Formula 1 Haberleri | Red Bull Racing ile FIA ceza için anlaştı

28.10.2022 - 18:00 | Son Güncellenme: 28.10.2022 - 18:11

Formula 1 takımı Red Bull'un geçen yıl harcama üst limitini aşması konusunda Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) ile anlaşmaya vardığı bildirildi.

Formula 1 Haberleri | Red Bull Racing ile FIA ceza için anlaştı

AJANSSPOR - HABER

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), 2021 Formula 1 bütçe sınırı ihlali konusunda anlaşmaya varmasının ardından Red Bull Racing'e 7 milyon dolar para cezası ve aerodinamik test kısıtlaması getirdi.

Red Bull ile FIA anlaştı

Formula 1'de şampiyonluğu garantileyen Red Bull'un 2021 sezonunda harcama üst limitini aştığı için ceza alması gündemdeydi. Uzun süren müzakereler sonunda Red Bull ile Uluslararası Otomobil Federasyonu anlaşmaya vardı.

Para ve aerodinamik test kısıtlaması cezası

Anlaşmaya göre, şampiyonluğu garantileyen Red Bull takımı puan silme cezasıyla karşılaşmayacak. Red Bull'a sadece para cezası verilecek. Ayrıca Avustralyalı ekip, anlaşmanın açıklanmasından itibaren aerodinamik test süresinin %10'unu kaybedecek.

Ne olmuştu?

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Formula 1’de 2022 sezonunu şampiyon tamamlayan Red Bull’un geçen yıl 145 milyon dolarlık bütçe sınırını yüzde 5’ten az bir oranda aştığı açıklamıştı. 

Formula 1’de mücadele eden 10 takımdan sadece Red Bull bütçe ihlali yaparken, Aston Martin’in ise prosedür hatası yaptığı tespit edildi.

Red Bull takım patronu Christian Horner, geçtğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Sınırın ve mali düzenlemelerin içinde hareket ettiğimizden eminiz. Diğer takımların suçlamaları karşısında şaşkınız. FIA’nın süreci tamamlamasını ve ne çıkacağını görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Peki Formula 1'de aerodinaminin önemi nedir?

Red Bull'un para cezası dışında aldığı aerodinamik test kısıtlamasının önemi de merak edilmeye başlandı. Peki Formula 1'de aerodinaminin önemi nedir?

Formula 1'in en önemli bölümlerinden birisi kuşkusuz aerodinamidir. Takımlara ve pilotlara şampiyonluğu getiren özelliklerin başında aerodinami ve motorlar geliyor. Aerodinami, yarış arabalarının tasarımlarında her zaman önemli olsa da, özellikle 1960'ların sonlarına doğru Formula 1'de büyük önem kazanmaya başladı. O dönemde takımlar, günümüzde popüler olan ön ve arka kanatların ilk örneklerini kullanmaya başladılar. Yarış araçları kanatları, uçaklarda bulunan kanatlarla tam olarak aynı prensipte ancak ters yönde çalışırlar. 

Senin için hazırladığımız haberler