Fikret Orman'dan flaş açıklamalar! O isimle arasında gerginlik yaşandı...

23.02.2019 - 10:40 | Son Güncellenme: 23.02.2019 - 13:40

Fikret Orman'dan flaş açıklamalar! O isimle arasında gerginlik yaşandı...

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, kulübün 2019 yılı 1. Olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Başkan Orman; kulübün finansal durumu, başkanlık seçimi, diğer kulüplerle karşılaştırma, Süleyman Seba gibi konulardan bahsetti. Ayrıca Fikret Orman'la eski başkan adaylarından Nazmi Koca arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. 

Fikret Orman, faaliyetlerini anlattı

7. senemizi önümüzdeki ay dolduruyoruz. 26 Mart'ta geldiğimizde UEFA lisansları alınacaktı. Lisans alınamaz denilen süreçte yönetime aday olduk ve seçildik. Alınan avanslar, çekler ve senetler bunlar bir borçtur. Artık bilanço sistemini değiştirelim ve bu kalemleri borç hanesine yazalım dedik. Ferrari'ye 8.5 milyon Euroluk ödenen para borç hanesinde değildi. Bu kalemler eklenince 581 milyon TL'ye geldi. 431 milyon TL borçla aldığımızda bunun içinde avanslar ve davalar yoktu. 581 milyon TL borç ile devraldığımızı dile getirdik.

2018 senesine gelince de Beşiktaş'ın borcu 2 milyar 80 milyon TL oldu.

Beşiktaş'ın borcu dolar olarak ne kadardı, şimdi ne kadar?

2012'ye döndüğümüz zaman bütün rakiplerimizden özür dilerim. Karşılaştırma yapmak zorundayım, yoksa anlaşılamıyor. 326 milyon Dolar borçla devraldık. Şu anda 403 milyon dolar. Rakiplerimiz ise bizim yarı seviyesinde borcu vardı. Gelirleri de bizim iki mislinden daha fazlaydı ve stadyumlarının yatırımları bitmişti, bizde stadyum yoktu.

Orman dönemindeki icraatlar

Geldiğimiz günden bu yana Beşiktaş'ın her noktasına yatırım yaptık. Ümraniye tesislerine hiç yatırım yapılmamıştı. Bütün hepsine yatırımlar yaptık. Sahamızı hibrit haline getirdik. Sosyal tesisler yoktu, bunları yaptık.

Beşiktaş yatırımlara ne kadar para harcadı?

Bizim 21 mağazamız vardı, rakiplerimizin yüzlü mağazaları vardı. Malzeme de yoktu, mal alınamıyordu. Şu an 102 tane mağazamız var. 326 milyon Dolar borçla aldığımızda stadyum yoktu, sosyal tesisler yoktu. Rakiplerimizin vardı. 3'lü bir yarışa başladık. Onlar yatırımlarını yapmıştı, bizde bir şey yoktu.

Toplam 469.5 milyon TL para harcadık yatırımlara. 75 milyon TL de KDV'si var.

"Rakiplerimiz bizden daha fazla borca çıktılar"

Süreç içerisinde 2 tane rakibimize bakacak olursak, bir tanesi 2 tane mülk sattı. Öbür rakibimize yeni bir başkan geldi. 600 milyon Dolar'a gelen bir borçları olduğunu ifade ettiler. Biz 326 milyon Dolar borçla alırken yarı borçta olan rakipler, bizden daha fazla borca çıktılar.

Beşiktaş'ın malını satan bir başkan olmak istemiyorum dedim, bunu yapmak isteyen varsa benden sonra yapsınlar dedim.

Beşiktaş nereden nereye geldi?

Mağaza ciromuz 11 milyon TL idi, 125 milyon TL'ye çıkardık. 55 bin tane formadan 400 binin üzerinde forma satışına geldik. Yeni bir Beşiktaş taraftarı yaratmadım. UEFA sıralamasında 66. sıradaydık, 24. sıraya geldik.

Marka değerini ölçtürdük. 56 birimdeyken 40 birime geldik.

UEFA süreci ve yapılan yatırımlar

2 sene UEFA'ya gidemedik. 3 sene stadyum geliri olmadan oynadık. 3 sene deplasmana gittik, bunun maliyetlerini ödedik. 2 büyük yaratılıyor derken, Türkiye'nin en büyük camiası Beşiktaş derken, bunu herkese ispat etmedik mi?

Bir kişiden para dilenmedik. Sponsorluk için bir kişiden rica ettim, O da kabul etti. Onun dışında bir kişinin kapısını çalmadım. 180 milyon Doların üzerinde yatırım yaptım.

Beşiktaş'ın gelir ve giderleri!

Lisanslı ürünlerden 475 milyon TL ciroya ulaştık. 5 senede UEFA gelirleri 465 milyon TL olmuş, iki sene de gitmedik. Futbolcu satışından 110 senelik tarihimizden daha fazla gelir elde ettik. Bizim aldığımız oyunculardan gelir elde ettik. Kimsenin aldığı oyuncuyu satmadım. 338 milyon TL maç hasılatı, bunun içerisinde de 3 yıl yok.

Futbol takımına 1 milyar 790 milyon TL ödemişiz. Genel yönetim giderleri ise 592 milyon TL.

Amatör şube zararları 257 milyon TL. Lisanslı ürün maliyeti 245 milyon TL. Sportif AŞ pazarlama giderleri 3 milyar 4 milyon TL para harcadık. 3 milyar 95 milyon TL gelir elde ettik Sportif AŞ'den.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür!

Cumhurbaşkanımıza camiamız adına teşekkür ederim. Amatör şube zararlarını çıkardıkları yasa ile artık yapmıyoruz. Bir fedakarlık yapmadan, her leyi güzellikle yapabilmek için fedakarlık lazım. Amatör şubeleri kapatacağım derken, bu yasaların çıkması için demiştim.

Paralar nerede? İşte burada.

Fikret Orman'dan seçim ve hata vurgusu!

Rakiplerimizde para konusunun konuşulduğunu duydunuz mu? Beşiktaşlılar, seçim var. Beşiktaş başkanını aşağı çekmeyle yapılacak bir şey değil. Ben Yıldırım Demirören'in karşısında olan muhalif biriydim. Beşiktaş'ın borcunu yüksek göstermek kime ne sağlayacak? Verdiğin temlikleri borca yazalım diyor. İlkokul çocuğuna söylesen güler. Beni itibarsızlaştırmak Beşiktaş'a ne kazanç sağlayacak. Önümüzde seçim var, çıkıp bu borcu böyle indireceğiz deyin.

Biz yarışa çok geriden başladık. Bu süreç içerisinde hatalar da yaptık. 3. şampiyonluğu almaya çok odaklanmıştık, Şampiyonlar Ligi'nde de iyi gidiyordu. Takımın maliyetini yükselttik, hata ettik.

"Dava kaybettiğimizi duyuyor musunuz?"

2012'de biz devralana kadar borç 18.2'den 326'ya çıkarken neden ses çıkmadı? 2005'te Del Bosque'nin ceza maddesi var demiştim. Onlara laf edilmiyordu. 2010'da Ferrari'ye 8.5 milyon Euro borcu biz ödedik. Onlara bir şey demiyorlar. Beşiktaş hırsından dolayı Beşiktaş'a zarar verilir mi? Elinizi vicdanınıza koyun. Ben kimseye bir kötülük yapmadım.

2012'den öncesi ödenmiş hukuk davalarının faturalarını çıkarın dedim. Sadece 2012 senesinden sonra borcun içerisinde gösterilmeyen eskiden gelen davalara ödemiş olduğum 7 milyon Dolar. Neden bunları konuşmadınız? Şimdi dava kaybettiğimizi duyuyor musunuz?

Beşiktaş Divan Kurulu'nda gerginlik: "Sen kimsin ki..."

Seçim Beşiktaş'ın düğünüdür. Sandık da ortaya gelecek. Aday olduktan sonra yapacaklarını söyleyecek. Programı olmayan, lideri olmayan bir muhalefet gördünüz mü? Ben aday olmasam 10 tane aday çıkacakmış. Hani bu kulüp batmıştı? Bırakıyorum desem kaçtı diyecekler.

Orman'ın bu sözleri sonrası Nazmi Koca ile Fikret Orman arasında sözlü bir tartışma çıktı:

"Sen mi karar vereceksin benim söyleceğime. Sen kimsin de tahrik edeceğim ben seni. Burada kulübün başkanı konuşuyor, sen laf atma. Çık kürsüye konuş. Arkadaş siz adaydınız benim karşımda. 2012'de 19 kişi 152 oy aldınız. Benim karşıma ciddi aday çıkarın, ciddi."

Fikret Orman o isme yüklendi: "Beşiktaş malına çökmekten vazgeç"

Bir tane konfederasyon kurulmuş; Büyük Beşiktaş. Kimmiş bu adam? Beşiktaş'ın Fulya'daki benzincisi. Benim benzinci ile ne derdim olabilir? Ben Beşiktaş'ın malına sahip çıkmaya çalışıyorum. 8 bin 500 TL kira ödüyorlar. Bu kira azdır dedim. Ben bu mücadeleyi kimin için yapıyorum? Beşiktaş için... Bu arkadaş internet sayfaları kurup Beşiktaş Başkanı aşık falan diye haber yaptırıldı. Sen önce Beşiktaş'ın malına çökmekten vazgeç, sonra git bir şeyler yap.

Süleyman Seba vurgusu!

Herkesin amacı bu markayı yukarıya çıkarmak olması lazım. Benim yılgınlığım falan yok. Ben öyle olsam 2012'de deli miyim ki bu işin içine gireyim. Ancak kırgınlığım var. Gizli kapaklı bir şey yapmıyorum. Sizin namınıza bu işi yapıyorum. İyi temsil edilsin diye yapıyorum. Çocuklarımın telefonuna küfür yiyeyim diye yapmıyorum. Ben her gün sokaktayım. Anadolu'da her yere gidiyorum. Benim Beşiktaş taraftarıyla hiçbir sıkıntım yok. Ben taraftarın içinden geldim.

Süleyman Seba'nın altını kaydırmaya çalışanlar, şimdi Süleyman Seba diye çıkıyor. Beşiktaş'ın seçimlerine kullanılacak bir malzeme değildir Süleyman Ağabey.

Beşiktaş'ta başkanlık seçimi ne zaman yapılacak?

Taraftarın yüzde 92'si başkandan memnun. Yıldırım Demirören, bilet dağıttı dendi. Bunu alanları hiç konuşmadık. Kimse gelip benden talep etmedi. Önümüzde seçim var. Bugünden sonra mali yapı şöyle düzelecek demek bana yakışmaz. 2 ay kaldı. Seçimi mayısın başında yapmak istiyorum, Ramazan olduğu için... Aday olmak isteyen herkese hayırlı olsun. Şov yapma yeri değildir burası. Yeni fikirler için olunmalıdır, takdir de genel kurulundur. Genel kurul kimsenin himayesi altında değildir. Dolma üyeler var deniyor. O zaman ilk 7 sandığa göre başkanı belirleyelim, varım.

"CAS'ta bir davamız var mı?"

Hatalar sadece bizim dönemimizde yapılmıyor. Parasını almadığı için UEFA'ya gitti ifadeleri var. Beşiktaş'ta öyle bir şey oldu mu? 2012'den sonra CAS'ta davamız var mı? Ben bilmiyorum. Bilen varsa söylesin. Nihat Kahveci olayını en sonda anlatacağım. Saygısızlık etmeyelim. Ben buradaki insanlara cevap vermek açısından söylüyorum.

"Şampiyonluğa giderken tenkit edildim"

Divan Kurulu'nun başkanı var. Süreç uzuyor ve insanlar sıkılıyor. Sonra da biz 30 kişiyle bir şeyler yapıyoruz. Buna çok alıştık. Stadı açtık, Osmanlıspor maçına gidiyoruz. Şampiyonluğa gidiyoruz beni tenkit ettiler. Ben kimseyi susturmadım. Burada hiç susmayacak insanlar var. Merak etmeyin. 

"Projelere kapım açık"

Aidat artsın mı? Divan'a dilekçe verin, hep beraber artıralım. Alternatif gelirlerimiz var deniliyor. Ya bunu adayınız olsun onunla açıklayın, ya da bana getirirseniz bu projelere kapım açık. 

"Bana destek olunacağını beklerken, bu desteği göremedim"

Aramızda büyük bir algılama sıkıntısı var. Ben kimseye hürmet ve saygısızlık etmedim. Ben de bazı büyüklerimizden bir gün olsun takdir bekledim. İlk günden beri işin negatif taraflarına bakıldı. Ben bunları hak edecek bir şey yapmadım. 4 tane Divan Başkanıyız dediniz. Ben bana destek olunacağını beklerken, o desteği görmedim. Laflarımı seçerek konuşuyorum. Kimseyi kırmak istemiyorum. 

"Benim kalbimin ne kadar kırıldığının farkında değilsiniz"

Sizlerin kalbini kırdığımı düşünüyorsunuz ama benim kalbimi ne kadar kırdığınızın farkında değilsiniz.. Geceleri uyku uyumuyorsunuz Beşiktaş ile alakalı. Şeref ağabey siz Beşiktaş'ta Divan Başkanlığı yaptınız. Beşiktaş buhranlı günler geçirdi. O dönem, şu çabayı göstermediniz. Bu kadar bilgi birikim ve sorumluluk duygunuz varsa o gün niye yapmadınız? Bugün niye yapıyorsunuz demiyorum. Kimsenin düşmanı değilim. Stadyum konusunda da ajitasyon yapmadım. Ben yaptığımı konuşuyorum, yapmadığım bir şeyi konuşmuyorum. Siz de yapın, siz de konuşun.

"Herkes Beşiktaş'ın kanaat önderi olamaz"

Herkes Beşiktaş'ın kanaat önderi olamaz. Bu herkesin haddi değildir. Şeref ağabey sizi seviyorum. İnan edin, öyle bir demagoji yaratırım ki... Siz benden büyüksünüz. Ben sizden küçüğüm, kalbiniz kırılmasın. Biz küçüğüz, siz bizi affedin.

"Sosyal medya iğrenç bir çukur"

Arkadaşlar şu sosyal medyayı takip etmeyin. Orası iğrenç bir çukur. Orada insanları bir yere çekmeye çalışıyorlar. Birisini oraya bir çekmeye başladılar mı psikolojinizi bozarlar. Sinir sisteminiz bozulur. Ben hayatımda sosyal medyayı kullanmıyorum. 

Demirören ile Beşiktaş'ı yönetme konusunda fikir ayrılığımız oldu"

Futbolcular evet fazla paralar ödendi. Rekabet koşullarında transferler yapıldı. Birbirimize her zaman saygılı olmak zorundayız. En eski arkadaşım Yıldırım Demirören'dir. Kendisini çok severim. Beşiktaş'ı yönetmeyle alakalı fikir ayrılıklarımız vardı. O yüzden karşı karşıya kaldık. 

"250 imza konusunu ben çıkarmadım"

Bazı insanlara bir merhaba dersiniz, alıp onu uzaya taşırlar. İnsanlar, ben çıkayım burada bir başkan adayına hakaret edeyim, siz de bana edin istiyorlar. Seçimde elbette birisi kazanacak. Ama nezaket ve zerafet ölçüsünde bir seçim olacak. 250 imza konusunu da ben çıkarmadım.

"Gelecek sezon mali açıdan bir daralma olacak"

Mali açıdan bir daralma olacak. Ziraat Bankası ile bir yapılanma istemi var. Daha henüz oluru gelmiş bir şey değil. Bizdeki bir oyuncu yurt dışı olunca gitmek istiyor. Ama yurt dışındaki oyuncuya siz talip olduğunuzda 3 katını verince bile gelmek istemeyebiliyor. Türk futbolunun geleceğini yukarıya çıkarmak gerekir. 

"Kanun gereği ne yapabiliyorsak onu yapacağız"

Yıldırım Bey'in lehine verilmiş, Danıştay bozdu, geri geldi. Kesinleştiği zaman zaten kanun gereği ne yapabiliyorsak onu yapacağız. Biz davaya, davalı olarak giriyoruz. Davalı olunan kişi Beşiktaş Kulübü yönetim kurulu.

"Hiçbir zaman art niyetli olmadım"

Ben hiçbir zaman art niyetli olmadım. Bazılarını yönetime almadım, arkamdan konuştular. Herkes gerçekleri çıksın konuşsun. Personel sayısının çok fazla olduğu konusu yalan. Beşiktaş'ın stadyuma ana merkezi taşındı. Başkanlık katı ve profesyonellerin olduğu katı iptal ettik. Fulya'daki BJK TV'yi getirdik. 6 yeri taşıdık. Toplam 199 kişi çalışıyor. 50 kişisi medya grubunda çalışıyor. 35 kişisi Kartal yuvalarının mağazalar haricindeki merkezinde çalışıyor. Çok fazla bir personel çalışmıyor.

"Maliyeti yükselterek hatalar yaptık"

İkinci şampiyonluk sonrası Şenol Güneş'in ve takımın maliyetini yükseltmek konusunda hatalar yaptık. Camia olarak hatamız var. Belki 3 ve 4.şampiyonluklar gelir diye düşündük. Hatalarımız var.

"Ben kimseye, benim için iyi şeyler söyleyin demedim"

"Ben düşersem Beşiktaş düşer" demiştim, evet. Yüksek motivasyonla çalışmak önemli bir şey. Bizim de morale ihtiyacımız oluyor. İnsan, etten ve kemikten yaratılmıştır. Üzüntü ve sıkıntı her zaman olur. İyi bir şeyler yapmadık mı diye soruyorum. Hep negatif taraflara bakılıyor. Her yaptığımız iyi şey her zaman biz mi ifade edelim? Demirören döneminde bir sürü insan çıkıp Yıldırım Bey ile alakalı iyi şeyler söylüyordu. Ben kimseye, "Benim için iyi bir şey söyleyin" demedim. Ama geldiğim yerde hep kötüyü dinliyorum. Bunu da anlamıyorum bazen.

"Ağızdan çıkacak kelimelere dikkat etmek lazım"

Bizler her zaman yüz yüze bakacağız. O yüzden ağızdan çıkacak kelimelere dikkat etmek lazım. Kimin gönlünü kırdıysam affetsin. Beşiktaş'ı konuşuyoruz. Allah'a emanet olun, sağ olun.

Senin için hazırladığımız haberler