Fırat Aydınus SAOT Uygulamasını Yanlış Anlatıp Ofsayta Düştü!

07.08.2022 - 14:27 | Son Güncellenme: 07.08.2022 - 14:31

Hakemliği sona eren ve bu sezon TV 8.5 kanalında yorumculuğa başlayan Fırat Aydınus, Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT) konusunda çok yanlış bilgiler verdi. Aydınus bu konuda fena halde ofsayta düştü!

Fırat Aydınus SAOT Uygulamasını Yanlış Anlatıp Ofsayta Düştü!

AJANSSPOR - HABER

Hakemliğe veda eden Fırat Aydınus, TV 8.5'da yorumculuğa başladı. Aytuğ Sevinçli'nin moderatörlüğünde yayına çıkan Aydınus'un heyecanlı olduğu gözlemlendi. Türkçeyi kullanma konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşayan Aydınus, denemeleri başlayan Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi olarak bilinen SAOT'un uygulamasında çok hatalı bilgiler verdi.

SAOT tam 2 yıldır deneniyor

FIFA tarafından geliştirilen ve Dünya Kupası’nda kullanılmasına onay verilen; ayrıca UEFA tarafından da Süper Kupa ve Şampiyonlar Ligi grup maçlarında uygulamaya konulacak olan SAOT hakkında Aydınus'un yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı. Aydınus, Beşiktaş-Yukatel Kayserispor maçında Cenk Tosun'un ofsayt nedeniyle VAR'dan iptal edilen golünü yorumlarken SAOT'tan söz etti. Ancak Aydınus, 2 yıldır denemeleri süren bu teknoloji konusunda dersine pek çalışmamış.

Aydınus'a göre futbolcular 1189 kamera takılacak

Fırad Aydınus, SAOT ile birlikte futbolculara 29'ar adet mini kamera takılacağını belirterek, "Bu kameraların çektiği fotoğraflar VAR'a gönderilecek. Görüntülerin incelenmesi sonucunda ofsayta dair karar doğrudan VAR tarafından belirlenecek" dedi. Aydınus'a göre oyuna girecek futbolcular dahil her iki takımın tüm oyuncularına 29'ar kamera takılması demek. Beşiktaş-Kayseri maçı örnek alınırsa toplam 41 futbolcuya 29'ar kamera takılması gerekiyor. Bu durumda ihtiyaç duyulan toplam kamera 1189 adet!

Futbolcuya 29 kamera değil, 29 nokta!

Oysa SAOT, Fırat Aydınus'un anlattığı gibi uygulanmayacak. Peki nasıl olacak? Şöyle: Yeni geliştirilen bir yazılım yardımıyla kameralar oyuncunun iskeletindeki 29 noktayı saniyede 50 kez tarayacak. Topun içine yerleştirilen çip de meşin yuvarlağın futbolcunun ayağından çıkış anını saptayıp, yazılıma iletecek. Yazılım da kamera görüntüleriyle toptan gelen bilgiyi birleştirip, 4-5 saniyede VAR'a sinyal gönderecek. Böylece pozisyonun ofsayt olup olmadığını tespit edilecek. SAOT sayesinde hem zaman kaybı hem de tartışmaların önlenmesi hedefleniyor.

İlgini Çekebilir
Cenk Tosun'a şok üstüne şok
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler