Fikret Orman'dan eleştiri: Sürekli VAR’a götürerek çözemezsiniz...

08.08.2019 - 14:35 | Son Güncellenme: 08.08.2019 - 17:35

Fikret Orman'dan eleştiri: Sürekli VAR’a götürerek çözemezsiniz...

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Orman'ın sözlerinden önemli satır başları şu şekilde:

Şikayet etmek değil yönetmek zorunda olduğumuz bir iş yapıyoruz. Yapılan bazı işler bizleri hakikaten yaralamaktadır. Sizler bu işi yönetebilecek zekaya sahipsiniz ve beraber çalışma fırsatı buluyoruz. Adil yönetim konusunu başkanlar olarak ifade ediyoruz. Kimsenin gerçekten bir maça çıkmadan önce maçı aklında oynadığını görmek istemiyoruz. Beklentimiz bu. Halen çözülmeyen dertlerimiz var.
 

VAR sistemi devreye girdi. Sıkıntılar biraz arttı. Avrupa’daki maçlara bakıyoruz. Uzatma süreleri 3-4 dakika alırken, bizdeki maçlar 9-10 dakika uzuyor. Bunun sebebi, orta hakemin sürekli olarak VAR’a gitme isteği. Televizyon kanallarının rahat izlediği, yorum yaptığı bir durum. Maçın mutlak hakimi orta hakemdir. Bu birisine refere edilecek bir şey değildir. Topun taca atılması söz konusu değildir. Siz sürekli işi VAR’a götürerek işi çözemezsiniz. VAR da tüm problemleri çözmüyor. Adil kartlar, oyunu kesmek, bunlar futbolun parçası.

Topun oyunda kalma süresi Avrupa’da 65’i geçerken bizde 55’i geçmiyor. Türkiye’deki düzenin içinde yabancı oyuncular da bu düzene uyuyor. Bunları değiştirecek olanlar sizlersiniz. Kartlarınızı adil olarak kullanarak üstesinden geleceğinize inanıyoruz. Her mevzuda kamuoyu tepkisi alacağız diye her an maçın kesilmesi futbol kalitesini aşağı düşürüyor. Her sene bir basamak daha futbolun marka değeri aşağı düşüyor. Tek sebebi hakemler değil. Tüm futbol ailesi var. Ama hakemler de en önemli paydaşlardan birisi.

Sosyal medyanın da etkisi var. Hakemlerin hataları sebebiyle nelerle karşı karşıya kaldığımızı bir bilseniz? Ben okumuyorum. Hakemler de bakmasın, etkilenmez. Hakemler sosyal medya ve basın tarafından etki altında kalırsa, bütün camialar baskı yaratacaktır. Hakem de bir oyuncu. Futbolcular gibi hakem de hata yapabilir. Hata yapın ama yanlış yapmayın. Kötü niyet ve önyargıyı herkes çok rahat görüyor ve irdeliyor. Tenkit edilen değil marka değerini yukarı çeken hakemler istiyoruz. Türkiye’yi Avrupa’da iyi temsil eden hakemler ve ülkede de başarılı hakemler umut ediyoruz.

Tecrübeli hakemlerimiz de gençlere örnek olacak. MHK’den de bazı ricalarımız var. Evet ödüllendirme ve cezalandırma sistemi gelmeli. Formsuz olanlar dinlenebilir. Büyük hata yapan hakemlerin daha çok dinlendirilmesi bir puantaj olması en büyük temennimizdir. Anadolu kulüplerinin de bir taraftan temsilcisiyim. Düşen kulüpler, hakem hataları sebebiyle zararlar görmekteler. İnsanların emekleri de bir şekilde heba oluyor. Bizler futbolun sonucunu tayin etmiyoruz. Futbolun konuşulacağı bir ortam olması lazım. Hakemler de çok konuşuluyor. Bu konuşmaların azalması da sizin etkinizde. Aldığınız eğitim ve verdiğiniz kararlarla bu oluşacak.

Hakemlerin isabetli seçimi olursa hakemlerin de başarısı artacaktır. Doğru ve adaletli atamalar, doğru ve adaletli kararları getirecektir. MHK’ye inanıyoruz ve icralarınızın arkasında olacağız. Ama yapılan yanlışlar karşısında radikal kararlar alınmalı. Hata yapanları değiş yanlış yapanları cezalandırmak gerek. Yeni sezonun, tüm futbol ailesine hayırlara vesile olsun. Allah hepinize hakem şansı versin.

Senin için hazırladığımız haberler