaparsan iki ayağın da bir pabuca girer.

Bu final maçı bir kupa finali. Favori yok favori olmaz. İki teknik adam da hesap kitap yapan hocalar. Başakşehir bir yarış içerisindeydi. Çok gol olur mu, bilemiyorum. Penaltıları da hesaba aldıklarını düşünüyorum.

Bruma değerlendirmesi

Bruma belli 12 milyona gelmiştir. Bruma her zaman potansiyel risk. Çok yetenekli ama bu yaşta kapris ve otoriteye isyan. Sem kimsin, yaşın kaç? "Ronaldo olacağım" diyor. Ronaldo yanından geçse Bruma düşer. Galatasaray için çok hayırlı ve müjdeli bir haberdir. İnşallah doğrudur.

"Ne gereği var Ospina transferine"

Fenerbahçe'nin ilk 11 seviyesinde 7-8 oyuncuya ihtiyacı var. Volkan ile yap sözleşmeyi. O da çok zorlamayaktır. Volkan Demirel, Fenerbahçe'nin Totti'si olma yolunda gidiyor. Ne gereği var Ospina transferine. Varlık içinde olsa keşke Fenerbahçe tamam. Senin bu lüksün yok. Fenerbahçe'nin daha sahaya çıkacak 11'i yok.

YASAL UYARI : Bu haber ajansspor.com tarafından yazılmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler