Formula 1'in eski patronu Ecclestone'dan Putin'e övgü: 'Onurlu kişi'

03.03.2022 - 15:38 | Son Güncellenme: 03.03.2022 - 16:00

Milyarder iş insanı ve Formula 1'in eski sahibi Bernie Ecclestone, Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili yaptığı açıklamada Putin'den 'onurlu kişi' diye bahsetti.

Formula 1'in eski patronu Ecclestone'dan Putin'e övgü: 'Onurlu kişi'

AJANSSPOR - HABER

Formula 1'in eski patronu Bernie Ecclestone, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ve Putin hakkında yaptığı açıklamalarla gündeme oturdu.

Ecclestone'nun açıklamaları şaşkınlık yarattı

 

Formula 1'de 1978'den beri söz sahibi olan ve 2017'de hisselerini Liberty Media'ya satan Ecclestone, tekrardan gündemde. Sözcü'nün haberine göre son olarak Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA)'nın Salı günü yaptığı açıklamada, Rus pilotların motor sporlarında yarışmaya devam edebileceklerini, fakat bunu Rus bayrağı altında yapamayacaklarını duyurması sonrası Ecclestone'dan herkesi ters köşe eden açıklama geldi. 

"Rusya’da savaş yok"

 

“F1 grubu Rusya’daki yarışı iptal etmenin doğru olduğuna karar verdi. Ancak bunun doğru bir karar olup olmadığını bilmiyorum. Rusya’da savaş yok. Kimse yarışı iptal etmekten bahsetmeseydi eminim FIA hiçbir şey yapmazdı” diyen Ecclestone, Vladimir Putin hakkında şöyle konuştu:

İlgini Çekebilir
Türkiye’ye kötü haber! Rusya GP yerine...
Habere Git

"Putin, Formula’yı çok umursamaz"

“Muhtemelen olanlardan hiç memnun değil. Ancak ortada bir savaş varken ve suçlu olarak damgalandıktan sonra tüm dünya ona karşıyken, Formula’yı çok umursayacağını sanmıyorum.”

"F1 pilotlarının Rusya-Ukrayna savaşıyla ne alakası var?"

Öte yandan Rus pilotların yarışmasına izin verilmesi kararını değerlendiren Ecclestone, “FIA’nın bu kararına katılıyorum. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş hakkında konuşulan birçok şey var. Ancak kimsenin bu olayı gerçekten düşündüğünü veya kafa yorduğunu sanmıyorum. F1’de bir Rus pilot varsa, bunun Rusya-Ukrayna savaşıyla ne alakası var? Rus sporcuların bu savaşla bir ilgisi yok. Onlar bunun bir parçası değiller ve hiçbir zaman da olmadılar” dedi.

2014’te Rusya’ya Grand Prix getiren eski F1 CEO’su 91 yaşındaki Eccleston’un, Rusya’nın işgal harekatını başlatmasından 1 gün sonra Times Radio’ya verdiği röportaj da gündeme geldi. Putin için ‘onurlu bir insan’ diyen Ecclestone, şu ifadeleri kullandı:

İlgini Çekebilir
Rus pilot Mazepin, Formula 1'den ihraç edilecek mi? Karar açıklandı
Habere Git

"Putin’i çok açık sözlü ve onurlu buldum"

“Bir insan olarak Putin’i çok açık sözlü ve onurlu buldum. Yapacağını söylediği şyi hiçbir tartışma olmadan aynen yaptı. Rusya Grand Prix’si büyük ölçüde Ukrayna ve Rusya arasındaki durumun nasıl gelişeceğine bağlı. Durumun doğru veya yanlış olduğuna insanlar karar verecek. Çünkü belki başka insanlar da, Rusya’nın yaptığı şeyin doğru olduğunu düşünüyor. Öyleyse bugün neyin doğru olduğunu kim söyleyebilir?”

"Putin, birinci sınıf birisi"

Ecclestone daha önce Putin’e olan hayranlığını 2017 ve 2019’da şu sözlerle ifade etmişti:

“Birisi makineli tüfekle Putin’i vuracak olsaydı, onun önünde dururdum çünkü o iyi bir adam. İnsanlar için iyi olmayan hiçbir şey yapmadı. Dürüst olmak gerekirse Putin’in Avrupa’yı yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. Bay Putin, beni herkesten daha çok etkiledi çünkü bir şeyi yapacağını söylediğinde bunu yapan birisi. O birinci sınıf birisi.”

Peki Bernie Ecclestone kimdir?

Büyük Britanyalı işadamı Bernie Ecclestone, dünyanın en büyük motor sporları organizasyonu Formula 1'de 40 yıldır sahip olduğu söz hakkını 2017 yılında kaybetti. Formula 1'i dünyanın en çok izlenen spor etkinliklerinden birine dönüştüren ve vizyonerliği, fırsatçılığı, iş bitiriciliği sayesinde bir servet kazanan Ecclestone'ın hikayesi şöyle:

Ecclestone, Formula 1'deki fırsatı kaçırmadı

 

1971'de Brabham takımını satın alan Ecclestone, 1974'te Formula 1'in patronluğuna kadar gidecek yolcuğunun belki de ilk adımını attı. Televizyon yayıncılığının Formula 1'de giderek artan bir rolü olacağını öngören Ecclestone, Frank Williams, Colin Chapman, Teddy Mayer, Ken Tyrrell ve Max Mosley'le beraber Formula 1 Kurucular Birliği'ni (FOCA) kurdu. FOCA, Ecclestone'ın üst yöneticiliğe, Mosley'nin ise hukuk müşavirliğine getirildiği 1978'den itibaren, bazı takımların da desteğiyle yayın hakkı gelirlerinin paylaşımı hakkında söz sahibi oldu.

Başına bela olan sözleri ve rüşvet davası

Forbes dergisinin 2016 dünyanın en zenginleri listesinde 3,2 milyar dolarlık kişisel servetiyle 527. sırayı alan Ecclestone, zaman zaman sivri sözleriyle de gündeme geldi.

"IndyCar Serisi'nde yarış birinciliği bulunan tek kadın pilot" unvanının sahibi Danica Patrick hakkında 2005'te, "Bu kızın başarılı olacağını düşünmüyordum. Aslında kadınların, evdeki beyaz eşyalar gibi beyaz renkte giyinmesi gerektiğine dair müthiş bir düşüncem var." ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamasıyla ilgili daha sonra özür dileyen Ecclestone'ın başı ayrıca 2005 ve 2006 yıllarında Formula 1 hisselerinin satışında, Almanya'daki Bayern LB Bankası'nın eski yönetim kurulu başkanı Gerhard Gribkowky'ye rüşvet verdiği iddiasıyla derde girdi.

Senin için hazırladığımız haberler